tisdag 1 oktober 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 17 - Nordjyske Bank

Nordjyske bank är en liten dansk banks om ingår i min "portfölj" av danska banker. Banken är baserad på Jylland och har en stor exponering mot jordbruk vilket har gjort att kreditförlusterna har varit stora senaste åren. Det verkar också som att de kommer att hänga i ett tag till. Men inte för alltid.

Caset Nordjyske Bank liknar de andra danska bankerna. Ett mycket besvärligt läge för bankerna har gjort att värderingarna, främst för de mindre bankerna, är mycket låga. Nordjyske Bank är trots sin mycket starka finansiella ställning lågt värderad. Banken har en av de starkaste finansiella ställningarna bland de danska bankerna och har inte tagit upp något lån från staten som många andra banker har gjort.

Den starka finansiella ställningen borgar för kraftigt höjd utdelning på sikt och antagligen även återköp av egna aktier med rätt stora kvantiteter. Banken är dock försiktig så jag förväntar mig inga stora utdelningar i nuvarande läge.

Nordjyske handlas till P/B på 0,55 och p/e på ca 8-10. Jag bedömer att den uthålliga vinstnivån ligger på ca 17-20 dkr per aktie. Detta ska ställas till dagens aktiekurs på ca 100 dkr.

För att Nordjyske Bank och de övriga danska bankerna ska återgå till normal lönsamhet (ROE 10 %) så krävs att den danska ekonomin stabiliseras och kreditförlusterna återgår till mer normala nivåer. Jag tycker mig se tecken på att det går åt rätt håll vilket gör mig hoppfull.


2 kommentarer:

 1. Jeg håber du har ret med hensyn til Nordjyske bank, jeg købte selv en meget lille post i den for flere år siden (+6) for at få lavere rente på et lån i banken. Den gang gav jeg 1700,- danske kroner for 2 aktier. Jeg har ikke købt siden i banken siden og disse aktier er nu blevet til 10 aktier til en samlet værdi på 1085. Det har ikke været verdens bedste køb indtil videre. Kursen er dog på vej op i år efter den var helt nede og vende i 65,- i 2012 og forhåbentlig fortsætter den opad. Jeg fik aktieudbytte på på 7,30 i marts 2013, hvilket var samme beløb som i marts 2012 og i 2011 var det 7,20.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går åt rätt håll för banken även om utvecklingen inte går särskilt snabbt. Vi får hoppas att lånen mot jordbruk förbättras kommande kvartal. Det är en sund och fin bank som på sikt bör klättra uppåt ordentligt.

   Kul med en danska läsare! Lycka till med dina investeringar!

   ägamintid

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...