onsdag 20 augusti 2014

Delårsrapport VardiaSå kom då veckans höjdpunkt, rapporten från Vardia. 

Några korta tankar kring rapporten. Återkommer eventuellt med en djupare analys kommande dagar.

Jag är mycket nöjd med vad jag ser i Q2.

Intäkterna ökar kraftigt vilket var känt sedan tidigare.

Kostnadsprocent minskar kvartal för kvartal

Skadeprocent minskar kvartal för kvartal (det visar sig för varje kvartal som går att bolaget inte bara kan växa utan bolaget kan även växa utan att tumma på "underwritingen").

Resultat före skatt - 15 MNOK för kvartalet och - 29 MNOK för första halvåret.

De operativa kostnaderna ligger på samma nivå i Q2 och Q1 medan intäkterna ökar. Det är precis det här som är nyckeln till lönsamhet framöver.

Ledningen skriver i rapporten att man förväntar sig göra vinst under årets sista månader. Förhoppningsvis blir det därmed vinst i Q4, men negativt resultat för helåret.

I resultatet på - 15 MNOK för kvartalet så ingår uppstartskostnader för Danmark med 8 MNOK. Man kan diskutera om man ska räkna bort dessa kostnader eller inte men om man bedömer dessa som en engångskostnad så är resultatet ca - 7 MNOK.

Just Danmark är den del som inte kommit igång än. I rapporten framgår att man bl.a. ingått ett samarbete med Santander Consumer Bank under kvartalet samt att man fått igång hemsida och ett fullständigt produktutbud. Det verkar börja röra på sig lite i Danmark men kommer att ta ett bra tag innan bolaget är uppe i några väsentliga volymer i jämförelse med Sverige och Norge.

Rapporten kom in enligt mina förväntningar och jag måste säga att det ser riktigt bra ut. PAS (Pareto) har sålt mängder av aktier den senaste tiden vilket har gjort att aktien står och stampar. Med nuvarande skadeprocent och kostnadsprocent borde Vardia värderas i nivå med GWP vilket ger en värdering runt 1,5 miljarder norska kronor vid årsskiftet, eller ca 50 norska kronor per aktie.

Under dagen kom även information om nya insiderköp via forward Någon form av option men utan optionen att avstå teckning av aktierna, så som jag förstår det.


19 kommentarer:

 1. Total kostnadsprocent om 134 % låter högt, väldigt högt. Hur Vardia skall kunna bli lönsamt till årsskiftet förstår inte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kraftigt ökande intäkter och lägre ökning av kostnaderna. Gjensidige har en loss ratio på 72 % hittills i år och Vardia ligger på 79 %. De börjar närma sig. Kostnadsprocenten kommer sjunka i takt med ökad omsättning och fasta kostnaderna finns på plats. Med lägre kostnadsprocent så har Vardia nästan en verksamhet som är i nivå med större peers. Tror dessutom att de kommer att ha en uthållig kostnadsprocent som ligger bra mycket lägre än Gjensidige om 2-3 år.

   Radera
 2. Forward contract är detsamma som ett terminskontrakt med byte av aktier och pengar om två år. Det är alltså ett faktiskt köp och inte en option. En vanlig aktieaffär är också en typ av terminskontrakt med leverans och betalning tre dagar senare.
  Mvh Ossy

  SvaraRadera
 3. Hur ser dagens prissättning ut om bolaget inte når lönsamhet vid avsedd tidpunkt? Antar att det fortfarande är relativt billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Q1 borde de absolut nå lönsamhet, senast. Med dagens loss ratio så är de lönsamma om de skulle dra ner på tillväxttakten. Det är den som kostar och gör att de gör förlust. De är bemannade för mycket större volymer och rustade för större volymer.

   Radera
 4. Som jag ser det är aktien väldigt prisvärd. Kanonläge att gå in!

  SvaraRadera
 5. Ja aktien kommer att vara bra att äga framöver. Tänk om alla som hade en försäkring ringde sitt bolag & sa vi byter till Varia....själv har jag valt Vardia till bilen både privat & i företaget. Kul med uppstickare

  SvaraRadera
 6. En option men utan option att välja om man vill teckna eller avstå? Det lät inte som mycket till en bra option... :o

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte se hur Vardias GWP skall komma upp i 1 500 mio för 2014 med tanke på:
  GWP för 2013 var 395 mio för H1 och sedan 335 mio för H2. GWP för 2014 var 572 mio för H1. Ska då GWP för H2 nå upp i 928 mio? Känns lite väl optimistiskt imo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite väl optimitiskt låter det ju faktiskt. Säg att de får samma GWP för H2 då skulle de landa på 1144 för 2014 vilket väl skulle bli ca 35.50 kr/aktie. Förfarande undervärderad men inte lika mycket...

   Radera
  2. Ursäkta, felräkning av mig. GWP lär landa runt 1100-1200 MNOK! 1500 MNOK sker Q1 2015.

   Radera
 8. Hur tror ni vardia påverkas av vädret. Mycket skador på hus och dylikt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marginell påverkan. De återförsäkrar sig dessutom hos andra försäkringsbolag.

   Radera
 9. Vill minnas att VARDIA säljer Mekonomens bilförsäkringar.

  Detta sa Mekonomens VD idag vid delårs-presentationen:
  ""Bilförsäkring stärker vårt varumärke och är ett bra komplement. Om något har det gått lite bättre än vi trodde att det skulle göra. Det är positivt, för vi har inte lagt ner några stora resurser på det", sade Håkan Lundstedt."

  Utdrag ur: https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/08/21/mekonomen-marknad-oforandrad-1h-spas-fortsatt-stabil-vd.html

  Mvh
  Mike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska självklart vara tvärt om:
   Mekonomen säljer VARDIAs bilförsäkrningar i ett samarbete...

   Mike

   Radera
 10. Liksom ovanstående anonym skriver, så undrar jag också, hur du, ägamintid, kommit fram till att Vardias GWP blir 1,5 md nok för 2014, då det ligger på under 600 för H1 2014. Vore fint om det blev så, men är inte 1100-1200 mnok mer sannolikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, du har rätt. 1500 nås först Q1 2015.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 11. En helt klar allt för optimistisk kalkyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är felräkning, 1500 MNOK nås Q1 2015. Ber om ursäkt för den.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...