onsdag 7 maj 2014

Delårsrapport Amhult 2Så kom då delårsrapporten från Amhult 2. Kanske en av årets tunnaste rapporter. Det var inte mycket till information i rapporten. Resultat och ställning är ju känd sedan tidigare och knappast av större intresse. En kryptisk skriven mening är värd att ta upp och det är väl för övrigt den enda texten i rapporten...

"Under perioden har arbetet med försäljning av bostadsrätter fortsatt enligt prognos och vid mars månads utgång var 30 lägenheter sålda av 52 i Brf Luftseglaren. Arbetet med projektet fortgår med planerad första inflyttning den 19 maj 2014. Så vitt vi nu kan bedöma kommer projektet att avslutas enligt budget, om inget oförutsett inträffar kommer detta att innebära en inte oväsentlig resultatförbättring i kvartal 2".

"En inte oväsentlig resultatförbättring i kvartal 2". Det är en märklig skrivning. Varför inte istället skriva. När bostadsrätterna vinstavräknas förväntas en väsentlig resultateffekt/resultatpåverkan.

Hur som helst. Det som de syftar på är förstås att bostadsrätterna vinstavräknas nästa kvartal vilket kommer ett ge en vinst på flera kronor per aktie och senare också ge likviditetstillskott som ska täcka fortsatt expansion.

Jag tror att bolagets substansvärde kommer stiga väsentlig under kvartal 2 och vid årsskiftet borde vi kunna vara uppe vid 50 kr.

Caset är oförändrat. Det ser ljust ut och kvartal 2 kommer påvisa värdet i bolaget. Jag är inte säker på att marknaden har insett vilken resultateffekt som försäljningen kommer att få och vad det säger om bolagets kvalité. Facit kommer innan sommaren.

21 kommentarer:

 1. Ser bra ut under förutsättning att det inte finns drivande personer som köpt som ifrågasätter den progressiva avskrivningen. Amhult försöker ligga lågt och få dem sålda utan diskussion.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte också på den progressiva avskrivningen, skriverierna borde få folk att rygga tillbaka en aning kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik och P Falck. Frågan kom givetvis upp på årsstämman. Enligt VD har hon inte fått en enda fråga kring avskrivningarna på någon visning. Jag får tro på det hon säger. Är det större i media än för gemene man? Är köparna inte tillräckligt insatta/noggranna och missar detta?

   Radera
  2. Ja, jag tror att förhåller sig just så. Köpare över lag verkar väldigt oinsatta, är min erfarenhet från när vi letade hus.

   Radera
 3. Hej ägatid. Skulle du köpa en lägenhet
  för 3 milj o sen ha en hyra på 5000kr.
  Kanske dom blir svårsålda ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har sålt 38 st av 52 st. Några kommer bli kvar men säljas löpande med fri prissättning. Jag tycker inte att de verkar svårsålda men bolaget har själva sagt att marknaden för bostadsrätter i Amhult inte är så stor. Så kan de kränga sina 52 st så är jag nöjd.

   Radera
  2. Är det 38 st sålda? Vart framkommer det? Läste 30 st och tyckte det lät lågt. Om det "bara" är 14 st kvar känns det ändå ganska tryggt.

   Radera
  3. 30 st var per sista mars. De borde skrivit händelser efter periodens utgång och då påtalat att fler lägenheter har sålt från 31 mars till publiceringen av delårsrapporten 6 maj.

   Radera
  4. Ägamintid, varifrån har du fått uppgiften om de ytterligare 8 st som du skriver är sålda?

   Radera
  5. Den uppgiften har jag fått från "mina egna källor" ;)

   Radera
  6. Börjar tro att du jobbar på Amhult2...

   Radera
  7. Jag jobbar på ett stort globalt företag som högre chef... Kan det vara Amhult 2? ;)

   Radera
 4. En "inte oväsentlig resultatförbättring" är nog mindre än en "väsentlig resultatförbättring". Så tolkar i alla fall jag den språkliga mystiken, men visst - svårtolkat... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gör vi vår egen tolkning och jag tror det är det som de vill... :)

   Radera
 5. Nyfiken hur du ser på ABB. Kommit ner lite i pris och handlas till PE19 för tillfället. Har faktiskt aldrig sett någon kommentar från någon bloggare ang. bolaget, tycker du själv att det är för dyrt eller har du några tankar?

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Lite offtopic men ändå!


  Efter Q1, ett till kvartal då intjäningen inte täckte utdelningen så gick aktien ned ~5%, nuvarande yield är på nära 13% vid oförändrad utdelning. 2013 tjänade de som jag förstår 0.26$ / aktie utöver utdelningen så de har utrymme för ett antal år med nuvarande utdelning trots att de tjänar för lite pengar. Det är ju såklart inte hållbart att alltid dela ut mer än vad de tjänar men även om de skulle sänka utdelningen så är ju yielden rätt så attraktiv.

  Det har varit ytterligare rätt mycket bad-press om PSEC nu under våren vilket säkerligen kan bidra till den tama kursutvecklingen.

  PSEC lånar ut pengar till bolag i mid-cap storlek, bland annat har de på senare tid lånat ut till REITs bolag som köper fastigheter runomkring i USA. REITs verkar ju vara rätt inne om man följer diverse divident-growth-bloggar från staterna och de flesta REITs yieldar kring 5-7% om jag inte missat något. Så känns det inte som att PSEC blir ett rätt bra alternativ till REITs, du får exponeringen mot bomarknaden i USA samt du ligger bra till om räntorna höjs då PSEC lånar ut till rörlig men lånar till fast kostnad något som REITsen inte gör om jag inte misstolkat något.

  Så vad är det jag missar? Varför kan BDCer (ffa PSEC) tillåtas yielda 10-13% medan REITs ligger på ungefär hälften?

  // Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har detta med Amhult att göra..? Skärp dig.

   Radera
  2. Det har ingenting med Amhult att göra. Det har hittils på den här bloggen varit helt Ok med off-topic inlägg så länge de bär någon form av relevans för bloggen som helhet. Eftersom ägamintid har ett mindre innehav av PSEC så anser jag att det är i linje med vad som kan anses okej.

   Annars är ägamintid mer än välkommen att radera inlägget om det inte tillför något.

   Radera
  3. Du får förstås skriva kommentaren till ett allmänt inlägg om portföljen typ månadsrapporteringen. Lite allmänt hyfs alltså hur svårt kan det vara....

   Radera
  4. Jag har missat renhetslagarna, får ha det i åtanke.

   Radera
 7. Undrar om du har värderat amazon, kursen har backat ner rejält sista tiden. Har du övervägt att gå in i detta bolag?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...