fredag 21 november 2014

Delårsrapport VardiaI veckan kom Vardia med sin Q3. En ganska odramatisk rapport.

Trenden är ordet i rapporten, och trenden går åt rätt håll. Det är också det som är allra viktigast i det här skedet.


 • Försäljning upp
 • Loss ratio ner
 • Cost ratio ner
 • Combined ratio ner


Vardia är nu nere på gross loss ratio på 79,7 % för årets 9 månader och gross cost ratio på 22,9 % i kvartalet. Trots en tillväxt på 100 % så ligger Vardia nu bara ca 5%-enheter högre än de större försäkringsbolagen avseende gross cost ratio. Detta är inget annat än makalöst bra. Och %-en kommer att sjunka ytterligare kommande kvartal. Om man vill vara positiv, vilket jag är, så skulle jag tro att Vardia kommer att ha en bra mycket lägre kostnadsbas än de större aktörer när man mognat ytterligare och tillväxten sjunker. Att vara liten och ganska ny aktör gör att man inte dragit på sig för mycket ineffektivitet och man har startat med det bästa verksamhetsstödet (framförallt IT-system).

Tittar man netto så krävs det fortfarande några kvartal till innan de når ordentlig lönsamhet med tanke på att de jobbar hårt med återförsäkringen vilket innebär att deras egna del av försäkringsintäkterna är liten vilket trycker upp net cost ratio.

Risken i caset har minskat väsentligt i det här läget. Det finns för mig nu inga tvivel på att de kommer att vara lönsamma inom kort. Om det blir i slutet av Q4 eller Q1 2015 är av mindre betydelse.

Vardia behåller prognosen om vinst under Q4. Detta betyder inte att de kommer att visa vinst för Q4 men att de i slutet av kvartalet kommer att visa svarta siffror. Detta är som sagt av akademisk betydelse.

Norge och Sverige går fint. Danmark är frågetecknet då försäljningen startar från mycket låga nivåer. Även om de börjat växa så kommer det ta mycket lång tid att nå lönsamhet. Jag blir inte förvånad om de slår till med ett förvärv i Danmark för att öka intäkterna väsentligt och snabbare.

Vardia presenterade hos Avanza i onsdags. Presentationen finns på youtube här. Det kommer inte fram något nytt i presentationen som genomförs av VD för Sverige men den kan ändå vara intressant att lyssna på.

Som kuriosa kan nämnas att av Vardias 2500 aktieägare som finns 1500 hos Avanza. Dags att kasta in Kenny på Aktiefokus i styrelsen som representant för oss småsparare?

Sammanfattningsvis så ser det riktigt bra ut för Vardia. Riskpremien minskar för varje kvartal som går vilket på sikt kommer ge utdelning i aktiekursen. Tålamod är en viktig ingrediens när man investerar och här ska man nog ha en god nypa tålamod för att bli lyckosam. Men belöningen kan bli god om de fortsätter prestera på nuvarande nivå.

Länk till rapport och presentation

20 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att följa Vardias utveckling kommande kvartal. Skrev ner lite tankar här: http://bit.ly/1zINxRY
  Men Danmark anställde väl ny säljstyrka under kvartalet så man bör rimligtvis börja se resultat av det nästa kvartal. I presentationen nämnde de väl även att "senior" försäljare i Danmark hade jobbat i 4 månader. Så tiden lär förhoppningsvis hjälpa Danmark på traven.

  Hade du någon bra koll på vad som var nytt med Crawford samarbetet som de nämnde i presentationen? (som ska minska kostnader)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har tidigare använt sig av Crawford för skadehantering. Nu har de tagit in deras personal till Vardias kontor på konsultbasis istället för att som tidigare ha betalat för varje hanterat skadeärende. Rörliga kostnader blir alltså fasta vilket innebär skalfördelar när Vardia växer.

   Radera
  2. Ruter, se Kennys svar ovan.

   Angående Danmark tror jag på förvärv även om de skulle kunna klara växa in i kostymen organiskt.

   Radera
  3. Tack för svar Kenny!
   Var väl mer att jag argumenterade för bra organisk tillväxt men förvärv borde förstås påskynda processen.

   Radera
 2. Tycker Kenny kan få sitta i Protectors styrelse också!

  Ernesto

  SvaraRadera
 3. Stödjer förslaget att Kenny ska vara med i styrelsen som de små aktieägarnas representant

  SvaraRadera
 4. Hur ligger det till? Skulle man kunna få en full uppdatering på ny budget som husägare inklusive bolån (ränta & bank?)? De låga utgifterna är ju lite av behållningen från de första åren på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du kommer att få några svar. ÄMT verkar tillhöra skaran bloggare som gärna skriver vitt och brett om hur utvecklingen gått när det gått åt rätt håll. När det sedan inte går så bra är det inte lika intressant längre, tycker jag att man kan tolka det som iaf. då frågan ställts i andra trådar utan kommentarer från ÄMT' håll.

   Och hur har det gått med svärfarsportföljen? Även den frågan har ju ställts utan svar från ÄMT.
   Lite snabb räkning ger att utvecklingen från första köpet är Vardia -9,3%, Protector -6,2%, Amhult +3,5% och Ambia -15,6%. Så det kanske inte är så konstigt att kommentarerna uteblivit ;)

   Radera
  2. James

   Nja, kanske en grov uppskattning. Har inte flyttat in än men ska göra en genomgång vid tillfälle.

   Anonym

   Jag har sagt att jag ska redovisa portföljen åt svärfar med jämna mellanrum. Det kommer en uppdatering snart. Vad som finns för aktier i portföljen vet bara jag. Anledningen till att jag inte uppdaterar så mycket senaste tiden beror på tidsbrist och inget annat. Min motivation är heller inte lika hög just nu. Kanske har det med årstiden att göra. Om inte bloggen är något för dig så finns det många andra bra där ute.

   Radera
 5. Vardia introducerades på 30 Nkr, ok med rabatt för vissa för att kunna placera den men sedan har det varit kräftgång när börsen gått bra i övrigt. Frågan är om det är så bråttom in i aktien vinsterna om det blir några lär bli små nästa år. P/s-tal i all ära men det är vinster och gärna utdelningar marknaden vill se innan man värderar upp aktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ägamintid för uppdateringen!

   Till Ålasture,
   Marknaden vill säkert ha höga vinster och stora utdelningar. Dock är det så i försäkringsbranschen att "P/s-tal" eller GWP har ett värde i sig. Eftersom det bakom dessa tal finns massor av kunder.

   Just nu förvärvas små bolag (eller portföljer; 100 miljonersklassen) utan framtid, med svaga varumärken samt utan eller med låg vinst, för GWP runt 0,6-0,7 av de stora bolagen. Anledningen är att de på så vis får tillgång till kunderna för en billig peng (det kostar även att växa organiskt).

   Dvs golvet för Vardias värdering borde ligga omkring GWP 0,6-0,7. Snart är vi där!

   Mvh

   Radera
  2. Ålasture

   Vinster kommer alltid att tala i slutändan och så kommer även bli fallet med Vardia. Ett problem med värderingen av små bolag är att få fonder bemödar sig att investera och då kan det ta tid för akten att uppnå sin korrekta kurs. Ett annat problem är att inte Vardia gör vinst än vilket vissa fonder kräver.

   Jag är övertygad om att vi kommer se högre kurser och att vinsten kommer 2015. Vi får utvärdera läget då. Tills dess är det tålamod som gäller.

   Radera
 6. Ok Zen där får ja ge dig rätt GWP runt 0,6-0,7 kan Vardia vara värt nu utan så mycket i ladorna och röda siffror. Sedan en liten bonus på det för sin höga tillväxt som dock verkar stagnera av den senaste månadsrapporteringen att döma vi får se om det var tillfälligt. Ja då är väl Vardia ganska rätt värderat idag.
  Jag tycker det är fel som vissa att jämföra med vinstgivande bolag med massor sparat i ladorna som man ge ut i höga utdelningar men här kommer vi sanning närmare. Jag tycker inte det finns någon brådska in i aktien som sagt den kommer nog att ligga och skvalpa kring 30 nästa år minst och sedan är det beroende på utvecklingen i bolaget. Det finns bättre case nu helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den försiktiga investeraren kan avvakta men jag tycker ändå risken har sjunkit väsentligt i takt med den goda utvecklingen. Att spå när aktiekursen börjar röra sig norrut kan inte jag och väljer därför att äga bolaget nu.

   Radera
 7. Med hus och barn kanske inte bloggandet är lika hög prioritet som tidigare? Trots det - glöm oss inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Har mycket att stå i och motivationen har sjunkit i takt med att det blivit allt mer jobb. Nu flyttar vi snart in och när vi kommit till rätta så kommer förhoppningsvis energin tillbaka. Dessutom är årstiden som gjord för att man ska tappa motivationen. Men jag ska göra mitt bästa!

   Radera
 8. Du skrev att 1500 av totalt 2500 aktieägare använder Avanza. Ta dig en titt på listan över de största ägarna: http://ir.asp.manamind.com/products/html/shareholders.do?key=vardia&lang=en

  På plats 2 har du "Avanza Bank AB meglerkonto". Det verkar som att "Avanza Bank AB meglerkonto" är en post för samtliga Avanzas kunder. Kan det på så vis vara så att alla Avanza-kunder buntas ihop och räknas som en enda ägare i siffran på 2500 ägare som du hittade någonstans?

  På listan ser man även de svenska bankerna Skandinaviska Enskilda Banken AB och Nordnet Bank AB. Jag har svårt att tro att Nordnet skulle äga en massa aktier i ett norskt försäkringsbolag, så aktierna ägs nog av Nordnets kunder istället. Jag vet inte hur det är med SEB:s aktier, men det är nog inte omöjligt att åtminstone en del av dem ägs av SEB:s kunder.

  SvaraRadera
 9. De nämnde på presentationen att Avanza aktiepost består av 1500 st ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEB har varit största ägare sedan börsnoteringen och det är knappast privatkunder utom till en liten del.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...