tisdag 11 november 2014

Labrusca Global läggs ner - Weintraub till Skagen fonder (igen)


Labrusca Global lägger ner efter stora utflöden från fonden beroende på ett svagt resultat. Fonden startades av Skagens tidigare stjärnförvaltare Weintraub. Med en årlig avkastning på 2,7 % sedan starten 2010 så har fonden inte rosat marknaden. Nu går inte Weintraub lottlös utan får jobbet att starta en ny globalfond åt Skagen fonder och blir dessutom partner och går in med "ett tresiffrigt miljonbelopp" i den nya fonden.

Vi får hoppas att han kommer att slå sina 2,7 % i den nya fonden....

Nytt jobb för Weintraub


För övrigt var jag inne idag på Skagen Fonders hemsida och såg att deras statusrapporter för oktober har publicerats. Det är alltid en höjdpunkt att läsa vad de tycker.

Skagen Global har ökat i Lundin Mining, AIG, Goldman Sachs Sanofi och Unilever och sålt ut bl.a. Teva och Hannover Re. Intressant att notera är att AIG och Citigroup är två av fondens 3 största innehav. Målkurserna ligger på 80 respektive 75 USD. Alltså en mycket stor uppsida i mycket stora företag. Jag sålde ju ut dessa två bolag för ett tag sedan. Inte på grund av att jag ansåg att de var övervärderade utan för att jag köpte hus. Jag håller AIG som det bästa bolaget och är sugen på att återta en position i bolaget.

Skagen Vekst  har köpt Citigroup och sålt Statoil. Lite längre ner i rapporten finns en slide där de går igenom sina tankar kring Citigroup. Den är värd att slänga ett öga på. Jag noterar för övrigt att de köpa Lundin Petroleum istället för Statoil då de inte anser att aktiekursen speglar bolagets goda prospekteringsportfölj.

Skagen Kontiki  I Skagen Kontiki noterar jag att de köpt Rocket som är en avknoppning från Kinnevik där de tror att bolaget kommer bli en dominerande aktör på tillväxtmarknaderna. De minskar sitt innehav i Gazprom då bolaget inte utvecklas som förväntat. Föga förvånande. Jag sålde själv Gazprom för en lång tid sedan då inget som ledningen kommunicerade genomfördes. Gazprom är buffel och båg och inget annat. Skräp kan man också kalla det.

Att hämta inspiration från diverse fonder tycker jag är ett utomordentligt sätt för att utvecklas som investerare och få upp ögonen för nya case. Hittar man inget intressant att investera i så är det ändå både roligt och väl investerad tid.

Trevlig kväll!

9 kommentarer:

 1. Apropå oljebolag, har du kollat på Tethys Oil?

  // bloggföljare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tethys är bästa oljebolaget enligt mig. Får Pareto igenom sin vision/tro i senaste analysen kommer bolaget fram till 2016 ha återköpt 10%, utd på 6kr och fortf ha kvar 200msek i kassan så där snackar vi kassaflöden. oljepriset kanske kan spöka lite på kortsikt visserligen.

   Gillar skagens syn på AIG som tickar på bra och har 1,5Miljarder kvar att sätta sprätt på innan de 5M i återköp är klara(för stunden iaf) och resultatet såg fint ut.

   Ang Weintraub så blir det spännande att se om reusltatet kommer tillbaka nu när han kommit "hem" igen

   Radera
  2. Inga träd växer till himlen - Blir det kö till den nya fonden? Troligen inte...
   /K

   Radera
 2. Jag undrar bara var en fondförvaltare som på egen hand avkastar 2,7 % per år har fått ihop ett tresiffrigt miljonbelopp.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det är intressant att läsa om hur de ser på olika bolag. Men Skagen Vekst har tyvärr gått från en kanonfond till att bli en fond som i bästa fall följer index. Titta på det totala grafen över utvecklingen sedan start. Fonden gjorde ett ryck mellan 1999-2001, därefter har de följt index mer eller mindre för att nu sista tio åren utvecklats sämre. Sedan återhämtningen från 2008 har fonden mer eller mindre stått still. Och inte en spänn i utbetald utdelning...

  SvaraRadera
 4. Som någon sa fonder är till för lata losers och för att göda deras utgivare... höga avgifter men de flesta klarar inte ens index.

  SvaraRadera
 5. Så fort man förstå dilemmat för (topp)fondförvaltare ska man mer och mer välja billiga, dumma, tråkiga indexfonder. Ju mer dyra aktivförvaltade fonder lyckas desto mer kapital dem får att placera från alla sparare som har högre förväntningar och det leder till (i en marknad med begränsade möjligheter) högt risktagande med inte så mycket belöning. Det är därför man kanske kan välja någon rik investerare som kör sitt eget race och följer deras beslut..... oftast satsar de sina egna pengar och inte tjänar 2% oavsett om fondförmögenhet växer eller minska

  SvaraRadera
 6. Hur går det med aktieintresset?
  Senaste inlägget om inköp i ett nytt bolag hittar jag i Maj då du nyinvesterade i Vardia. Jag kan säkert ha missat något men på 6 månader så har du antingen sålt eller investerat i befintliga bolag som idag bara är 3 till antalet?
  Är det verkligen så illa ställt med nya uppslag?

  SvaraRadera
 7. Tack för en bra blogg! Det skulle vara intressant att höra vilka bolag du tittar på och även om du väljer att inte investera i dem varför? Ex Arc Aroma och Optifreeze som varit lite hypade och nu också rott iland några avtal med några världsledande aktörer som har stor utvecklingspotential att bli miljardföretag men samtidigt också risk. Ex vad gör du med summan av pengar som du sparar månadsvis? Likvida medel?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...