tisdag 7 januari 2014

Amhult 2 - Månadsrapport decemberAmhult 2 har publicerat sin månadsrapport på hemsidan och den finns att läsa här på följande länk.

Månadsrapport december

Det händer givetvis inte jättemycket under december. Det intressanta i rapporten är att de skriver att de nu sålt 50 % av lägenheterna i Brf Luftseglaren. I november hade 39 % av lägenheterna sålts. Bolaget har lyckats att sälja några ytterligare lägenheter i december vilket är mycket lovande.

50 % av lägenheterna återstår att sälja (26 st). Det skulle förvåna mig mycket om de inte lyckas sälja dessa under våren, som är den bästa perioden att sälja lägenheter på.

Vidare skriver de att de under året ska påbörja byggnation av ytterligare ett kvarter (kvarteret P).

Det löper på i sakta mak för bolaget, men i positiv riktning. Det ska bli mycket intressant att se vilken vinst de gör när lägenheterna vinstavräknas sommaren 2014.

Ha en trevlig kväll!

ägamintid

16 kommentarer:

 1. Har du jämfört med Svenskt bostadsrättscentrum som jag vill minnas drev ett liknande projekt med mindre lyckat resultat?

  SvaraRadera
 2. Nej, det har jag inte men jag ska ta mig en titt. Det var bolaget som numera heter SBC som hade en del problem har jag för mig. Det är dock svårt att jämföra. Det som det handlar om är att bygga kostnadseffekt, hålla tiderna och lyckas sälja bostäderna. Marken finns där, stadsdelen växer fram, kunderna finns där. Gäller att hantera alla dessa intressenter på bästa sätt. Fallgropar finns men enligt min mening tar värderingen hänsyn till detta. Det är ingen megasvår business. Amhult 2 är ett "litet JM" som köper mark, bygger och säljer.

  SvaraRadera
 3. Det går inte jämföra äpplen med päron - Amhult2 äger mark i ett av Göteborgs mest eftertraktade områden med avsatt detaljplan! Värderinginstituten kommer värdera upp marken kraftigt kommande åren, och snart skall det börjas bygga hyreshus .... resan mot ett eget kapital motsvarande 100kr/aktien har börjat.

  Med vänlig hälsning Haues

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man snabbt öka egna kapitalet ska man göra som gör nu. Bygga bostadsrätter. Annars är det även bra med hyresrätter då de är enklare att hyra ut och ger ett kassaflöde. Jag ser en mix av båda delarna som det bästa sättet och det verkar vara så som bolaget också planerar. 100 kr, en dubbling av det egna kapitalet kan vara möjlig på 3-5 års sikt beroende på en mängd faktorer. Men visst ser det bra ut för bolaget. Jag har stort förtroende för hur de driver det här.

   Radera
 4. "vilken vinst de gör när lägenheterna vinstavräknas sommaren"

  Jag gissar på: 56Mkr ..... men då behåller man källare med parkering, förråd samt butiker....... vilket tordes innebära intäkter på ca 100 000kr/mån ......

  Med vänlig hälsning Haues

  SvaraRadera
  Svar
  1. ok, det är över 1 MKR per lägenhet det. Det skulle sätta bra fart på det egna kapitalet om det blev så. Kvarteret P kommer att göra bolaget till ett förvaltande fastighetsbolag och inbringa löpande intäkter vilket jag gillar. Vill inte att de ska sälja ut alla fastigheter utan även förvalta delar av dom.

   Radera
 5. Kvarteret P som nu kommer att börja byggas är intressant. Nedan texten från bolagets prospekt som beskriver kvarteret P.

  Kvarter P – Handel
  Kvarter P som omfattar en total medgiven bruttoarea enligt detaljplanen om
  11 300 m2 utgörs av kontorsyta om 6 800 m2, och övrig handel inklusive en
  livsmedelshall om 4 500 m2.

  Dessa ytor är till stora delar tingade av olika näringsidkare som vill ha tillgång till
  dem så fort som möjligt. Beräknad byggstart 2014.

  SvaraRadera
 6. Insiders verkar tveksamma på aktien, känns inte det lite osäkert?

  SvaraRadera
 7. Nu tycker jag inte att SBC och Amhult2 är liknande bolag på något sätt. SBC arbetar med förvaltningstjänster för BRF i första hand. Har faktiskt varit aktieägare i SBC sedan första emissionen, men inte längre. Samma med Amhult2 och det ser mycket bra ut för den tålige och långsiktige. Tror nästa trigger är kommande substansvärdering./Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBC gjorde tidigare ett försök med att bygga bostadsrätter vilket gick väldigt illa. Man har därefter förändrat strategin och fokuserar på förvaltningstjänster.

   http://www.byggvarlden.se/nu-rivs-skandalbygget-62382/nyhet.html
   https://www.sbc.se/Bolaget/Nyheter/Byggfel-i-Eolshall-drar-ned-resultatet-ytterligare/

   Radera
  2. Tack för länk. Sålde nog SBC innan detta misslyckade inhopp i BR-byggandet. Visst finns det risker med att t.ex bygga BR. Troligen mindre i Amhult2 än i dåtidens SBC. Känns som kompetensen är en annan./Lars

   Radera
 8. Vilka insiders är tveksamma?/Lars

  SvaraRadera
 9. Jag var med på byggandet av första etappen av Amhult 2003. Exploateringen runt gamla flygledartornet var väldigt lyckad. Intjänandeperioden för Ica-butiken var beräknad på 5 år men tog 2. Jag tror att Amhult 2 kommer att gå lika bra som etapp 1. Får vi bara behålla det låga ränteläget fram till höstens val så kommer det sälja bra. Upprustningen av vägen in till Göteborg gör det väldigt attraktivt också. Miljön i Amhult med golfbanan, närheten till Öckerö kommun, Hällsvik och Hjuvik är väldigt bra. Men hur detta klockrena case kommer att påverka aktiens utveckling är dock svår att sia, men det ser onekligen bra ut. Jag fick själv prospektet i brevlådan i höstas, kastade det i soporna, men det kanske var förhastat....

  SvaraRadera
 10. Hejsan, Jag vill inte agera vitig-peter men kan upplysa om ett par saker då jag har praktiskt erfarenhet av fastighetsutvecklingsbranschen.
  1. Förväntad vinst i kr/lägenhet är markvärdet per lägenhet ett bra tumgrepp. Kostar marken 5000 kr/BTA och BOA/BTA är 0,8= ett effektivt punkthus blir markkostnaden 437 500 kr för en lgh om 70 kvm BOA. Från detta skall dras admin/OH och skatt.
  När jag läser kostnadskalkylen för BRF Luftseglaren på svensk fasts hemsida ser jag att Amhult 2 kommer få 164 MSEK betalt av föreningen. Produktionen av dessa hus kostar från höften (13500 kr/BTA x 4030 BOA/0,78 (omvandling till BTA) x 1,25 (moms) = 87 MSEK. Tillkommer inköpspris för marken. Även det från höften = 4030 BOA/0,78 x 5000 kr = 26 MSEK Tillkommer byggherrekostander om 10 % ca 10 MSEK ger totalt kostnader om 123 MSEK. Vinst således 41 MSEK. Observera att jag använt schablonsiffror för ovan. Men för att gardera mig skulle jag säga att om det är normalnivå på lgh, ingen komplicerad produktion med sprängning och dylikt, husen är hyfsat yteffektiva med avseende på trapphus och andra icke säljbara ytor samt att markförvärvet varit till lite lägre än marknadsvärde (det skedde för ett bra tag sedan förstår jag det som) är projektvinst i spannet 30-45 MSEK möjligt. Om Amhult redovisar enligt completed contract redovisar de intäkterna först när köparen får nyckeln. Det är mycket viktigt att hålla ett öga på hur många osålda lägenheter det finns, eftersom amhult med mycket stor sannolikhet är förpliktigade att köpa dessa av BRF Luftseglaren till marknadspris enligt prislista om de fortfarande är osålda en viss tid efter inflyttning.

  Mvh Howard Marks

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tillkommer inköpspris för marken. Även det från höften = 4030 BOA/0,78 x 5000 kr = 26 MSEK" .... Marken värderas till Mycket högre. Marken är Dock deras "egna" ..... Beror lite på vad man väljer "ta" vinsten, antingen om "vinst" bostadsrätt försäljning eller som "vinst" försäljnng mark..... Klart är dock om att värderingen på marken inte rimmar med värderingsinstitutets värdering (dec 2012) Dock har det gjort en ny som ej är offentlig.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...