onsdag 25 september 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 13 - SantanderBanco Santander är en global bank med verksamhet i Europa, Sydamerika och USA.

Den största verksamheten finns i Europa och Sydamerika. 

Banken har tagit mycket stryk under finanskrisen främst genom mycket stora nedskrivningar i Spanien, där banken har sitt huvudsäte. Den senaste tiden har även Brasilien gått svagare och nedskrivningarna ökar där även om det inte är någon fara i dagsläget. 

I Spanien verkar det som att botten är nådd och det skönjs nu svaga tecken på en stabilisering. Banken har även en stark marknadsposition i Mexico, Chile, UK och Polen där det tuggar på bättre. Just diversifieringen har varit bankens styrka genom hela krisen.

Jag gillar bankens breda verksamhet och stora diversifiering och tror att banken har goda möjligheter att kunna tjäna stora pengar när lönsamheten i Europa återkommer till mer normala nivåer. Sydamerika är en tillväxtmotor även om man får räkna med stora hack i kurvan kommande år.

Banken avkastade under de goda åren före finanskrisen 20 % på eget kapital. Jag har inga förhoppningar att de kommer tillbaka dit men de borde kunna återgå till ROE på 10-15 % då banken har mycket låga omkostnader. Med ett eget kapital per aktie på 7,75 EUR så skulle de kunna tjäna 0,8-1,0 EUR vid en stabilisering i Europa. Dagens aktiekurs på 5,9 EUR är därmed inte särskilt hög för en kvalitativ bank som Santander.


8 kommentarer:

 1. Hej!
  Är du fortfarande lika positivt inställd till Citigroup? Har inte problemen börjat hopas där..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är fortfarande positiv. Jag har inte läst om några problem mer än att stigande räntor kan slå något på Q3:an. Sådana typer av kast mellan kvartalen är inget jag bryr mig om.

   Radera
 2. Köper du den i Euro eller i dollar och spelar det någon roll? Vilken marknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar ju ingen roll vart man köper. Jag köper i USA för att courtage är billigare där.

   Radera
 3. Angående att botten är nådd i Spanien. Tror du inte Spanien har ett strukturellt problem som stavas Euron? Har Spanien någon chans förutom att devalvera och exportera sig tillbaka till tillväxt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har du delvis rätt i att det hade varit mycket lättare för Spanien och andra länder om de inte haft Euron (är själv emot att Sverige ska gå med).

   Dock fixar inte devalveringar och en flytande växelkurs de strukturella problem, samt den dålig konkurrenskraft som länderna har (vilket förklarar den högre arbetslösheten som exempelvis Sydeuropa alltid har haft i jämförelse med Nordeuropa, ÄVEN innan införandet av Euron).

   Det Spanien bör göra och delvis har gjort är att "intern devalvera” (fast växelkurs) genom att sänka löner och offentliga utgifter. Dessutom måste de strukturella problemen åtgärdas genom att exempelvis luckra upp reglerna på arbetsmarknaden, vilket också skett i Spanien.

   Dock har landet lång väg kvar att gå med tanke på den höga arbetslösheten.

   Mvh

   Radera
  2. Det är ju just den dåliga konkurrenskraften som är enkelt att åtgärda med flytande växelkurs.

   Sen håller jag med om att intern devalvering är lika bra. Hade vi använt guld/silver som pengar hade det ju varit den enda lösningen, för övrigt.

   Radera
  3. Jo, Spanien och flera länder till har strukturella problem och borde ha en egen växelkurs. Dock ser det något ljusare ut även om vägen kvar att vandra är lång.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...