onsdag 26 februari 2014

Delårsrapport Protector FörsäkringIdag kom Protector med bokslutet för 2013. Ett fantastiskt år för bolaget som avslutas med en saftig utdelningsökning från 1,20 nkr till 1,75 nkr.

Highlights 2013 and Q4
Best year ever

2013 shows following development compared to 2012:
• Gross premiums written NOK 1.860,6m, up 23% from NOK 1.517m
• Net combined ratio 86,7% up from 86,2%
• Operating profit NOK 430,3m, up from NOK 393,7m
• Return on investments NOK 256,7m (7,0%), up from NOK 245,6m (8,9%)

Q4 2013 shows following development compared to Q4 2012:
• Gross premiums written NOK 237,7, up 20% from NOK 198,2m
• Net combined ratio 93,0% down from 101,3%
• Operating profit NOK 106,6m, up from NOK 56,9m
• Return on investments NOK 83,9m (2,2%), up from NOK 61,2m (2,0%)

Based on the company’s dividend policy, strong results for the full year 2013 and strong financial position,
the Board considers recommending a dividend of NOK 1.75 per share for 2013.

Några tankar kring rapporten. Ska läsa mer utförligt senare under dagen.

Eftersom omsättning och resultat för 2013 redan var känt och även tillväxten för 2014 så är rapporten ganska odramatisk. Utdelningen är något högre än vad jag hade hoppats på, annars inte mycket överraskningar.

Verksamheten i Danmark och Sverige har mycket hög tillväxt men CR ligger över 100 %. Dock skriver de att kostnadskomponenten i CR kommer att stabiliseras och minska kraftigt under 2014. De skriver även att man kommer ha 16 % omsättningstillväxt under 2014 och 2015 beroende på fortsatt expansion i Danmark och Sverige.

Prognosen för 2014 är ett operativt resultat på 330 miljoner jämfört med ett utfall på 430 miljoner för 2013. Detta kan tolkas som svagt. Men man ska komma ihåg att 2013 är enormt starkt. Prognosen bygger på CR på 90 % jämfört med ca 87 % för 2013 och en lägre avkastning på den finansiella portföljen. Tidigare år har bolaget höjt prognosen så de har en vana att vara ganska försiktiga.

Allt som allt är rapporten enligt mina förväntningar och prognosen också enligt mina förväntningar. Jag hade inte räknat med att de kan nå 2013 års resultat även 2014. Men om aktie- och räntemarknad går åt rätt håll och utvecklingen i Danmark och Sverige går åt rätt håll så kan de matcha 2013 års resultat även i år. Oavsett om de matchar 2013 eller inte så är bolaget lågt värderat med ett förväntat operativt resultat på 330 miljoner.

Länk till rapport och presentation


21 kommentarer:

 1. Stabilt och i linje med vad de komunicerade tidigare i år. Oväntat hög utdelning dock kommer bli fint tillskott i depån.
  Man får hoppas de har räknat på att de har råd att fortsätta sin expansion trots den stora utdelningsökningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en fin ökning av utdelningen. Jag ser inga problem med fortsatt expansion.

   Radera
 2. Såg bra ut. Utdelningsandel ca 50 % vilket ändå leder till stärkt kapitaltäckning!

  Det jag inte riktigt gillade vid en snabb genomläsning, var att de nu ökar exponeringen mot aktier i sin investeringsportfölj. De har tydligen köpt en svensk indexfond. Det är nog inte rätt läge att gå in i svenska indexfonder just nu är min uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det känns inte helt lyckat. Jag har tidigare kritiserat just deras investeringsdel där de inte känns klockrena. De börjar bli stora nu och borde tillsätta en mycket kompetent person att hantera portföljen.

   Radera
  2. Nästa ofrivilliga karriärsteg?

   Radera
  3. hehe, varför inte! :) 15 % garanterad årlig avkastning 100 % aktier....

   Radera
 3. Man kanske skulle köpt Protector (har iof en pyttepost) baserat på siffror och inte avskräckts av att VDn verkade lömsk...

  ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fullt förtroende för ledningen. De levererar väldigt bra och kommunicerar bra med marknaden.

   Radera
 4. Jobbar du alls på jobbet som du bloggar....?

  SvaraRadera
 5. Bloggen är nr 1 och jobbet nr 2... :)

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Protector verkar vara extremt försiktiga när det gäller guidning.
  Tittar man på förra året, efter en "operating profit" på 393 miljoner för 2012 hade de en "outlook" för 2013 på endast 270 miljoner i "operating profit". Vilket nu när vi har facit i hand inte stämmde på långa vägar;-)

  Lolland kom just med en mycket fin rapport!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hunnit läsa Lolland än men förstår att rapporten var bra då aktien stiger!

   Radera
 7. Jovisst guidar de ganska försiktigt, något annat vore väldigt oroväckande och oprofessionellt tycker jag. Sedan ska man komma ihåg att de inte kan guida för hur deras aktiedel kommer att gå, något som kan slå stort på resultatet. Därför bör man ta höjd för något minusår för portföljen framöver, när man värderar företaget :) Detta skulle sannolikt påverka utdelningen också.

  Väldigt fin rapport annars! Vi får hoppas att kostnadsutvecklingen går som planerat på tillväxtmarknaderna. Man kan dock inte direkt klaga på kostnadskontrollen.

  Kan ju inte heller klaga på att ha fått en YOC på 10% på mitt största innehav, som växer med 20% om året!!!
  Men det gäller som sagt att inte dra trendkurvorna ut i oändligheten, Protector kommer att stöta på motgångar de också, förr eller senare!

  Negativt är väl att hit-ration är på väg ned, och att de ökar sin aktieexponering som ni säger. Jag undrar om det inte vore bättre med hela portföljen i obligationer, och att fokusera verksamheten på den operationella biten. Eller att åtminstone redovisa investeringsfilosofin lite mer transparent.. Tror dock inte något av detta kommer att hända.
  Visst, 6.2% i gjenomsnittlig avkastning mot 3.3% i gjenomsnitt bland konkurrenterna ser ju inte så tokigt ut.. det avskräcker inte ledningen från att fortsätta iallfall.

  När det gäller aktien så tycker jag att den börjar närma sig ett rimligt intervall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gäller att inte rita en rak linje mellan omsättningstillväxt och vinsttillväxt. Försäkring varierar mellan åren och jag ser 2013 som exceptionellt. Dock kommer troligen kommande år att ge operativa resultat på 300-500 mkr vilket motsvarar ca 4-6 nkr vilket är riktigt bra.

   Värderingen har sannerligen ökat. Jag ser dock kurser på 35 nkr som mer rimligt än nuvarande nivå. På sikt när de når en rimlig nivå i DK och SE så borde detta ge ett kratigt resultatlyft på totalen. Kostnaderna i dessa länder tynger marginalen och man kan ju undra vad den varit utan satsningen här! Med ROE på 20-30 % så ligger innehavet kvar lång tid i min depå.

   Radera
  2. Absolut, jag är inte i närheten av att fundera på en försäljning. Bolaget håller hög investeringskvalitet och imponerar på flera punkter. Men jag anser inte heller att aktien bör handlas högre än P/E 10 på ett sånt här rekordår, trots tillväxten. Snabb tillväxt kan vara en risk i försäkringsbranschen och man vet aldrig helt vad som händer med lönsamheten om tillväxten stannar upp några år.

   Radera
  3. Nej, 2013 är inte ett normal än. Men 2015 kan dessa nivåer vara ett normalår. Jag anser att 35-40 nkr är en rimlig värdering just nu. De skriver också att kvalitén är sämre i DK och SE vilket stödjer din tes om att det kostar på CR att växa snabbt.

   Radera
 8. Hej
  en fråga, på vilken typ av konton spar du dina aktier på? Vanligt, isk, etc. ?

  SvaraRadera
 9. Off-topic: Har ungefär samma projekt och situation som jag förstått att herr och fru ägamintid har. Dvs lönearbete med lön en bra bit över brytgränsen för statlig inkomstskatt. Har ni funderat på att starta ett aktiebolag och konsulta istället? Med hög intjäningsförmåga och låga utgifter är det väl mycket bättre att ackumulera kapitalet i ett aktiebolag? Då kan man ju spara pengar över nyåret och plocka ut som lön den där vackra dan i framtiden när man plötsligt inte längre känner för att gå till jobbet.

  Någon här i kommentarsfältet som kör den modellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett aktiebolag ska man först skatta för vinst och sedan vid utdelning eller lön. Jag ser faktiskt inga fördelar med att äga aktier i ett AB. Konsulta, ja kanske, men det blir senare. Först ska jag avsluta karriären som anställd.

   Radera
  2. Jo men om man under sin livstid aldrig behöver plocka ut en lön över brytgränsen för statlig skatt, så kan man väl med ett AB låta pengarna ligga. Dvs tjäna mycket nu och lite sen och ha en jämn lönenivå över tid.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...