onsdag 8 april 2015

Tog in ett gäng nya bolagJag har den senaste tiden sålt ut Vardia helt och halverat Protector och har en större mängd likvider. I veckan satte jag sprätt på lite av likviderna och tog bl.a in det norska seismik-bolaget TGS samt ytterligare 6 bolag varav några av bolagen är analyserade i Värdepappret. Kommer eventuellt att skriva en del om bolagen längre fram under vårkanten eller sommaren.

Det är mindre poster än så länge men kommer att byggas upp under året om inte värderingarna springer iväg.

Portföljen innehåller nu 8 bolag och en stor portion likvider.

Nästa vecka bär det av till årsstämman i Amhult 2 och ett samtal med största ägaren Eigil. Utöver detta pågår det febrilt arbete med att skriva ihop nr 4 av tidningen, som ser mycket intressant ut, och att driftsätta forumet.

God kväll!
8 kommentarer:

 1. Hei,

  jeg er spent på å lese din begrunnelse for å legge TGS til porteføljen. Jeg har ikke kikket nærmere på selskapet, men er generelt skeptisk til bransjen. Oljeprisen har fallt drastisk og det er langt fra sikkert at fallet er slutt. Det merkes i hele oljeindustrien. Samtidig utgjør utvinning av skiferolje et paradigmeskifte det fremdeles kan være vanskelig å se alle konsekvensene av.

  Forvalteren Stig Myrseth var innom seismikkbransjen i sin siste ukesanalyse. Jeg legger den til her i tilfelle noen finner det interessant, selv om han ikke spesifikt nevner TGS.

  StigMyrseth Dovre-porteføljen: Den kommende konkursbølgen på " Miksturen av skiferrevolusjonen og høye gjeldsnivåer utgjør en eksistensiell trussel mot mange rigg-, supply- og seismikk-selskaper på Oslo Børs. Oljeindustrien er i likhet med andre råvarenæringer dypsyklisk. Mange glemte nok dette i perioden 2010-2014 da det tilsynelatende var et fastkursregime i oljeprisen. Etter forrige tilbudsdrevne oljekrakk på midten av 80-tallet gikk nesten alle stål-eiende offshore-selskaper konkurs. De kommende årene kan bli like vanskelige. Offshore-depresjon Tilgangen på billigere skiferressurser kan føre til en mangeårig lavkonjunktur i offshore-næringen. Det er lett å forestille seg at komplekse og dyre felt på dypt vann eller i Arktis vil tape kampen om investeringskronene. Offshore-krisen har allerede krevd sitt første offer. Seismikk-selskapet Seabird har nylig gått gjennom en finansiell restrukturering hvor kreditorene måtte ta til takke med aksjer i stedet for penger. De opprinnelige eierne sitter igjen med en prosent av selskapet. Kredittkortrenter Flere vil følge. Her kan nevnes at gjelden til Polarcus handles til en effektiv rente på 80 prosent i obligasjonsmarkedet. Det er alltid et dårlig tegn når kapitalintensive virksomheter må betale kredittkortrenter eller verre for å låne penger. Polarcus er imidlertid langt fra alene. EMGS-gjelden handles til 26 prosent rente, mens de tilsvarende nivåene for Dolphin, Songa og Havila er på henholdsvis 22, 18 og 18 prosent. Selv verdens største riggselskap, Seadrill, må punge ut med 12 prosent rente om de vil låne mer. La oss håpe de slipper det. Å låne til slike renter, er som å pisse i buksa en kald vinternatt. Realiteten verre Vi minner ellers om at markedet for offshore-kredittobligasjoner er svært illikvid for tiden. Det finnes knapt kjøpere, og i stedet for å ødelegge kursen ved å forsøke å selge seg ut, har nok mange investorer bare flyttet obligasjonene fra omløps- til hold-til-forfall-porteføljen. Vi mistenker derfor at kredittobligasjonsmarkedet tegner et for positivt bilde. De reelle kursene for offshore-obligasjoner er nok i mange tilfeller mye lavere. Unike investeringsmuligheter Konkurser, eller finansielle restruktureringer som det pent heter, skaper ofte unike investeringsmuligheter. Årsaken er at kreditorene sjelden er interessert i å beholde aksjene de mottar. Finansielle restruktureringer etterfølges normalt av dumpingsalg som presser aksjekursen langt under sin fundamentale verdi. For eksempel har de fleste obligasjonsfond ikke lov til å eie aksjer. For å unngå å komme i brudd med vedtektene og få Finanstilsynet på nakken, må de derfor enten dumpe obligasjonene rett før konverteringen eller de mottatte aksjene umiddelbart etterpå. Man trenger ikke være finansekspert for å skjønne at slike tvangs- og dumpingsalg kan lede til sjeldent gode kjøpsmuligheter."

  SvaraRadera
 2. Hela bloggen verkar ha blivit marknadsföringssida åt Värdepappret. Rätt så värdelöst inlägg. Skriv vilka bolag du har köpt, eller skriv inget. Och jag är ingen hater - jag har följt dig lång tid, och har uppskattat dina informativa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag haller med. R.I.P bloggen.

   Radera
 3. Jag kan inte köpa norska aktier i min ISK så för mig blir sådana råd ointressanta.

  SvaraRadera
 4. Trist med TGS...
  Kommer du att ha den kvar?

  SvaraRadera
 5. Ingen vidare start för TGS i portföljen.

  SvaraRadera
 6. Hej Äga,

  Du gör som alltid ett bra jobb, skoj med lite nya bolag och trist det där med TGS..

  Keep the good work up!

  /Tobias

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...