söndag 17 december 2017

Summering av 2017

Julen och ett nytt år närmar sig och det är dags att summera 2017.

2017 har varit ett mycket bra år börsmässigt. Portföljen kommer att avsluta året en bra bit över 100 % i avkastning vilket är otroligt tillfredsställande givetvis. Det är extra viktigt att nu försöka hålla sig kall och inte få hybris över den goda utvecklingen. För egen del har jag under senare delen av året dragit ner exponeringen rejält och ligger nu likvid med en större del av vad jag normalt brukar. Den goda avkastningen gör också att målet att äga tiden har kommit betydligt närmare och målet är egentligen uppnått.

Som investerare har jag utvecklats rejält de senaste 5 åren. Äntligen har jag, de senaste åren, också börjat skörda frukterna av den kunskap som jag nu besitter i form av en mycket god avkastning. En sak som jag har märkt är dock att jag har blivit mer paranoid de senaste åren. Detta är en skada sedan Vardia-smällen men också sedan kraschen 2008-2009. I de bästa casen, som givit den högsta avkastningen, under året har jag känt mig mycket ensam till en början men i takt med att bolagen har presterat så har det känts mindre ensamt. Kanske ska man vara paranoid och rädd när man gör de bästa investeringarna eller är det min rädsla för att förlora pengar som spelar mig ett spratt? Hur som helst så känner jag mig fortfarande rädd när jag gör de flesta investeringarna. Något jag inte gjorde för några år sedan. Kanske beror det också på att jag uppnått målet att äga tiden och nu är rädd att mista det? Att vara rädd behöver inte vara något negativt men jag gillar inte känslan. Jag känner mig jävligt ödmjuk för tillfället i alla mina investeringar och det är något positivt. Möjligtvis är ödmjuk en bättre beskrivning än rädsla.

Jag har haft en högre omsättning av bolag under året vilket är på gott och på ont. Jag har omvärderat bolag och situationer mer frekvent än vad jag normalt har gjort vilket har varit bidragande till den goda utvecklingen. Men jag vet inte om detta är bra på sikt. Kanske hänger detta också ihop med rädslan av att förlora pengar. Tittar jag på de bolag jag investerat i så är det relativt många och situationerna är väldigt olika. Det är allt från riktig deep value med lågt värderade tillgångar till bolag med hög tillväxt och ganska hög värdering. Troligen hänger yvigheten ihop med att det varit väldigt svårt att hitta lågt värderade bolag och jag har "trålat" ganska brett när jag sökt efter bolag. Jag har också haft större fokus på nordiska bolag än tidigare och mycket lite tittat utanför. Det har gjort att antalet investeringsobjekt minskat drastiskt samtidigt som jag haft mer tid, av min begränsade tid, att sätta mig in rejält i casen.

Summeringen av 2017 är nog att jag blivit en betydligt bättre investerare, en resa som i och för sig började för några år sedan, men också att jag har insett att ju mer jag kan ju mer komplext känns det att pricka rätt i stockpickingen. Verkligheten är alltid mycket mer komplex än vad den synes vara och casen sällan så enkla som de ser ut i en första anblick.

Under mina år som "seriös investerare" har jag egentligen bara gått på en enda stor nit och det är Vardia. Fler kan komma men förhoppningsvis var detta ett sällsynt fall i min investeringskarriär. Utan fler sådana smällar så bör utvecklingen även framöver vara god i portföljen. Per idag så består portföljen av 6 bolag vilket är ungefär i mitten av det antal som jag strävar efter. 4-8 bolag någonstans är där jag mestadels rör mig.

Ett utdrag av affärer under året som påverkat avkastningen
Sålde Amhult 2 runt 80 kr. Kurs idag 60 kr
Ökade rejält i Protector under 70 kr. Kurs idag 90 kr
Köpte Nilörn på 74 kr. Kurs idag 74 kr
Köpte Omnicar på 7 kr. Kurs idag 15 kr
Köpte Provident Financial på 440 pence. Kurs idag 800 pence
Köpte Leo Vegas på 37 kr. Kurs idag 87 kr
Köpte Aimia på 1,50 CAD. Kurs idag 3,5 CAD

Förväntningarna inför 2018 är lågt ställda. Jag tycker, i likhet med föregående år, att värderingarna är rätt höga och ser inget utrymme för några större uppgångar för index. Tech-bolagen i USA känns övervärderade oavsett hur fantastiska de är. Retail känns undervärderat även om framtiden ser dyster ut för tillfället. Verkstad känns mycket övervärderat. För egen del handlar det om att hitta enskilda bolag där ute som kan prestera oavsett konjunktur och har en rimlig värdering. Jag förväntar mig ingen stor draghjälp från index 2018.

På det privata planet så är det fullt ös, minst sagt, med tre små barn som kräver sin tid och ett heltidsjobb som också kräver fullt fokus. Tiden räcker inte till för tillfället för varken bloggande eller tidningsskrivande vilket gör att vi tog beslutet att efter tre år avsluta tidningen Värdepappret. På ett sätt väldigt trist då vi byggt upp något mycket bra och har även presterat mycket bra rent avkastningsmässigt, i vår portfölj. Det har varit ett väldigt roligt projekt men det tar väldigt mycket tid att göra genomarbetade aktieanalyser och den tiden har tyvärr ingen av oss som skriver i tidningen i dagsläget.

2018 kan bli förändringens år på det privata planet. Det finns en massa idéer som gror som det kanske är dags att sätta i verket. Jag har idéer om en mängd egna företag och får en del intressanta förfrågningar. Möjligen kan det även inkludera delägarskap i något mindre onoterat bolag. Kanske kommer det bli mindre förvärvsarbete och mer egna projekt. 2018 känns helt öppet och jag har inte bestämt än hur jag ska göra med något. Ibland kan jag känna att mitt nuvarande jobb som anställd stryper min kreativitet och att jag vill slita mig loss och göra något som jag verkligen brinner för. Baserat på den ekonomiska ställningen så är det nu dags att på allvar fundera på vad som ska bli nästa steg i karriären och livet. Under 2018 hoppas jag hitta svaret.

6 kommentarer:

 1. Kul att läsa om ditt framgångsrika år, grattis! Hoppas du orkar hålla bloggen vid liv. Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vi får se vad som händer nästa år men jag har planer på att bli mer aktiv men kan inte lova något!

   Radera
 2. Säger som ovan, kul att du delar med dig. Uppskattas!

  SvaraRadera
 3. Kul att det går bra! Kanske får du mer tid att skriva på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förhoppningar om det men kan inte lova något. Men någon gång i framtiden ska bloggen bli mer aktiv, det är har jag bestämt. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...