fredag 29 augusti 2014

Då var man skuldslav igen

Vi lyckades köpa huset som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.  Genom ett snabbt agerande och förhandsvisning lyckades vi köpa huset innan visning.

Det känns väldigt bra och jag tycker priset var acceptabelt. Det hade antagligen blivit betydligt dyrare vid en budgivning.

För familjen kommer detta att bli ett mycket bra boende.

Målet om att äga vår tid kvarstår, trots högre kostnader och skuldsättning. För vi kommer att få högre kostnader, det är helt säkert.

Men den här resan har hela tiden handlat om att ha en balans mellan att spara för morgondagen och att leva för dagen. Vi får aldrig tumma på livskvalitén utan ska leva det liv som vi vill. Att spara och att leva är, enligt mig, inget motsatsförhållande utan det går att kombinera på ett bra sätt.

Att spara pengar handlar inte om att tillverka sin egen deo eller vända upp och ner på bensinslangen när man tankar. Det handlar om sunt förnuft. Att inte kväva sig själv med en j-a massa onödiga prylar eller statussymboler för att imponera på grannar och arbetskamrater.

Det händer mycket saker just nu och jag får anledning att återkomma kommande månader.

Ikväll blir det en flaska Champagne Boizel chardonnay brut.

Trevlig helg!

41 kommentarer:

 1. Ska du verkligen köra på en Boizel Brut Chardonnay?

  Du ska inte göra som Gunther och köra vitt vin i sodastreamern? ;-)

  Kul för dig med husköpet, tror det är enormt viktigt att balansera levandet med sparandet, farligt att tilta över för mycket åt ena hållet.

  Lev gott,
  Hobbyekonomen

  SvaraRadera
 2. Grattis! Förmodligen en bra investering på sikt dessutom

  SvaraRadera
 3. Snälla berätta hur många % du la över utgångspriset :)
  Väldigt smart strategi, dessa budgivningar kan ju dra i väg 40-50%.
  Letar själv hus så blev lite nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde likadant på en lägenhet i våras. Då la vi ca 14% över utgångspris och fick den då direkt. Nu säljs det lägenheter på 10 m2 mindre för samma pris i huset bredvid...

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
 4. Jag är inte inne i bostadsköpsvängen, men varför vill husägaren sälja innan budgivning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att säljaren kanske redan har köpt en annan villa och sitter med två objekt. Risken finns alltid att budgivning uteblir och att säljaren får gå ner i pris eller i värsta fall så brakar det ihop för säljaren ekonomiskt och denna måste släppa det andra objektet och därmed förlora handpenningen. Risken finns alltid även om de kan kännas som en extremt liten risk för den som är optimistiskt lagd. Räcker ju med att det råkar ske en bankkrasch samtidigt så kan marknaden bli alldeles kall.

   Radera
  2. Kan helt enkelt vara skönt att få en affär överstökad för att kunna slappna av. Det har också sitt värde

   Radera
  3. Ej att förglömma, det finns folk som har gott ställt och inte bryr sig att krama ur den sista kronan som en budgivning kanske skulle kunna ge.

   Radera
 5. Du glömde det viktigaste. Vad fick ni ge? :) och vad är det för uppvärmning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellan 3-3,5 MSEK. Värmen ingår i en avgift till samfällighet. Vi betalar endast hushållsel.

   Radera
 6. Grattis! Kan bli en bra investering ekonomiskt ändå tror jag. I "värsta" fall är det en väldigt bra investering i sin familj. Blir intressant och se hur du gör med dina innehav, med dagens ränteläge kanske man har råd med lite hävstång. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Grrattis till er hoppas ni kommer att trivas. Som Ruter skrev bra investering för sin familj. Conny

  SvaraRadera
 8. Grattis!

  Jag har läst bloggen sedan 2012 och vi har varit ofta i en liknande situation med ungefär samma tankar, samma inkomster och samma utveckling på kapital.

  Vi köpte hus för ett par månader sedan så det ska bli roligt att få läsa dina tanker när det gäller det också.

  /M

  SvaraRadera
 9. Gratulerar, hoppas Ni får mkt glädje av det nya huset!

  SvaraRadera
 10. Grattis, kul att läsa om er balans mellan att leva nu samt spara för framtiden. Hade liknande tankar i mitt inlägg; http://projektframtid.com/2014/08/27/en-milstolpe-avklarad/

  SvaraRadera
 11. Stort grattis, vi gjorde denna resa för ca ett år sedan.

  SvaraRadera
 12. Grattis! Att bo i eget hus är verkligen helt underbart. Och din inställning till livet delar jag till fullo. Alla dessa ego-prylar, blir folk verkligen lyckligare av att ha senaste ajfånen, plattaste tv'n och senaste skjortan från lacoste!
  Lycka till med nya boendet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir folk verkligen lyckliga i "eget" hus?

   Radera
  2. Kan bara svara för mig själv. Om jag jämför med dom ställena som jag har bott på. Inneboende, lägenhet (HR, BR, andrahand), hotell, husvagn, båt, tält, bar himmel. Så JA, villaboende slår allt. När jag lämnade föräldrahemmet, en villa, och flyttade till lägenhet så dröjde det inte många veckor innan jag vantrivdes.

   Radera
 13. Grattis. nu har Ni kommit i mål. Börja tänka genom vilka förbättringar som verkligen behövs, men jag rekommendera jordvärme, jag har jordvärme och den fungerar perfekt. Allt annat är ofta inte direkt nödvändig. Trivsel är livskvalitet och det är just nu rätt tid att köpa hus. Det blir nog inte billigare om man vill hitta rätt hus. Grattis och njut. Kom till ro och hem.

  SvaraRadera
 14. Grattis. Det var klokt att gå på privatvisning och försöka undvika budgivning. Man får tänka på att fastighetsaffärer är mycket psykologi och får säljaren ett hyfsat bud så kan det vara oerhört svårt att tacka nej då det alltid finns en risk att säljaren ändå inte får ut vad denna vill ha vid en eventuell budgivning. Även om det många ggr blir budgivning så förekommer det att budgivning för objekt man tror är populära uteblir. Själv köpte jag också via privat visning och det var ett smart drag när man jämför vad grannarna fick betala för sämre objekt.

  SvaraRadera
 15. NEEEIIINNNN! Nu får du byta namn till Ägamittrum. Skämt åsido Grattis! Drick inte för mkt champagne.

  Ernesto

  SvaraRadera
 16. Grattis, hoppas att det inte skadar portfäljen allt för mycket! Jag gissar att vi ska få se i Excel graferna

  SvaraRadera
 17. Grattis! Till er och lycka till som husägare. Ett hem är viktigare än pengar, så ni gör helt rätt. Ska ni äga er tid är det ju inte fel att göra det i ett "ägamitthem"!

  SvaraRadera
 18. Välkommen till huslivet, ett roligt "evighetsprojekt". Jag instämmer med tompamannen att det slår alla andra boendeformer, särskilt som småbarnsförälder!

  SvaraRadera
 19. Gratulerar! Går själv i hustankar för tillfället.

  SvaraRadera
 20. Tack för alla gratulationer! Återkommer säkert under hösten med lite mer information om finansiering och aktieförsäljning mm.

  SvaraRadera
 21. Grattis! Någon gång måste man in på marknaden om man ska äga sitt boende. Utgår från att det var ett mkt bra köp för familjen. Svårare att välja vilka aktier som ska bort? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inget lätt beslut. Återkommer i ämnet under nästa vecka. Lutar åt en "hyvling" lite både här och där.. :)

   Radera
 22. Grattis! Känns dock som ni gått ifrån huvudmålet med den här bloggen, att köpa hus och skuldsätta sig är något en större del av svenska folket redan gör. Det som gjorde eran resa intressant var att ni först skulle bygga upp kapitalet och sedan leva drömmen, inte vice versa. "An important distinction is that rich people buy luxuries last, while the poor and the middle class tend to buy luxuries first" - Robert T. Kiyosaki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast dom har ju förberett oss redan ifrån början...
   Redan på ett tidigt stadium bloggade ju ÄMT om ändrade familjeförhållanden och boendeförhållanden. Familjeförhållandena ändrades ju för något år sedan, men spartakten verkar hålla i. Nu kommer ändringen i bostad, en ändring som varit uppe till och från sen 2011.

   Radera
  2. När köpte Buffett hus då? @Kenneth

   Radera
  3. För 40-50 år sedan. Han har bott på samma adress ganska länge.

   Radera
 23. Förutsätter att fullständig finansiering publiceras tillsammans med ny budget, belåningsgrad, belåning, underhållskostnader, ränta och amorteringar. Hoppas jag på för mycket?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...