söndag 7 juni 2015

Inköp GEA, GWS Production, Traction och Tobii - teckning Vardia utan företräde

Även om bloggen är ganska inaktiv så har jag den senaste tiden varit ganska aktiv, både i den egna portföljen och i sönernas. 

Gea Grenobloise Electronique Automatismes SA (GEA) har köpts in efter en analys i Värdepappret. GEA har fått en mindre andel i portföljen på grund av en ganska ryckig försäljning som varierar kraftigt mellan kvartalen men bolaget har fantastisk business och lönsamhet. GEA säljer tullsystem för bilar, ni vet sådana som man har i Frankrike och Italien där det kostar pengar att åka motorväg. En värdering på EV/EBIT på 3-4 känns klart intressant.

Jag köpte ett fåtal teckningsrätter i Vardia och tecknade en större andel utan företräde. Jag fick en hyfsad tilldelning på 1 NOK vilket ser intressant ut med nuvarande aktiekurs på 1,60 NOK. Att kunna teckna utan företräde på 1 NOK motsvarar ca 0,3 gånger GWP. Det är billigt även för ett bolag som Vardia. Nu handlas aktien till ca 0,5 gånger GWP på börsen vilket för de flesta försäkringsbolag hade varit ett kap. Vardia har dock efter deras katastrof senaste tiden en del att bevisa så jag räknar inte med någon särskilt mycket högre värdering den närmaste tiden. Men får de ordning på torpet kan det bli en bra resa då "bra" försäkringsbolag handlas mellan 2-4 gånger GWP. 

Till sönerna, som har en bred diversifierad portfölj, har jag köpt in Traction, Tobii och GWS Production. 

Traction handlades till ca 75 % av substansvärdet vilket jag tycker är ok med deras goda historik. Kort efter inköpet meddelades att Nilörngruppen ska noteras med en högre värdering än bokfört värde vilket fick kursen att stiga en del. Traction kommer ligga kvar i många år i portföljen. De sitter idag med en stark balansräkning redo att användas om lägen dyker upp. Detta känns inte helt fel med tanke på haussen på börsen för tillfället.

Om Traction inte är det mest spännande bolaget så har jag även tagit in två riktigt spännande bolag. Tobii noterades nyligen och är ett av de mest spännande bolagen jag har läst om de senaste åren. De tillhandahåller en teknik som kallas eyetracking vilket möjliggör för datorer att veta var en användare tittar. Användningsområdena är obegränsade men den stora potentialen kommande år är spelmarknaden. Lyckas de här så kommer dagens värdering te sig låg. Övriga affärsområden genererar redan idag ett kassaflöde medan ”Tech”, som arbetar mot spelmarknaden, lider av kraftiga kostnader för utveckling. Bolaget lär vara ett hett byte för många av de stora amerikanska teknologibolagen.

GWS Production är ett litet spännande svenskt bolag som ser mycket lågt värderat ut när det nu verkar som om de har börjat få fäste på marknaden. Avtalet med G4s och ERV gör mig mer säker på att de är här för att stanna. Affärsmodellen är skalbar vilket gör att marginalerna bör vara mycket goda om de får upp försäljningen till en rimlig nivå. Hög risk – hög potential i detta bolag och det lämpar sig bäst i en diversifierad portfölj. Läs gärna vad Snåljåpen har skrivit om bolaget och hans videoanalys för mer information.

Ha en trevlig kväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...