tisdag 8 april 2014

Amhult 2 månadsrapportAmhult 2 sjönk igår under mycket hög omsättning, nästan 100 k aktier omsattes.

Vad som utlöste försäljningarna, inledningsvis var tunga, kan jag inte svara på.

Månadsrapporten för mars har publicerats på hemsidan. Kanske utlöste detta "raset"?

Vad står det då i rapporten? Nedan ett utdrag från rapporten.

"Vi är nöjda med hur försäljningen i Luftseglaren förlöper och kan konstatera att den har löpt något bättre än enligt vår första prognos och vad man ”statistiskt” kan räkna med att en marknad som Torslanda omsätter under ett år. Idag har vi 30 lägenheter sålda och 3 preliminärbokade. Bedömningen är att vi kommer att ha några lägenheter kvar i Terresters ägo när föreningen driftssätts. Planen är att sälja dessa i en andrahandsförsäljning med fri prissättning. Vi kan bara konstatera att det är lättare att sälja något som finns att visa på plats. Eventuellt kvarvarande lägenheter i Terresters ägo i Luftseglaren bedömer vi inte kommer att påverka planerade projekt start av övriga kvarter. En ny visning av Luftseglaren är för övrigt inplanerad till lördagen den 5 april klockan 13.00. Ta gärna vägarna förbi om ni har möjlighet".

Informationen i månadsrapporten tolkar jag inte som negativ. Min förväntan är att de inte kommer att hinna sälja samtliga lägenheter. Frågan är bara hur många som de inte kommer att sälja. Några stycken kan man leva med. De har nu sålt 30 av 52 och 3 är dessutom preliminärbokade. Om de kunde sälja ca 10 till så är de uppe i ca 45. Det vore ett väldigt bra resultat i så fall.

Kursen har gått svagt under en ganska lång tid nu och det beror med största säkerhet på att "marknaden inser" att inte alla lägenheter kommer att säljas till inflyttningen. Jag tycker dock att det ser ganska bra ut och caset är oförändrat och starkt positivt på 3-5 års sikt.

Jag ska försöka ta mig till stämman på torsdag och lyssna in läget och återkommer efter det med kommentarer från stämman.

Länk till rapporten

Trevlig kväll!
10 kommentarer:

 1. Har du funderat på om din analys av t ex Amhult är för grund? Är det automatiskt så att värdet av ett fastighetsbolag ska gå mot P/B >= 1? Vad är huvudägarens intentioner? Och syn på kapitalallokering? Vad händer när lägenheterna är sålda, hur kommer pengarna att användas? Vad vet vi egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En krona bör rimligen vara värd en krona. Amhult 2 har stora tillväxtambitioner under de närmsta åren och mycket attraktiv mark som kommer att exploateras, med andra ord kommer det egna kapitalet om inget osannolikt händer successivt öka. Pengarna kommer att användas till att finansiera tillväxten och bolaget kommer som det ser ut nu inte bygga fler bostadsrätter utan istället fokusera på hyresrätter, handelslokaler och kontor.

   Huvudägarens intentioner är sannolikt att generera en mycket bra avkastning men även han (Eigil) har sannolikt någon form av exitplan och sålde sitt (då noterade) flygbolag Flying Enterprise till Skyways år 2000. Budpremien var 38%.

   Jag tycker det är oerhört positivt att marknaden kunde "suga" upp 92 000 aktier under en och samma dag, cirka 10 ggr en normal dagsomsättning. Jag tror inte försäljningarna tryggades av månadsbrevet utan snarare att det fanns en hel del köpordrar i orderboken och att den stora säljaren via SHB "passade på". När denne sedan märkte att det strömmade till köpare passade han/hon på att sälja vidare.

   En annan positiv sak är att insidern och styrelseledamoten Anders Wengholm köpte 3000 aktier i förra veckan.

   Radera
  2. Scandinavian Spruce

   Min analys är oförändrad och caset är oförändrat.

   Pengarna de får in ska användas till finansiering av resten av kvarteret. Detta är den mest optimala kapitalallokeringen som bolaget kan göra. Intentionerna från bolaget är att bygga ut kvarteret i en lämplig takt med medel från försäljning av bostadsrätter, lån och via emissioner.

   PB 1 är ingen garanti men med goda utsikter att skapa substansvärde så ska aktien förr eller senare värdering till substansvärdet. Mycket kan hända på vägen här då de sysslar med ett stort projekt.

   Radera
 2. Nu när bostadsrättshuset börjar ta form och köparna kan komma ini lägenheterna och se hur de ser ut, inte bara en datorsimulerad ritning så kommer lägenheterna bli sålda. Sen tror jag mycket på hyresrätter i Torslanda där utbudet idag är obefintligt.
  /Martin

  SvaraRadera
 3. Vad tror ni sannolikheten är för en nyemission inom 1-2 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Relativt osannolikt att det sker då bolaget kommunicerat att de säkrat finansieringen för de närmsta 2 åren.

   Radera
 4. En intressant sak som väldigt få verkar tänka på beträffande Amhult 2 är att man bör titta på substansvärde snarare än redovisat eget kapital. De stora fastighetsbolagen, både i Sverige och internationellt, utgår från vad som kallas EPRA NAV. Se definition på Castellums hemsida: https://www.castellum.se/investor-relations/finansiella-rapporter/definitioner.html

  Det är alltså redovisat eget kapital + uppskjuten skatteskuld + derivat. Amhult 2 har inga derivat idag men däremot en uppskjuten skatteskuld på 24,5 mkr motsvarande 4 kr per aktie (!). Så enligt EPRA-NAV-definitionen är substansvärdet 4 kr högre per aktie än vad bolaget själva alla (?) andra verkar räkna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -> Anonym:
   Borde inte skatteskulden snarare vara en minus-post, vilket därmed istället SÄNKER substansvärdet?

   Radera
  2. skatteskulden är en pluspost och exklusive denna är substansvärdet högre. Drar man av skulder så ökar egna kapitalet.

   Radera
  3. Bolaget räknar inte med skatteskulden men beräkningen som du gör är korrekt. Eget kapital (substansvärde) ökar med ca 4 kr per aktie.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...