måndag 9 mars 2015

Delårsrapport Banknordik

Delårsrapporten från Banknordik kom för några dagar sedan. Milt uttryckt kan jag säga att Vardias fiasko låg högre upp på agendan. Hur ser det då ut för Banknordik?

Banknordik gjorde ett resultat före skatt på 160 miljoner (danska kronor) exklusive en nedskrivning av goodwill på 250 miljoner. Ett klart bättre resultat än 2013 som landade på 113 miljoner. Det är lägre kundförluster som driver resultatökningen.

Nedskrivningen av goodwill var inte oväntad. Jag har berört den tidigare. Den största delen av nedskrivningen avser den danska verksamheten som förvärvades för några år sedan där Banknordik har haft lönsamhetsproblem. Nedskrivningen påverkar inte solvensen då immateriella tillgångar inte ingår i beräkningen av den. En liten del avser även den grönländska verksamheten.

Banknordiks danska bankverksamhet visar nu vinst beroende på lägre omkostnader och lägre kundförluster. Det finns dock mer att göra i den danska verksamheten och mycket av den framtida potentialen för banken ligger här.

Grönland och Färöarna visar vinster sedan tidigare men är betydligt mindre än danska verksamheten.

Deras två försäkringsverksamheten levererar återigen goda resultat.

För 2015 förväntas ett resultat i nivå med 2014.

En utdelning föreslås med 2 kr per aktie. När bolaget återbetalat hybridkapitalet kan vi förvänta oss höjd utdelning kommande år.

Kursen backade initialt på rapporten men har nu stigit ordentligt och noteras över 120 kr.

Banknordik handlas till P/B 0,6 efter nedskrivning av goodwill och ett p/e-tal på ca 8. Det är inte särskilt dyrt för en bank som troligen har bättre tider framför sig, snarare än dåliga.

Jag har ett mindre innehav i banken som får ligga kvar ett tag till. Som jag tidigare skrivit så ser jag potential för fortsatt uppvärdering kommande år.

Länk rapport

ägamintid

3 kommentarer:

  1. Vad skulle du säga var en rimlig värdering av aktien? Har en liten position i bolaget och hade tänkt öka successivt men hann inte göra det innan aktien steg ganska rejält. Funderar nu på om jag ska sälja eller om det kommer en möjlighet framöver att öka... Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Strunta i Bank Nordik, satsa istället på Enskilda Banken. Bra direktavkastning och ingen turn-around-kandidat där det kan finnas lik i garderoben.

    SvaraRadera
  3. Du skulle varit gamla ägamintid kinder morgan...utdelningar .då var du klart bäst:

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...