fredag 9 maj 2014

Delårsrapport Protector FörsäkringJag vet inte vad jag ska säga men det här bolaget är helt fantastiskt. Vilken rapport! Vilket bolag!

Nedan några höjdpunkter från rapporten.

1 2014 shows following development compared to Q1 
2013:

- Gross premiums written NOK 1 208,6m, up 34% from 
 NOK 904m

- Net combined ratio 79,9%, up from 77,4%

- Operating profit of NOK 162,4m, up from NOK 143m

- Return on investments NOK 83,8 (1.9%), up from 
 NOK 77,9m (2.2%)

The overall expectations to 2014 are an operating 
profit of NOK 430m up from previously guided NOK 
330m, a 20% growth (up from 16%) in GWP and a net 
combined ratio of 88% (down from 90%).

Guidningen ger nu en vinst per aktie på ca 4 norska kronor för 2014. I den prognosen antar jag att det ligger i korten att DK och SE kommer gradvis bli lönsamma under andra halvan av året. Länderna har fortfarande inte riktigt nått upp till de volymer som krävs för att skapa lönsamhet.

Rapporten verkar vara genomgående bra. Jag ska ägna helgen till att läsa in mig mer på den och återkommer med ytterligare kommentarer. Nu återstår att se vad marknaden tycker om rapporten.

Länk till rapport och presentation

22 kommentarer:

 1. Ser bra ut :) Tack for lanken jag ska ocksa studera rapporten over helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu måste siffrornas penetreras ordentligt. Visst ser det bra ut.

   Radera
 2. a champagnekorken av! Den försiktiga guidningen upp kraftigt och man avslutar med "Strong Q2 excpected".
  På min försiktiga prognos handlas aktien på ca p/e 6 och en direktavkastning på 9 %... och det för en konjunkturokänslig verksamhet som växer starkt!!
  Det är bara att hoppas att man använder återköpsmandaten på den här löjliga kursnivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar avslutningen att de förväntar sig en stark Q2. Tror du på ca 5 kr i vinst per aktie? Jag tror på ca 4 kr och utdelning på 2 kr. Det hela är naturligtvis väldigt beroende av hur deras finansiella placeringar utvecklas. Fint inflöde i investeringsportföljen till 4,7 miljarder.

   Radera
  2. Bolaget höjer ju guidningen till 4 Nkr och de har ju alltid varit försiktiga. Min prognos är 4,40 och utdelning på 2,40 vilket nu vid kurs 29 ger p/e 6,5 och 8,3 i direktavkastning. Är det billigt eller är det billigt. Gissar att rekarna kommer nästa vecka och då går vi vidare så var det vid förra uppstället vid bokslutsbeskedet,

   Radera
 3. Fin rapport.

  Jag ökade min nuvarande post. En fråga ang. återköpen. Kan man vara säker på företaget (och återköpande företag generellt) avser att göra med återköpta aktiet - makulera eller använda i incentive-program eller inkassera egna utdelningar?

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga. De äger ju sedan tidigare rätt mycket aktier som inte makulerats. Betalning med aktier för förvärv? Eller sälja dyrare än man köpte dem för? Verkar inte finnas någon utspädning i alla fall. Jag hoppas de kan återköpa och makulera en del aktier när kursen befinner sig långt under motiverad kurs.

   Radera
 4. Vad är riktkursen? Vad har ni själva satt för "personlig" målkurs?
  Vore intressant att veta.

  Funderar på att öka mitt innehav (köpte på 26kr).

  SvaraRadera
 5. Väldigt väldigt grovt, om man räknar på 8,5+2*G, där G är tillväxten så får man astronomisk värdering i jämförelse med dagens nivåer. Om man sätter G till noll (vilket eventuellt :) inte är riktigt representativt för detta företaget), så 34 NOK.

  /K

  SvaraRadera
 6. m.a.o. en fin uppsida om inget speciellt inträffar.
  Thx!

  SvaraRadera
 7. ägamintid; vad tror du? har du satt ngn mål/riktkurs?

  SvaraRadera
 8. Norska börsen håller även Gjensidge på ca 6 % direktavkastning fast de delar ut hela 75 % av vinsten och inte för sikkerhetsavsättningar.
  Min försiktiga prognos är en utdelning på 2,40 nu och med 6 % direktavkastning så ska vi upp till 40 Nkr nu vilket därmed är min riktkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ttilläggas kan i sin guidning säger bolaget att de väntar sig ett starkt Q2 och vi har redan gjort halva kvartalet… känns som en straffspark nu.

   Radera
 9. Mellanheden9 maj 2014 17:56

  Köpte idag, ser mkt intressant ut.

  SvaraRadera
 10. Vilken tillväxt! Hatten av.
  Om det håller i sig kan detta bli en riktigt vass investering.
  Det gäller att övertyga marknaden om att vinsterna och tillväxten är tillförlitlig - då kommer värderingen därefter.

  Just nu ser aktien väldigt prisvärd ut. Det är bara att hålla hårt i aktierna och vänta :)

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
 11. Mmm... jag köpte 4000 st. Och är vinsterna hållbara, och tillväxten hållbar ett tag till, så kan man fundera om man inte ska behålla aktierna "for-ever" och bara lyfta fantastisk YOC framöver.

  /K

  SvaraRadera
 12. Vet ni vilken dag i Maj utdelningen hamnar på kontot?

  /Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningen kommer väl i mitten av nästa vecka om det tar lika låmg tid som förra året. E en del lär återinvestera vid nuvarande låga nivå antar jag.

   Radera
 13. Är själv också Protectorägare men måste i all glädjeyra här ställa frågan varför marknaden värderar bolaget som den gör....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att bolaget dels är utanför radarn för de flesta än
   det märks ju vid en googling vilken liten uppmärksamhet rapporten fått i massmedia i Norge och absolut inget alls i Sverige. Precis som med bokslutsbeskedet så kommer väl rekar de närmaste dagarna
   Många verkar dessutom inte förstå detta med säkerhetsavsättningnarna som ju bara är en skatteteknisk sak.
   En del fonder köpte nog dessutom billigt under finanskrisen och vill nu diversera innehavet när det finns en marknad tidigare har ju aktien varit väldigt illikvid och detta omöjligt.
   En sista sak är att bolaget nog får en del badwill i massmedia av missnöjda köpare av bostäder med deras ägarförsäkringar men bolag med sådan badwill är ju istället billiga att köpa Buffet gillar ju sådana aktier...

   Radera
  2. Curt, ursäkta min ev. triviala fråga, men vad är säkerhetsavsättningnar och vad är grejen med dessa säkerhetsavsättningnar?

   /K

   PS. Vad heter säkerhetsavsättningnar på engelska (bra att veta om man råkar läsa nån rapport på engelska framöver)?

   Radera
  3. Se där många vet inte det och jag fick själv ta kontakt med företaget får att få veta.
   Det är något speciellt för Norge sa man och heter sikkerhetsavsättning på norska och security provision på engelska. Det är avsättningar försäkringsbolag får göra i Norge som minskar skatten och som senare kan återföras vid behov. 2013 avsatte man 54.8 miljoner och det sänkte vpa med ca 50 öring från ca 4 kr till ca 3,50. Dessa 3,50 delade man sedan ut 50 % av.
   Gjensidge gör inte dessa avdrag längre och de klingar nog av för Protector med för 2012 var det 146 miljoner.
   Bolaget har tillräckligt i ladorna helt enkelt och är
   överkapitaliserat. NU väntar vi istället på återköp av aktier som man fick mandat för på stämman och på en ökad utdelningspolicy då lär det bli riktig fart på aktien...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...