torsdag 12 juni 2014

Inköp Vardia

Jag ökade på innehavet i Vardia till knappt 5 % av portföljen.

Vardia är ett intressant case som bygger på att bolaget ska växa till sig och bli lönsamma, någon som ledningen bedömer kommer att ske under slutet av året. Det krävs storlek för att lyckas inom försäkring.

Når bolaget en combined ratio (CR) i närheten av peers så är uppsidan mycket stor då bolaget växer med ca 80 MNOK per månad.

Dagens börsvärde ligger på ca 800 MNOK. Kan bolaget nå upp till en omsättning på 2000-3000 MNOK under 2016 med en CR på 90 % så är värderingen mycket låg. Idag taktar bolagets försäljning mot prognosen på 3000 MNOK 2016.

Bolaget är också ett intressant uppköpsobjekt när det växt till sig ytterligare.

Högre risk än i Protector då bolaget befinner sig en tidigare fas. Bolaget är okänt än så länge men kommer likt Protector att uppmärksammas mer om man fortsätter att prestera.

Avgörande för om investeringen i Vardia blir framgångsrik beror på ledningen förmåga att skapa lönsamhet. Kan man visa att man närmar sig branschens CR så kommer detta blir en alldeles utmärkt investering.

För mer info kring Vardia, läs gärna Kennys genomgångar.

ägamintid

10 kommentarer:

 1. Hur ser du på din totala riskexponering med så mycket - relativt små - bolag inom finans och försäkring i portföljen? Känner du dig trygg i din exponering mot NOK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig trygg med exponeringen mot Protector. Vardia också men där måste jag ha mer koll så att utvecklingen går åt rätt håll. I övrigt känner jag mig trygg med portföljen som helhet. Angående exponeringen mot NOK så är den inte så stor som man kan tro. Försäkringsbolagen har verksamhet även i Danmark och Sverige vilket sprider valutarisken och dessutom investerar de sin investeringsportfölj i blandade tillgångar.

   Radera
 2. Om Vardia når sitt mål för 2016, vad skulle det motsvara för kurs tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. trippel omsättning och allt annat lika med fixa multiplar, tja räkna själv? Ingen som vet. Inte ens ÄMT.

   Radera
  2. 3-4ggr dagens skulle jag tro. Målsättningen är aggressiv.

   Radera
  3. Nej, det kan man inte veta men man kan leka med tanken. Omsättning 3 miljarder och CR 90 % och sen skatt på det. Blir ett resultat på ca 200-250 MNOK. Borde kunna motivera ett börsvärde på ca 2-2,5 miljarder vilket är 2-3 gånger dagens börsvärde. Sen har de ännu ingen investeringsportfölj som på sikt kommer addera lika mycket som försäkringsverksamheten. Men vi ska ta ett kvartal i taget och stämma av hur verksamheten utvecklas.

   Radera
 3. Det är så intressant med dessa "om" egentligen. Om Vardia tripplar sin omsättning och om allt annat flyter på som genom ett trollslag, ja DÅ är det en aktie med låg värdering. Snacka om förhoppningscase.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det till viss del förhoppningar, men faktum är att bolaget nu taktar på 3 miljarder med den månatliga försäljningen som man har. Och då är man ännu inte igång i Danmark. Vardia är långt ifrån ett förhoppningsbolag enligt min mening. Kan de nå 2 miljarder så räcker det för att dubbla dagens aktiekurs. Allt pekar på att det blir bra mycket bättre än så. Sen ska man ha lönsamhet också och den bör komma när man når en tillräcklig storlek.

   Det är högre risk i Vardia som är ett ungt bolag än i Protector som är mer moget. Jag tycker dock nedsidan är begränsad kring dagens kurser även om en allmän börsnedgång kan sätta press på aktien.

   Radera
 4. Problemet med Vardia är att de inte inte varit i närheten att infria någon prognos eller målsättning hittills. De har levt på nyemissioner och sådan bolag brukar måla upp väldigt rosa möjligheter för att få in nytt kapital. Man bör alltså ta deras prognoser med en stor bunke salt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det men faktum är att de säljer nya försäkringar för över 80 MNOK per månad. Även om de bara når 2000 MNOK så ser detta väldigt spännande ut.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...