söndag 10 november 2013

Köttgryta ala ägamintid

För ett tag sedan lagade jag mat för kommande månad. 15 portioner köttfärssås och 15 portioner köttgryta. Det är billigt med storkok, det är tidseffektivt med storkok, det är roligt att laga mat, det är gott med hemlagad mat.

Köttgrytan blev jag riktigt nöjd med och tänkte att jag skulle lägga ut receptet.

1,5 kg nötgrytbitar eller nötkött som du själv styckar upp i lagom stora bitar
kött och grönsakbuljong, några tärningar enligt din egna "känsla"
Tomatpuré
Soja
Lök
Curry
Spiskummin
Salt
Peppar
Grädde av valfri fetthalt
Lagerblad
Vatten
Morötter
1 förpackning frusna blandade grönsaker (innehåller blomkål, morötter, ärtor mm)
Ett par deciliter av gårdagens rödvin gärna italiensk i 100-kr-klassen (ej spansk, då går det åt helvete)

Gör så här:

Bryn grytbitarna tillsammans med löken. Salta och peppra. Lägg i vatten så att det täcker köttet. I med buljong och lagerblad och curry och spiskummin, tomatpuré, soja och vin. Låt koka i 1,5-2 timmar utan lock till vätska har försvunnit.

Lägg i skivade morötter efter en stund så att de blir lagom kokade. När köttet är kokt så att det är mört och morötterna är lagom att tugga på så häller ni i grädde och de frusna grönsakerna. De ska bara blir varma och ha kvar sitt tuggmotstånd. Smaka av med curry, spiskummin, salt och peppar tills du är nöjd.

Kostnad ca 7-10 kr per portion beroende på val av kött och "köttäthet".

Serveras med fördel med potatis eller ris och gärna ett italiensk vin (ej spanskt).

Lycka till!

ägamintid






25 kommentarer:

  1. Låter som en god köttgryta! Den får man testa. Kapar tråden dock tycker du nuvarande nivåer på Banco Santander och Immofinanz är köpvärda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Immofinanz kan jag tänka mig att öka i. Santander har dragit iväg lite väl mycket så där avvaktar jag men återinvesterar utdelningen.

      Radera
  2. Hmm, vad är det för fel på spanskt vin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget fel på spanskt vin. Får anta att ägamintid syftar på Rioja som är väldigt fat(vanilj)-igt i sin karaktär. det passar inte att stoppa i grytan. Men det finns många bra moderna spanska viner i alla prisklasser idag som passar bode i grytan och till grytan.

      Radera
    2. Det är en smaksak. Jag gillar italienska och väljer allt som oftast det... Ville spetsa till inlägget lite.... :)

      Radera
  3. Alltså, jag äter lätt likadan mat flera dagar på rad. Men hur gör du med middagen då? Lyxar du den lite? (a'la ryggbiff med klyftisar & bea) eller kör du sparsamt där också? själv brukar jag köra dubbelportionsmiddagar (word) och matlåda på det som blir över. Dock går det ej att göra matlåda på ryggbiff liksom....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobblunchen är en sak och middag en annan. Till middag blir det precis det som vi är sugna på och där finns inga besparingskrav. Dock behöver inte en god middag vara en dyr middag.

      Radera
    2. Okej, men klokt. Varvar lite dyrare med liksom.... karré och liknande. Det man känner för för stunden. Har dock varit dålig på storkok men ska bli bättre på detta!

      Radera
  4. 100gram per måltid ? wow

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kött ja. 100-140 gram kött/lunch är väl ganska rimligt? Sen fyller man ju ut med massa annat (oavsett maträtt i princip). Hur mycket kött tycker du är rimligt för en lunch?

      Radera
    2. Jag har skrivit det tidigare och kan skriva det igen. Jag mår inte bra av att äta för mycket kött utan blandar mer än gärna ut med potatis och grönsaker t.ex.

      Radera
  5. Kött till varje måltid? Testa lite indisk mat med linser osv utan kött. Eftersom du går på pris kan du lätt komma ner till 3 kr per portion samt det är sundare. Variation och riskspridning är vägen till framgång inom allt i livet.

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat utan kött känns ju helt meningslöst att äta. Man måste ju äta gott ^^

      Radera
    2. Haha. Typiskt gubbigt svar. Finns massor av god vegetarisk mat.

      Radera
    3. Håller helt med. Varierad kost med stora inslag av vegetabiler är bra för kroppen och vår miljö. Inte hållbart att fortsätta sätta i sig kött i den utsträkning vi kör i västvärlden.

      Att du sen sparar pengar på det hela är en fin bonus.

      Radera
    4. Jag äter gärna vegetariskt och använder gärna lite kött i rätterna. Jag varvar med fisk och kött och vegetariskt. En blandning och varierad kost är bäst.

      Radera
  6. Passar på att tipsa om en god coq au vin som är billig och väldigt god. Duger bra som bjudrätt och blir bara godare i matlådan. Gör på hel kykling eller klubba/lår som du delar.

    Tror det här var allt jag hade i:

    1kg-1,5kg kyckling. Hel eller lår
    1 pkt bacon
    1 flaska rött vin
    0,5 L kycklingbuljong
    2 dl vetemjöl
    2 stora gula lökar
    5 vitlöksklyftor
    2 stora morötter
    1 bit rotselleri eller några stjälkar blekselleri
    Stor påse svamp.
    Timjan
    Chili
    Smör
    Olja
    Lagerblad
    tomatpuré
    Salt
    Peppar
    Persilja

    Dela kycklingen i stora delar. Behåll benen och skinnet på dessa.
    Lägg kycklingen i en påse med vetemjöl och skaka ordentligt så allt täcks.
    Stek bacon, lägg åt sidan
    Stek kycklingen i baconfett samt extra rapsolja så den får fin yta, lägg åt sidan
    Hacka alla grönsaker
    Stek lök och när den är mjuk alla grönsaker (återanvänd gärna det mumsiga bacon/kycklingfettet  )
    Ha i chili
    I med bacon och kyckling och rör runt lite
    Ha sedan i buljong och vin, lagerblad, tomatpuré och timjan
    Låt sedan koka på låg värme i ett par timmar.
    Avsluta med att stega svampen i stora bitar i olivolja, ha sedan över lite persilja och vitlök.
    En kvart innan servering så häller ni över svampen (i med den goda oljan med! )

    Sen är det bara att smaka av med salt och peppar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter mycket gott! Kul att du delar med dig!

      Radera
  7. Prova också att istället koka i 1,5 burk Guiness, släng i en kanelstång och ett par teskedar Chipotle-pasta. Koka högrev i minst 4 timmar så bitarna blir alldeles trådiga. Servera med guacamole och ris eller wraps. //Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exotiskt! Det ska jag ta och testa någon dag!

      Radera
  8. Kapar tråden med en fråga.

    Har du gett upp de Danska bankerna eller letar du fortfarande investeringar där. Finns en del småbanker som ligger senare i återhämtningsfasen där det förhoppningsvis finns god avkastning att hämta bla Salling Bank, Skjern Bank, Østjydsk Bank. De är alla på rätt väg och och kan precis som DiBa Bank A/S bli uppköpta där jag hade en fin resa upp 95, 5 % idag.

    Håller med ovanstående skribenter, skippa köttet ibland. Du blir oklar i knoppen av det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte gett upp dom men väljer att ta hem lite vinster. De banker du nämner har inte riktigt hängt med men kvalitén är sämre än de jag äger och har ägt. Dock kan det blir som med DIBA. Jag känner bara att en allt för stor del danska banker kan vara vanskligt och jag har fått en helt makalös uppgång den senaste tiden.

      Radera
  9. Jag funderar lite på hur försäkringsbolagens obligationsinnehav påverkas då räntan förändras. Det borde ju medföra ganska stora värdeminskningar då räntan går upp (i framtiden). Ser att en del styrelsemedlemmar minskat i Prot. Forsik. i Q3. Tycker att det ser billigt ut, men vad vet de som vi inte vet?..

    /V

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar inte för allvarligt på insidersälj och köp. Men stigande räntor påverkar ju deras obligationsinnehav negativt. Dock har de ett stort inflöde till portföljen och de kan få bättre räntor på nya inköp. Protector är ett stort innehav och jag kan tänka mig att köpa mer på dessa nivåer.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...