söndag 1 september 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 6 - Vivendi


Jag råkade missa del 6 så här kommer den...

Vivendi är ett franskt konglomerat baserat i Paris. Bolaget äger bl.a. en stor teleoperatör i Frankrike som heter SFR. Man äger ett betal-tv företag i Brasilien som heter GVT. Man äger Canal +, Maroc Telecom och Universal Music. Tidigare ägde man även speltillverkaren Activision Blizzard men man sålde nyligen majoriteten av sina aktier i bolaget.

Vivendi har varit ett styckningscase i många år men det är först senaste 2 åren som företagsledningen på allvar har gjort slag i saken och börjat agera. Maroc Telecom är under försäljning, Activision Blizzard såldes nyligen och GVT är under försäljning.

SFR planerar man att särnotera som ett eget företag.

Hela omstruktureringen av Vivendi bygger på att bolagen var för sig har en högre värdering än om de ingår i samma grupp.

Mitt case här bygger på att företagsledningen kommande år på ett effektivt sätt kan stycka upp konglomeratet och visa de dolda värden som finns.

Vivendi ger en skaplig utdelning (1 EUR) vilket gör att man får en helt ok ränta medan man väntar på "action". Jag kan med handen på hjärtat säga att det inte har varit särskilt mycket action kring Vivendi trots att företagsledningen gång på gång påtalat att de omstruktureringen har högsta prioritet. Mitt tålamod är inte slut än utan jag kommer att vänta och se vad som händer med bolaget. Försäljningen av Activision Blizzard visar att man menar allvar med styckningen.

Lyckas det med att stycka upp bolaget tror jag att det finns en väsentlig uppsida i aktien. Noterbart är att ganska många fonder (även hedgefonder) har köpt aktien utifrån samma case som jag beskriver ovan. Seth Klarman, Skagen Fonder, Bolloré och Labrusca är namn som inger respekt.

Hemsidan har ni här

Övriga inlägg i serien om aktieportföljen finner ni här

ägamintid

3 kommentarer:

  1. Har du handlat Vivendi på franska eller amerikanska börsen? Vilket är "bäst"?

    SvaraRadera
  2. Utan att känna till Vivendi så tror jag att du tänker fel. Media och telekommarknaderna konvergerar. Det är inget konglomerat, snarare ligger vivendis tänk före marknaden i det här fallet.

    SvaraRadera
  3. Utan att känna till Vivendi så tror jag att du tänker fel. Media och telekommarknaderna konvergerar. Det är inget konglomerat, snarare ligger vivendis tänk före marknaden i det här fallet.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...