tisdag 21 januari 2014

Inköp Phoenix Group Holdings

Phoenix Group Holdings är ett bolag verksamt inom livförsäkring och kapitalförvaltning främst i Storbritannien. Aktien är noterad i London med ticker PHNX. Phoenix Group hanterar så kallade "closed funds", alltså monterar ner pensions- och livförsäkringsfonder vilket innebär att deras balansräkning krymper med tiden. Bolaget måste alltså förvärva nya fonder för att inte verksamhet, över tid, ska försvinna.

Börsvärdet är 1,5 miljarder GBP. Aktiekursen är 735 pence. Utdelningen ligger på ca 54 pence, vilket ger en direktavkastning på ca 7 %.

I bolagets halvårsrapport framgår att man har genererat ett kassaflöde på drygt 400 miljoner GBP. Man siktar på ett kassaflöde på 650-750 miljoner GBP för helåret 2013. Det är alltså enorma kassaflöden som detta bolag genererar. Hur spenderar man då dessa pengar?

Bolaget har årliga omkostnader på ca 250 miljoner GBP vilket gör att man har 400-500 miljoner GBP kvar att berika ägarna med. Dessa pengar amorterar man skulder med samt ger en fin utdelning. I dagsläget så delar man ut ca 120 miljoner GBP i utdelning och amorterar på lån med resten. Bolaget har tydligt kommunicerat att man vill sänka skuldsättningsgraden och man amorterar därför hårt.

När skuldsättningen är nere på målnivån så finns det möjlighet att öka utdelningen ytterligare eller att förvärva något bolag för att expandera verksamheten. Bolaget siktar på att nå ett kassaflöde på 500 miljoner GBP årligen mellan 2013-2016 enligt en deras kapitalmarknadsdag. Därefter förväntas kassaflödet sjunka till ca 300 miljoner årligen. Dock finns möjlighet att förvärva bolag och förbättra verksamheten vilket gör att man kan öka kassaflödet ytterligare, vilket framgår av bolagets presentationer.

Innehavet är inget stort innehav men kan byggas på framöver. Verksamheten är densamma som Chesnara men jag tycker värderingen är bättre i Phoenix därav bytet från Chesnara.13 kommentarer:

 1. Hej,

  Vilken sida använder du för att köpa i detta bolag?

  SvaraRadera
 2. Spännande bolag och ytterligare ett som jag aldrig hört talas om, trots att jag jobbar med försäkring:-)

  Anser du att de har någon "vallgrav" eller är det mer ett rent värderingscase, att det är billigt helt enkelt.

  Vid en snabb titt ser Admiral group ut som ett fint bolag. Har du kikat på dem? Visserligen försäkringsmäklare så lite annan verksamhet, men jag tror de har en vallgrav. Och nästan lika hög utdelning och ROE i stil med 40-50 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det som ett mycket billigt case. Admiral har jag kikat på. Ett riktigt bra bolag men betydligt dyrare.

   Radera
 3. Hej! Går inte att köpa brittiska bolag på avanza verkar det som. Hur gör du det? Mvh Christian

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Kollade in lundaluppens årsbokslut och där hade han bla intressant info om vad hans portfölj avkastat mot index året som gått och föregående år. Hade varit väldigt intressant att se hur det hade sett ut för dig, är det något du har koll på?

  /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte exakt koll men vet att jag ligger bra mycket bättre till än valfritt index. Skulle tro att jag har dubbla avkastningen mot t.ex. OMX (SIX portfolio return index).

   Radera
 5. Kassaflöde innan omkostnader? Dvs. intäkter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite otydlig. Operativt kassaflöde från dotterbolag. Sedan tillkommer omkostnader.

   Radera
 6. Intressant bolag du grävt fram!

  Fantastiskt att hitta 7% direktavkastning EFTER att aktier klivit upp 40% på helåret.

  Bra jobbat, där kommer det att ramla in många sköna pence i framtiden =)

  Använder du valutakonto eller får du alla utdelningar växlade direkt av banken?  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder inte valutakonto utan växling sker av banken.

   Radera
 7. Låter väldigt intressant! Spontan reaktion är att en investering från min sida hade varit beroende av ledningens historik med hänsyn på kapitalallokering. Om det finns möjligheter för billiga förvärv av nya closed funds så låter det som att det kan bli en fin utveckling för aktieägare.

  Det låter som att det finns en del kortsiktig kurspotential när resultatet stiger på grund av minskade räntekostnader också? Spekulation..

  Som sagt, det låter som ett intressant case :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...