söndag 15 september 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 8 - Prospect Capital

Prospect Capital är ett "BDC" (Business Development Company) noterat på Nasdaq. Ett BDC investerar i små och medelstora företag samt lånar ut pengar till små och medelstora företag. Man kan väl säga att det är en blandning mellan bank och riskkapitalbolag.

Prospect Capitals framgång eller misslyckande beror på hur duktiga de är på att låna ut, och givetvis få tillbaka pengarna. De måste också vara duktiga på att investera då de är delägare i en mängd företag i olika utvecklingsfaser.

Eftersom de investerar ganska tidigt i företag så får de ganska stora andelar i företagen för ganska små pengar. De tar ju också en ganska stor risk då vissa av företagen är i tidiga faser i sin utveckling. Man skulle kunna likna verksamheten med svenska tv-serien "Draknästet" där kända svenska finansmän investerar i "framtidsföretag".

Prospect har en mängd olika företag i portföljen i olika utvecklingsfaser vilket gör att risken för större förluster begränsas.

För att slippa skatt måste ett BDC dela ut minst 90 % av vinsten och det är detta som gör att Prospect Capital har en mycket hög direktavkastning. Runt 11 % i dagsläget. Bolaget har en mycket fin historik då man inte sänkte utdelningen under hela finanskrisen. Ett styrketecken att de är duktiga på att bedöma risk.

Prospect är inte särskilt räntekänsliga då de deras inlåning och utlåning följer ränteläget. Stiger deras inlåningsränta så höjer de utlåningsräntorna. De borde därför klara av att tjäna pengar i både lågränte- och högränteklimat.

Prospect kommer jag att behålla så länge de inte sänker utdelningen nämnvärt. Hittills har aktien gått bra och eftersom utdelningen är så hög så krävs det egentligen ingen kursuppgång utan man inkasserar 11 % årligen bara på utdelningen.

Hemsidan har ni här

Övriga aktier i serien om aktieportföljen har ni här

9 kommentarer:

 1. hej, finns det någonstans man kan överskådligt se historisk utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. FT kan vara en sajt som nämns nedan. Bolagets egna hemsida är en annan. google finance är en tredje.

   Radera
 2. Ft.com, tycker jag är bra. Sök aktie, interactive charts, så skall du nog hitta.

  SvaraRadera
 3. Spännande bolag!

  Mycket hög utdelning som dessutom verkar växa och betalas ut månadsvis. Tre frågor dyker upp i mitt huvud...

  1. Över 10 procent i årlig utdelning som är svagt ökande (enligt 4-traders) låter väldigt bra. Varför handlas aktien inte "ner" till säg 7-8 procents utdelning? Finns det några risker som motiverar att utdelningen är så hög?

  2. Värsta (?) konkurrenten ARCC är ännu större. Också god utdelning kring 9 procent. Hur kommer det sig att du inte investerat i dem? Har de t.ex. en annan nisch, större risker etc?

  3. Hur ser du på konkurrensfördelar? Har Prospect något särskilt som företagskultur, bättre riskhantering... och vad av det är bestående? Annars kan de väl lätt tappa marknadsandelar till både större och mindre konkurrenter?

  Tack än en gång för en bra blogg. Spännande serie också, jag borde kanske köra något liknande:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Bolaget handlas med en viss premie mot eget kapital och tar in pengar ganska ofta så någon större premie mot eget kommer det aldrig att bli. Riskerna är ju att de går på pumpen med ett antal lån eller aktier som leder till nedskrivningar och sänkt utdelning.

   2. Jag har gått igenom några av bolagen men inte kikat på ARCC. Tack för tipset. ska ta en kik på dom. Prospect hade en god historik och därav föll valet på dom. Från början var det tänkt att jag skulle "parkera" pengarna där men nu känns som att jag kommer att hålla dom till de sänker utdelningen. Förhoppningsvis blir mitt ägarskap några år!

   3. Jag tror att samtliga BDC fyller ett glapp där de större bankerna inte är så aktiva. Avseende Prospect så tyder deras historik på att de har en mycket god riskhantering. Någon vallgrav vet jag inte men antagligen är de välkända inom branschen och får säkerligen därav mycket förfrågningar. Kan de då plocka russinen ur kakan så kanske det finns en vallgrav...

   Du borde verkligen köra en genomgång. Du sitter med riktigt intressanta bolag!

   Radera
  2. Hej,
   Kul inlägg! Bloggen har verkligen sporrat mig att lära mig mer men jag har en lite fråga ang den här kommentaren:

   Ang punkt 1 skriver du att"...tar in pengar ganska ofta..." Kan du utveckla det för en stackars nybörjare? Menar du att de tar in pengar från aktieägarna? Någon sån information kunde jag inte hitta på deras hemsida och det verkar ju märkligt om de samtidigt delar ut vinst...

   Mvh,
   Jacob

   Radera
  3. De genomför en del riktade emissioner vilket späder ut oss befintliga ägare. Dock så genererar dessa högre utdelning så det ska "ta ut sig" över tid.

   Radera
 4. Hej igen,
  Hur ser du på beskattningen av utdelning på amerikanska bolag. Jag tittade på avanzas avtal och såg att vi i sverige betalar 30% i skatt till IRS på utdelning från amerikanska bolag. Det gör ju att man genast får räkna bort 30% av utdelningen även om man har en ISK...

  /Jacob

  SvaraRadera
 5. Intressant bolag, har aldrig hört om affärsmodellen förut! Låter nästan som PE för den publika marknaden, blandat med bank.

  Det där med utspädningen låter ju som en risk om något går fel och man som grädde på moset blir utspädd, men det låter ju som att man får en rimlig riskpremie.

  Ett svenskt alternativ kanske kunde vara NAXS som investerar i buyout-funds. Inte riktigt samma typ av verksamhet men jag kan tänka mig att de underliggande innehaven är ganska lika.

  Tack för en bra bloggserie :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...