lördag 12 april 2014

Rapport från årsstämman i Amhult 2I torsdags var det årsstämma i Amhult 2 och jag var på plats. Årsstämman var på kulturhuset Vingen i Amhult och jag skulle tro att vi var ca 30 personer på plats plus styrelse och VD i Amhult 2.Innan stämman passade jag på att kika runt lite i Amhult och området känns mycket trevligt. Det växer fram ett mycket trevligt litet samhälle. I centrum ser det snyggt och prydligt ut medan det i utkanterna är en stor byggarbetsplats. Amhult 2 lägenheter finns ca 200 meter från centrum och läget är mycket bra. Huset som snart är färdigt ser trevligt ut. I centrum finns, förutom kulturhus, ICA Maxi, Systembolaget, apotek, café och lite småbutiker. Willys kommer senare att etablera sig i Amhults lokaler som snart ska börja byggas.


Några punkter från stämman följer nedan:

Presentation av bolagets verksamhet av VD
Handel och kontor och handel är nästa etapp.
Hela området ska vara klart 2019-2020
3 lokaler i Terrester AB behålls + garage. 800 kr/garageplats/månad
33 lägenheter sålda, 3 bokade
Inflyttning 19 maj
Mycket fint utseende på fastigheterna – mycket positiv respons på arkitekturen
Visning lördag 26 april
Kvarteret P blir dagligvaruhandel (Willys) samt gym. Kontorshotell ska byggas i samma fastighet, finansieringslöfte från Swedbank. 155 parkeringar till daglivaruhandel i källarplan.
Kvarter O, pågår förhandling med hamburgerkedja + kontor. Finansieringslöfte från Swedbank. Avtal ska kunna skrivas före sommaren. 57 parkeringsplatser till hamburgerkedjan.
Kvarteret L och M hyresrätter är nästa steg. Produktionskostnaden är beräknad. Jobbat med arkitekt under året för att utnyttja ytan så effektivt som möjligt. Kanske måste N produceras först för att logistiken ska fungera. N blir antingen hotell eller bostäder.
Kapitalbehov – inga planer för detta innevarande år. Finns flera alternativ  som NE, lån, ytterligare bostadsrätter eller en mix av ovanstående.
1700 kr per kvadratmeter per år, i hyra, för hyresrätter enligt Eigil.
L,M,N då måste man ta in mer kapital. Man har då ett belåningsvärde på färdigbyggda bostäder som kan användas samt pengarna som kommer in från försäljningen av K. Man har även intäkter från förvaltningen av handels- och kontorslokalerna.
Allt har gått enligt plan med byggnationen av K. De är väldigt nöjda med Wästbygg som entreprenör.
Maria är inte orolig att man inte får lägenheterna sålda. Deras egna prognos var att det skulle finnas 10 lägenheter kvar vid inflyttning och det blir troligen så. Man brukar sälja 4-5 lägenheter per visning. Det finns ett mycket stort intresse för lägenheterna och vid den senaste visningen var det över 100 personer. Blir förmodligen en bättre affär om man har 10 st kvar vid inflyttning då det blir fri prissättning och troligen ett högre pris. En person som köpt en lägenhet vill inte ha den och fick ett bud på 100 k högre än vad de köpte den för. De ville inte sälja utan väntar på ett ännu högre bud när fastigheterna är klara.
Om inte lägenheterna säljs kommer de att vara kvar i Terrester och säljas styckvis och eventuellt även hyras ut i andra hand om inga köpare finns.
Stämman bekräftade min bild av att bolaget är på rätt spår och värderingen är enligt min mening alldeles för låg. Försäljningen av bostadsrätterna kommer att addera 6-10 kr till substansvärdet plus att man behåller parkeringsplatserna. Substansvärdet bör i sommar ligga runt 45-49 kr (idag ca 39 kr). Ökningen med 6-10 kr påvisar att Amhult 2 kommer att bygga mycket substansvärdet kommande år. Jag passade efter stämman på att öka på min position i bolaget med 1000 aktier då aktien sjönk till 27,50 kr. Jag anser fortfarande att bolaget är värt minst substansvärdet 39-49 kr och på sikt mer då jag räknar med betydligt högre substansvärde kommande år.
Trevlig helg!8 kommentarer:

 1. Du skriver att försäljningarna ökar substansvärdet med 6-10 kr.
  Men vad händer med det tidigare uppgivet substansvärde på 39 kr
  är det verkligen intakt när man rivit de tidigare lagerlokalerna?
  Kommer inte Amhult att bestå av bara en penningpåse efter försäljningarna och då en mindre påse? Som aktieägare är man ju dessutom utlämnad till huvudägarens godtycke vad han vill göra med den penningpåsen vilket bör ge en rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna från försäljningen kommer ju finansiera fortsatt byggnation av nästa steg i processen. Dessa pengar tillsammans med lån täcker de två nästkommande stegen i byggnationen. Huvudägaren är man givetvis utlämnad till men även huvudägaren är självklart intresserad av att bygga värde i bolaget. Att de kan kräma ut pengar från försäljningen är nyckeln för att bolaget ska skapa värde för ägarna framöver.

   Radera
 2. Hur ser du på att VD äger 0 aktier i bolaget? Ser ut som att hon ägt 3000 aktier tidigare men enligt ÅR är nuvarande innehav = 0.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VD tjänar 40 k per månad så jag har inte allt för stora förhoppningar om att hon ska bli storägare i bolaget. Dessutom är VD släkt med största ägaren och sitter indirekt på en väldig massa aktier. Bolaget kan ju sägas vara ett familjeföretag.

   Radera
 3. Gällande substansvärdet så har det minskat dom senaste 5 åren. Det var 40,75 kr/aktie 2009 och är 39,20 kr/aktie vid utgången av 2013. Inget stort värdeskapande direkt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. En förklaring till det sjunkande substansvärdet är utspädning via nyemssion. Risken finns att det blir mer sådant och det kommer säkert att hålla tillbaka kursen.

   Radera
  2. Det är riktigt och det beror dels på den nyemission som gjordes under 2013.

   Men den största anledningen är att bolaget i stort sett varit vilande fram till 2013 då man fick tillstånd att börja bygga. Tidigare ägde bolaget endast marken och hade ingen egentlig verksamhet. Därför är det inte förvånande att bolaget inte skapat något värde.

   Radera
  3. A.Borg

   Det kan bli tal om en emission under 2015 eller 2016. Men det är inte säkert att det blir så.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...