måndag 23 november 2015

Troax, Bravida & Nilörngruppen

Börsen känns högt värderad, så som det har känts under större delen av året. Men det finns alltid köpvärda bolag i alla börslägen. Det gäller bara att leta ännu mer... Den senaste tiden har jag kikat en del på nynoterade bolag och har hittat några stycken som inte är så dumma.

Troax har jag nyligen köpt in i portföljen. Det är ett medelstort småländsk företag som gör bl.a. maskinsskydd, lagerinredning och förråd av nätpaneler för att skydda maskiner och egendom.
Bolaget växer snabbt både organiskt och via förvärv och har en mycket stark marknadsposition. Börsvärdet är strax över 2 miljarder och jag förväntar mig att bolaget i år gör ett resultat på runt 13-14 MEUR vilket är ca 120-130 MSEK. Nästa år lär den vinsten öka ytterligare i och med fortsatt tillväxt. Således tror jag att man kan få ett riktigt fint kvalitetsbolag till en värdering på 13-14 gånger årsvinsten på nästa års vinst. Troax har en rörelsemarginal på över 20 % och en avkastning på eget kapital över 25 %. Till det negativa ska sägas att skuldsättningen är rätt hög, om än nedåtgående. Läs mer på deras hemsida här.

Bravida är en annan nykomling som känns ganska tråkig, vilket inte behöver vara tråkigt när man är investerare. Bravida har en stark marknadsposition, starka kassaflöden och små behov av investeringar vilket borgar för en god utdelning och förvärv. Bravida har visat upp en imponerande stabilitet i många år vilket känns tryggt. Den organiska tillväxten är mycket modest men det är förvärven som gör bolaget intressant. Bravida kan förvärva små och medelstora bolag till låga multiplar och sedan effektivisera dessa i sin befintliga organisation och öka lönsamheten. Dessutom så kan man köpa bolag till betydligt lägre multiplar än vad den egna aktien handlas i vilket givetvis är intressant. Sverige kommer att behöva bygga enormt mycket i decennier framöver och Bravida har en bra position för att dra nytta av detta. Bravida bör tjäna 3,6-3,8 kr per aktie nästa år lite beroende på förvärv och handlas till 12-13 gånger årsvinsten. En inte helt avskräckande värdering för ett stabilt bolag med goda utsikter kommande år. Läs mer på bolagets hemsida här.

Nilörngruppen noterades nyligen då Traction sålde delar av sitt innehav. Kursen har gått uselt från 50 kr ner till dagens 36 kr. Här börjar det bli intressant. Bra kassaflöden, ok tillväxt och en värdering kring 12-13 gånger årets resultat och ytterligare lägre multipel nästa år gör att detta ”tråkiga” bolag kanske kan bli något roligare nästa år. Bolaget tjänade 2014 3,5 kr per aktie och det ska inte vara omöjligt att nå dit igen. De senaste dagarna meddelande Traction att man köpt Investors innehav vilket visar att Traction finner bolaget prisvärt på dessa nivåer. Jag håller bolaget under uppsikt och inväntar 4:e kvartalet. Mer info finns på bolagets hemsida.

Det här kan vara tre bolag att gräva vidare i. Jag finner själv Troax mest intressant följt av Bravida. Nilörngruppen får ligga på bevakning tills vidare. 

Största innehav i portföljen är för närvarande Protector Försäkring, Vardia och Amhult 2. Samtliga bolag har gått mycket starkt senaste tiden men de kommer att ligga kvar tills de är övervärderade och dit är det en bra bit.

Slutligen vill jag påminna om att på fredag släpps Nr 11 av Värdepappret. Där kommer Ni bland annat att få en genomgång av ett danskt bryggeri, ett bolag med en stark koppling till svensk kultur, Värdepapprets aktieportfölj och mycket mer. Välkomna att prenumerera via vår hemsida www.vardepappret.se alternativt maila oss till info@vardepappret.se

Happy investing!

ägamintidInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...