tisdag 13 maj 2014

Försäkringsbolagens investeringsportföljer visar Protectors undervärdering

Försäkringsbolag är intressanta av flera anledningar. Själv gillar jag dom för att de säljer en produkt som vi måste ha. De flesta av oss anser att en hemförsäkring, bilförsäkring eller olycksfallsförsäkring är nödvändig för att vi ska känna oss trygga. 

Försäkringspremier betalas dessutom i förskott vilket gör att försäkringsbolagen har en mycket god likviditet som de förvaltar med låg risk. Delar av dessa förinbetalda premier kommer sedan betalas ut till försäkringstagarna när olyckan är framme. 

Innan utbetalning sker så förvaltar försäkringsbolagen dessa pengar och erhåller en avkastning på "våra" premier. Ofta allokerar försäkringsbolagen runt 90 % i säkra papper och en mindre del i aktier. Det måste finnas pengar kvar när olyckan är framme... 

Sedan har vi själva huvudrörelsen, försäkringsdelen. Försäkringsresulatet är skillnaden mellan vad bolagen får in i premier och vad man betalar ut till försäkringstagarna. Till detta läggs också kostnader för att bedriva verksamheten. 

I regel är avkastningen på investeringarna större än på försäkringsdelen då konkurrensen är relativt hård (dock inte i norden med combined ratio på ca 90 %). Försäkringsbolagen tjänar alltså pengar både på försäkringsdelen och på investeringarna. 

Nedan ser ni storleken på investeringsportföljen för några nordiska bolag. Det ser i stort sett likadant ut i resten av världen.Vad ska man då dra för slutsatser av ovanstående tabell?

För det första kan man konstatera att investeringsportföljen för försäkringsbolagen i de flesta fall är större än börsvärdet. När man köper ett försäkringsbolag så köper man också de investeringar som försäkringsbolagen gör.

För det andra ska man ha i åtanke att stora delar av försäkringsbolagen resultat kommer från investeringarna (se p/e tal ovan avseende ROI). Försäkringsdelen är en källa till att få in kapital som sedan förvaltas på ett relativt tryggt och lönsamt sätt.

I min analys av Protector har jag gjort ett antagande om att bolaget kan nå en avkastning på sina investeringar på ca 4 % per år i genomsnitt. Detta bygger jag på att de har en "säker" portfölj med en mindre del aktier. Antagandet tycker jag är rimligt men jag förväntar mig stora svängningar mellan åren.

Det som man kan utläsa ovan är att Protectors investeringar i förhållande till börsvärdet är betydligt högre jämfört med övriga bolag. Det innebär att en 4 %-ig avkastning på investeringarna ger ett bra resultat i förhållande till börsvärdet. Som man kan utläsa ovan så värderas Protector till p/e 13 bara utifrån resultatet från investeringarna. Till detta kommer en lönsam försäkringsverksamhet som genererar nästan lika mycket pengar.

Jag vill hävda att Protector idag har en värdering som bara tar hänsyn till investeringsresultatet och inte deras lönsamma försäkringsdel. Eller beskrivet på ett annat sätt. Värderingen av Protector tar inte hänsyn till investeringarna utan bara till försäkringsdelen.

Med ovanstående resonemang vill jag också hävda att Protector har en väsentlig uppsida. Rent av en dubblering av kursen om man tillämpar p/e 13-14 vilket får anses vara rimligt för en snabbväxare som Protector.

Övriga bolag ovan är stora och välanalyserade. Protector är mindre och inte alls lika genomlyst. Dessutom har Protector en tillväxt som de andra bolagen saknar och en cost ratio som är betydligt lägre vilket leder till en bättre combined ratio.

Protector är undervärderat och jag kommer att handla mer aktier så länge aktien befinner sig under 30 kr.
20 kommentarer:

 1. Enligt protectors Q1-rapport var det en hel del insiderförsäljningar under mars. Vet du någon sida där det går att ta reda på alla insidertrades den senaste tiden? Oslo-börsen är ju full med bondfångare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På hegnar.no finns alla köp och försäljningar. Det har varit försäljningar i mars men insiderköp gjordes på rapportdagen i fredags.

   Radera
 2. Tänkte höra hur du ser på Tribona nu, vet att du haft den uppe tidigare. Kursen har backat senaste tiden, kan det vara läge att gå in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat mer på bolaget. Återkommer eventuellt med tankar om jag tittar på bolaget.

   Radera
 3. Hur ser samma siffror ut i förhållande till Sampos försäkringsdel? Dvs hur står sig samma jämförelse gentemot IF?

  Eller fanns det nån anledning till att du utelämnade IF i jämförelsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårare att ta med Sampo då de äger bl.a. Nordea. Men jag skulle anta att de har liknande siffror som Gjensidige.

   Radera
  2. If har en investeringsportfölj på 100 md.

   Radera
  3. Ja, det stämmer. Men vad är börsvärdet relaterat till försäkringsdelen? Börsvärdet totalt är 180 miljarder SEK. Dra man av Nordea som är värt ca 75 miljarder så är Sampos relation ca 1,0. Sen har de ett mindre innehav i Topdanmark också.

   Radera
 4. Nån aning om när utdelningen dimper ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den borde komma den här veckan alternativt i början av nästa. Har för mig att den ska komma 14 maj men vet inte exakt.

   Radera
  2. Paydate er ifølge Financial Times den 14/5. Men typisk tager det lige et par dage mere hos f.eks. nordnet og avanza.

   Radera
  3. Den syns på kontot imorgon enligt avanza :)

   Radera
 5. Borde man inte netta ut avsättningarna?

  SvaraRadera
 6. Hur hanterar du valutaeffekten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har intäkter i SEK, NOK och DKK så det blir en bra valutamix. Sen har de finansiella investeringar i en mängd valutor.

   Radera
 7. Funderar på att även jag köpa lite i antingen, Protector, Citigroup eller AIG. Men svårt att välja vilken, till dagens kurser vilken skulle du investera i om du utgår från att du inte ägde någon och till att börja med bara skulle investera i en? Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte ge dig ett svar på det. Det beror på så mycket olika saker som privatekonomi, portfölj i övrigt. Risknivå osv. Jag äger alla 3 bolagen och kommer inte att sälja på länge.

   Radera
  2. Alltså tänkte efter samma förutsättningar du har :)

   Radera
  3. aha :)

   Jag skulle välja Protector eller AIG. Lägre risk än i Citi men ungefär samma uppsida.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...