tisdag 17 juni 2014

ägamintids VM-elva

Som en stor fan av fotboll så är VM något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. För mig är det det största mästerskapet som finns. Avanza (inspirerade av Gustavs aktieblogg) tyckte vi bloggare kunde sätta ihop vår startelva och jag nappade på idén. Så här kommer ägamintids startelva!
Jag kör en offensiv uppställning med 4-3-3 där ytterbackarna gärna få fylla på längs kanterna. Anfall är bästa försvar och rolig fotboll är framgångsrik fotboll. 

Laget består av bolag som spelar i många olika ligor (börser) i världen. Utmaningen för portföljen blir att få ihop laget och göra det riktigt sammansvetsat.


Målvakt Amhult 2 - Det lilla fastighetsbolaget baserat i utkanten av Göteborg är tryggheten där bak. Bolaget bygger substans långsamt men effektivt och styrs av starka ägare. Det känns tryggt att vara aktieägare i detta lilla fastighetsbolag och det känns tryggt att ha bolaget som sista utpost.
Mittback AO Johansen - ett stabilt handelsföretag noterat i Danmark med en lång historik. Bolaget tar det säkra före det osäkra och investerar sina vinster i verksamheten. Värderingen är låg med ett P/E-tal på ca 7-8, på uthållig vinst.
Mittback BUWOG - Nynoterat fastighetsbolag som knoppades av från Immofinanz. Handlas i Frankfurt och Wien och äger bostadsfastigheter i de stabila länderna Tyskland och Österrike. Handlas under NAV och har en fin utdelning.
Vänsterback Citigroup - En av USA:s största banker som haft några jobbiga år med skador (finansiella problem) men som har kommit tillbaka starkt och börjat hitta formen. Handlas under tangible book value men förhoppningsvis inte länge till då formkurvan är stigande. Jag förväntar mig stigande vinster, återköp och utdelning kommande år för denna irrationella ytterback.
Högerback AIG - En gång i tiden var AIG ett av världens mest beundrade bolag men precis som Citigroup så har bolaget så har bolaget haft några jobbiga år med skador (finansiella problem) men har kommit tillbaka starkt och börjat hitta formen. Handlas under tangible book value men förhoppningsvis inte länge till då formkurvan är stigande. Jag förväntar mig stigande vinster, återköp och utdelning kommande år också för denna irrationella ytterback.
Central mittfältare Banco Santander - Banco Santander är en väldiversifierad bank med både offensiva och defensiva kvalitéer vilket bolaget har visat prov på de senaste åren. Bolaget har lyckats konsolidera balansräkningen samtidigt som man gått på offensiven med exempelvis köpet av resterande del av Banco Santander Brazil. Kanske är det dags för ett uppsving i landet i samband med VM?
Höger yttermittfält Mekonomen - Den forna tillväxtmaskinen har haft grus i maskineriet i framförallt Danmark men är förhoppningsvis på väg tillbaka till god form. Besparingsprogram och nya investeringar kan nog göra denna ytterspringare farlig kommande år.
Vänster yttermittfält Van Lanschot - Holländsk bank med stora skadebekymmer senaste åren. Kan bolaget trimma kostymen så ska nog denna yttermittfältare kunna störa de flesta försvarsspelare. Handlas till 50 % av book value och har en mycket stor potential när fastighetsmarknaden vänder i Holland.
Forward 1 (central) Immofinanz - Längst fram sätter jag en target player som har förmågan att ta emot långbollarna och är bra i luftrummet. Immofinanz är ett fastighetsbolag noterat i Wien med fastigheter belägna i länder som Ryssland, Slovakien, Polen och Rumänien. Det har varit måltorka ett tag i dessa länder men förr eller senare ska det lossna för denna tunga anfallare? Potentialen finns där och värderingen kring 0,6 gånger book value är attraktiv.
Forward 2 höger Protector Försäkring - Målsprutan i uppställningen. Kliniska avslut match efter match och välförtjänt lagets viktigaste spelare. Framtiden ser ljus för denna unga spelare och tillväxt och målproduktion kommer att vara god i ytterligare många år.
Forward 3 vänster Vardia Insurance - Ett nyförvärv i truppen lagom till VM. En mycket ung och lovande spelare som är på stark tillväxt. Ett frågetecken kring målproduktionen men om bolaget får växa till sig några år så ska det nog lossna. Bolaget får vägledning av den unga men mer erfarna spelaren Protector Försäkring. 

Som synes har jag tagit ut världslaget med en blandning av nordisk stabilitet, amerikansk innovation och sydamerikansk irrationalitet. Det återstår att se hur det går för laget. Hittills i år är det upp 20 %. Men historia vinner man inget VM på.

4 kommentarer:

 1. Ser ut som en riktigt spännande startelva med många intressanta lirare. Flera av dem har dock haft en tuff tid bakom sig så nu återstår det att se om de kan vända det hela till något positivt. Ett antal av dem visar ju tecken på förbättrad form så framtiden ser ganska så ljus ut skulle jag säga. Lycka till i VM =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Ser väl bra ut. Du är inte orolig över att AO Johansen kanske kommer uppvisa sämre bruttomarginal framöver?

  För övrigt, har du tittat någonting på Flügger färg?

  SvaraRadera
 3. Borde inte ett försäkringsbolag (AIG) vara i mål som en försäkring, fastighetsbolag känns lite långsamt?

  SvaraRadera
 4. Finans och fastighet utom Mekonomen, är det favoritsektor?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...