tisdag 3 februari 2015

Gjensidige köper i Baltikum till en högre värdering än Vardia

Idag kom en intressant nyhet. Den norska försäkringsjätten Gjensidige köper PZU Lietuva in Lithuania för 54 MEUR. Det relativt lilla försäkringsbolaget är verksamt i Litauen. Köpet innebär att Gjensidige stärker sin position i Baltikum vilket är i linje med deras strategi. Gjensidige har i och med köpet en marknadsandel på 13 % i Baltikum och 21 % i Litauen. Att öka sin marknadsandel så pass mycket genom ett så litet köp visar att marknaden inte är särskilt stor i Baltikum ännu.

För Gjensidige är detta ett väldigt litet förvärv men intressant av några anledningar.
För det första så är det intressant att Gjensidige är köpsugna. Det bådar gott för mindre nordiska försäkringsbolag så som Vardia och Protector.

Angående priset så är detta ännu mer intressant. Gjensidige betalar 54 MEUR för ett bolag med gross premiums written (GPW) på 50 MEUR, det vill säga nästan 1,1 gånger GPW. Inget hissnande pris men troligen ligger det en hel del ”balt-rabatt” i prislappen med tanke på geopolitiska oron.

När jag läser om förvärvet kan jag inte komma ifrån att tanken går till Vardia som är ungefär dubbelt så stora (GPW ca 1150 MNOK) som PZU. En lagom bit för Gjensidige med andra ord.
Gjensidige skulle med samma prislapp betala ca 40 norska kronor med motsvarande multipel.

Vardia som idag växer snabbt värderas idag till ca 0,75 gånger GPW. Då ska man komma ihåg att nordisk försäkring är en alldeles utmärkt verksamhet med bra lönsamhet. Vidare ska det inte finnas någon ”balt-rabatt” utan en ”nordisk premie” på ett liknande bud.

Vardias kurs steg idag med 4 %. Jag kan inte minnas senast detta hände. Men dagens nyhet känns bra och kursuppgången känns motiverad med tanke på Vardias fantastiska prestation under 2014.
Spännande fortsättning följer för Vardia, Gjensidige och Nordisk försäkring!God kväll!5 kommentarer:

 1. Hej,

  Först tack för en bra blogg.

  Väldigt intressant köp från Gjensidige, som verkligen visar hur undervärderat Vardia är förtillfället.
  Är garanterad att 2015 kommer bli ett roligt år för Vardia, hoppas bara inte kursen sticker allt för mycket så man hinner tanka på sig en del först.

  Mvh,
  Eighth Wonder Investing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis blir det ett bra år, mycket tyder på det om de bara kan få till svarta siffror. Försäljningen går ju väldigt bra!

   Mvh
   ägamintid

   Radera
 2. Gjensidge köper till högre värdering skriver du men det är väl inte bara försäljning som styr värderingen...? Det uppköpta bolaget har ju bra lönsamhet och högt eget kapital vad jag kan utläsa medan Vardia fortfarande visar röda siffror...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns så klart andra parametrar än GPW. Mitt antagande när det gäller Vardia är att de över tid kan uppnå en rimlig CR på 90 % i likhet med övriga bolag i Norden. Vardia har än så länge röda siffror men kommer att vända till blått under året.

   Radera
  2. Ökade själv i Alcoa i förrgår

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...