tisdag 17 september 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 9 - Nordfyns BankNordfyns Bank är en liten dansk bank baserad på Fyn.

Jag köpte in banken tidigt i våras kring 340-350 dkr och utvecklingen sedan dess har varit mycket bra men med stora fluktuationer. Likviditeten i aktien är inte den bästa, milt sagt.

Nordfyns Bank lider som övriga danska banker av sviterna av en fastighetsbubbla och en kraftig lånkonjunktur i Danmark vilket har medfört stora nedskrivningar.

Dessa nedskrivningar kommer inte att fortgå i all evighet utan kommer att avta. Vi ser redan tendenser till detta då de flesta banker som har rapporterat har minskat sina nedskrivningar.

Nordfyns Bank har nedskrivningarna under ganska god kontroll och de ligger just nu på ca 1,5 % av utestående lån vilket inte är bra men inte heller någon katastrof.

Jag ser en uthållig vinstnivå på ca 90-110 dkr per aktie för Nordfyns Bank vilket till dagens kurs (490 dkr) ger en mycket låg värdering. För 2013 når man inte upp till denna nivå om inte nedskrivningarna avtar väsentligt andra delen av året. Men nästa år kan man vara uppe och nosa på 70-80 dkr.

Med en ROE på över 10 % så ska banken handlas i nivå med eget kapital vilket idag ligger på ca 775 dkr och kommer att öka till runt 800 dkr till årsskiftet. Det finns en god potential om danska ekonomin fortsätter att stabilisera sig. Värderingen av banken är låg, i likhet med många andra mindre danska banker, och jag ser att aktiemarknaden tar fortsatt höjd för diverse problem. Min syn är att problemen som finns är diskonterade och det finns god möjligheter till en uppvärdering kommande år.

Banken har betalat tillbaka delar av hybridkapitalet vilket ökar räntenettot och jag ser att de kommer att betala tillbaka ytterligare kommande 6-12 månader.

Den danska bankkonsolideringen som pågår är intressant och jag är inte förvånad om även Nordfyns Bank blir inblandad i denna kommande åren.

Länk till bolagets hemsida

Länk till övriga delar i serien om aktieportföljen

2 kommentarer:

 1. Efter att ha insett vilken fart det är på konsolideringen i Danmark så ser jag den största risken i Nordfyns bank som att de missar konsolideringståget. Absolut storlek är inte så intressant som relativ storlek, tycker jag. När snart alla konkurrenter är större än Nordfyns kan de börja få problem med färre, men starkare konkurrenter.

  Risk nummer två är de halvtaskiga finanserna, som dock räcker till då banken är lönsam.

  Jag tror att Nordfyns kommer slås ihop med antingen den kommande nya banken Fynske bank eller om t.ex. Sparekassen Själland söker fusion. Nordfyns är starka där uppe på norra Fyn och lönsamma trots sitt höga K/I-tal. Men om de skulle hamna utanför blir det nog inte så bra på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de måste nog agera. Intressant med en fusion för Nordfyns bank är ju att att ett högt K/I tal ger enorma samordningsvinster. Det blir mycket intressant framöver!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...