söndag 13 juli 2014

Protector Q2 - Sverige och Danmark

Jag har tidigare skrivit om att jag tycker utvecklingen i DK och SE är den viktigaste parametern för fortsatt framgång för Protector. Hur gick det då under Q2 i dessa länder?

Jag jämförde vad bolaget skrev i Q1 och vad de skriver i Q2. De skriver i stort sett samma sak båda rapporterna, förutom när det gäller den förväntade tillväxten.

De förväntar sig combined ratio under 100 % under 2014 (jag antar att man kommer att klara detta Q3 eller Q4 och inte på helåret) .
Fortsatt hög cost ratio då man inte uppnått en tillräcklig kritisk massa, men att man kommer uppnå denna gradvis under året.
Man skriver vidare att man är starka inom fordonsmarknaden vilket är mindre kostnadseffektivt.
Förnyelser i Q2 är "acceptabla" 86 % medan man i Q1 skriver "stark förnyelsegrad" på 96 %. Det framgår även i rapporten att förnyelsegraden var stark i Sverige och svagare i Danmark. Det torde betyda över 90 % i Sverige och troligen under 80 % i Danmark. Det skulle vara mycket intressant att få reda på dessa länder separat. 
I Q2 framgår att man har uppnått en stark position i Sverige på bussmarknaden.
Den stora skillnaden mellan Q1 och Q2 är att man nu skriver att DK och SE kommer ge en "två-siffrig" tillväxt under 2015 och 2016. I Q1 skrev man att DK och SE skulle ge "två-siffrig" tillväxt under 2014 och 2015. För övrigt förväntar sig Protector en stark Q3 vilket man även skrev i Q1 (stark Q2).

Sverige och Danmark har H1 GWP på 453 MNOK jämfört med 223 MNOK föregående år. Totalt har Protector GWP på 1750 MNOK. Sverige och Danmark blir en större del av totalen och står nu för 26 % av omsättningen mot 16 % föregående år. Med tanke på att att de har en combined ratio på över 100 % i Sverige och Danmark och dessa länder växer kraftigt så är det inte särskilt anmärkningsvärt att Protectors combined ratio är högre än föregående år.

Protector förväntar sig en två-siffrig tillväxt 2015 och 2016. Det innebär att de räknar med att Sverige och Danmark ska fortsätta att växa kraftigt. Med GWP på 1750 MNOK per sista juni så krävs det att Sverige och Danmark växer med ca 40 % för att man ska öka GWP med 175 MNOK (10 %) nästa år. Troligen kommer också Norge att växa något men helt klart är att Sverige och Danmark ska stå för merparten av tillväxten.

Jag kommer att fortsätta att fokusera på Sverige och Danmark i kommande rapporter. Kan de få en rimlig lönsamhet i dessa länder så kan jag skruva upp vinstestimatet ytterligare en bit från mina 3,60 NOK per aktie. Dessutom växer bolagets investeringsportfölj kraftigt i takt med den enorma tillväxten i Sverige och Danmark. Detta kommer givetvis också, över tid, skapa möjligheter att öka vinsten ytterligare.

En kort notering avseende ägarskiftesförsäkringarna så framgår det att den delen av verksamheten har bidragit positivt under kvartalet genom både god tillväxt och lönsamhet och dessutom en ökad hit-ratio. Det var annars den delen som har känts mest osäker med tanke på den "skakiga" norska bostadsmarknaden.

Länk Q2
27 kommentarer:

 1. Ett tips är att kolla in Vardia.

  Protector värderas idag till 3.500 miljoner kr - Vardia till 815 miljoner kr.

  Med nuvarande tillväxt kommer Vardia att växa förbi Protector 2017/18 detta även om Protector växer med 15 % av året.

  Jag tror att Vardia omsätter 4 miljarder kr 2018, och värderas till 2 ggr premieintäkten, alltså ett börsvärde om 8.000 miljoner kronor.

  2018 kan Vardia stå i 250 kr per aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag äger redan Vardia. Din riktkurs är väl tilltagen. Jag vågar inte dra ut linjalen på samma sätt men anser att aktien ska uppvärderas en bra bit från dagens nivåer. Men några steg i taget så får vi se vart det tar vägen för Vardia. Just nu ser det väldigt bra ut.

   Radera
  2. 250 kr haha Dream on. Så du menar att lönsamheten inte spelar någon roll? Det är säkert en mycket längre väg till lönsamhet för Vardia än många tror. Det är nog ingen större brådska in i aktien utan Protector känns fortsatt som klart intressantare.

   Radera
  3. Man kan inte anta tillväxt från tidigare år nästan 5 år in i framtiden som du gör. Det säger absolut ingenting om ingenting.

   Resonemanget liknar när folk räknar på ett företag som fått fram en produkt till en stor marknad, gör snabba antaganden om att om dom tar 10% av marknaden så kommer dom tjäna så här mycket. Bolaget är intressant men det där är att dra det för långt, ren spekulation med riktkurser på 250.

   Man kan ju tycka att man gör sig själv en tjänst men egentligen är det en otjänst, med defensiva antaganden får du en säkerhetsmarginal mot förluster, med motsatsen...

   Radera
 2. Jag blir glad om och när Vardia vänder till vinst. Protector är ett säkrare kort, företaget växer och är lönsamt, samt är intressant även på dagens nivåer.

  SvaraRadera
 3. Hur kan ni anta en sån extrem tillväxt så länge? Kommer utan tvekan komma år där dom inte växer som dom gör nu. Eller?
  Vardia då

  SvaraRadera
 4. Ser bra ut för protector.
  Hoppas att vinsterna i dk/se kommer senare i år. Däremot kan man ju fråga sig hur länge de kan växa så snabbt. När tillväxten börjar gå ned - vad händer då? Vad motiverar en 10-20%ig långsiktig tillväxt. Än talar vi bara om 2015/2016... Men jag antar att vi inte behöver så många procents tillväxt efter denna period.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den värderas till rullande P/E tal till 9.6 och P/S tal på 1.7
   Du behöver inte mycket tillväxt för att rättfärdiga dagens värdering. 60kr inom 2 år är inte långt bort.

   Radera
 5. Grattis till en stark kursutveckling i Protector både på lång, medellång och kort sikt (syftar på dagens kraftiga uppgång). Ser att även Vardia går bra så det är säkert rätt att ta rygg på dig i den också :)

  SvaraRadera
 6. var verkligen rapporten så pass bra så att det motiverar uppgången på över 10% (inkl. fredag) eller är det snarare så att folk har börjat tveka mindre nu när de konsektivt visat bra resultat tror ni?

  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel förklaringen är att aktien varit grovt undervärderad förut som ÄMT skrivit mfl och numera bara är undervärderad :)
   Räkna själv på nyckeltalen och jämför med andra försäkringsbolag så förstår du.

   Radera
  2. I förhållande till den situation bolaget IDAG befinner sig i anser jag (ta mitt resonemang med en nypa salt, då jag är novis) att en rimlig, ändock något undervärderad, kurs ca 55 NOK. Handelsbanken har en riktkurs på 60-80 NOK inom ca 2 år. Lägg därtill dagens direktavkastning samt potentiell utdelningsökning.

   Ibland ser jag på Protector som ett H&M i miniatyr.

   Rätta mig gärna om jag har fel.

   Mvh

   Radera
  3. Sofokles... Du kommer inte ha tvåsiffrig tillväxt många år till i Protector... Menar du att de skulle expandera internationellt. njaaa. Hur gör du den liknelsen?

   Radera
  4. Calle det behövs ju inte bolag med nästan nolltillväxt som t.ex Gjensidge värderas ju klart högre redan. Kan de hålla tvåsiffrig tillväxt ett antal år vågar man inte ens tänka på hur bra detta kan bli.
   Enormt duktig företagsledning, nordens lägsta kostnader och bolaget är överkapitaliserat vilket kommer att ge fina utdelningar framöver.

   Radera
  5. Hej,

   Jo att den är undervärderad vet jag och nyckeltalen har jag redan gått igenom.

   Jag mer intresserad av er teori om det var en ketchup effekt nu med rapporten eller om ni tyckte den var så bra att att den fick andra att öppna ögonen. ;-)

   /Daniel

   Radera
  6. Curt G. Östlund15 juli 2014 23:44

   Det här uttalandet efter rapporten kanske hjälpte till:

   Analytikern Aasulv Tveitereid "ber om å bli lagt inn på galehus dersom han selger Protector-aksjene sine".. :)

   http://www.nordnetbloggen.no/protct-q2-update/13/07/2014/

   Det hör till saken att Aasulv inte är vem som helst utan är förvaltare på Stenhagen invest som är näst störste aktieägare i Protector och som förvaltar mer än 1 miljard Nkr och har bra track record...

   Radera
 7. Syftade på jämförelsen med H&M

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Min liknelse kanske var ngt vid. Dock, det jag menar är att H&M är "det" bolag alla vill äga pga. dess stabila ledning, fina utdelningstillväxt samt fina potential. Just på dessa punkter överensstämmer Protector med råge!

  Sedan tror jag att dagens tillväxt mycket väl kan hålla i sig åtminstoende till 2016!

  SvaraRadera
 9. @Calle Det är väl iof inte helt orimligt att anta att Protector kan expandera till fler länder inom några år? Dessutom finns det fortfarande mycket marknadsandelar att ta inom den befintliga försäkringsbranschen - så jo det är inte omöjligt med tvåsiffrig tillväxt under lång tid framåt - men jag skulle absolut inte ta det för givet.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok Ingenjorsliv efter det inlägget kan du väl nämna vilka bolag som man kan ta för givet en tvåsiffrig tillväxt under lång tid framåt... däremot kan man tro det precis som Sofokles skriver :)

   Mvh

   Radera
 10. Jag avslutade med att säga att man absolut inte ska ta det för givet.

  "Du kommer inte ha tvåsiffrig tillväxt många år till i Protector... Menar du att de skulle expandera internationellt. njaaa." från Calle några kommentarer uppåt.

  Det är detta påstående jag motsäger mig. Jag anser att det är för hårt att påstå att tvåsiffrig tillväxt helt klart kommer att ta slut om några år.Dessutom har de redan expanderat internationellt när de gick från Norge till Sverige och Danmark.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan va så att jag inte har tillräckligt bra koll men känner inte direkt till några försäkringsbolag som är internationella(Utanför Norden). Har en kanske felaktig syn på att det är svårt att slå sig in speciellt inom försäkring och bank.

   Radera
  2. När inte andra gör det så kan man ju tro att det finns lite MOATS att penetrera. Det kan bli kostsamt. Känner du till något bolag som lyckats?

   Radera
  3. Låt oss koncentrera oss på Norden nu det räcker bra att expandera där för att ha tvåsiffrig tillväxt de närmaste åren... hittills har man bara vuxit organiskt frågan är om man bättrar på tillväxten med något företagsköp det brukar ju en del "fuska" med. Fast det kanske är större risk/möjlighet att de själva blir uppköpta.

   Radera
 11. "If Skadeförsäkring (if...) är ett försäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. " wikipedia

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
 12. Du kan ju inte ha reklam för Moderna Försäkringar på bloggen eller jo förresten, jag klickar som en dåre utan att teckna någon försäkring ;)

  SvaraRadera
 13. Som jag förstår det står Investeringsportföljen för större delen av resultatet. Har du någon aktuellare sammanställning och viktning än den i ÅR2013? @MA_Invest

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...