tisdag 27 augusti 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 5 - AIGAIG är ett av världens största försäkringsbolag med verksamhet i USA och övriga världen. Fördelningen mellan USA och övriga världen är ca 50/50. AIG räddades av skattebetalarna under finanskrisen 2008 och fram tills nyligen så var skattebetalarna aktieägare i bolaget.

AIG har idag en ganska svag lönsamhet och handlas under eget kapital. Bolaget jobbar dock aktivt med prissättning och riskhantering och kostnadsbesparingar och har som mål att nå minst en ROE på 10 %. Detta tror jag absolut att de kommer att lyckas med. Dessutom återköper man dyra lån med väsentliga belopp vilket sänker räntekostnaderna ordentligt.
Caset bygger i korta drag på att bolaget kan återgå till ROE på runt 10 % samtidigt som eget kapital per aktie ökar med 5-6 USD årligen. Det skulle innebära att eget kapital per aktie om 2-3 år ligger på runt 70-80 USD och vinst per aktie runt 7-8 USD. P/e 10 skulle då innebära en aktiekurs på 70-80 USD.

AIG har nyligen återupptagit utdelning med 10 cent per kvartal och ska återköpa aktier för 1 miljard USD under året. Jag räknar med att återköpen kommer bli mycket stora kommande år, kanske 2-5 miljarder USD årligen. Antal aktier kommer att minska markant och eget kapital per aktie kommer att stiga ordentligt. Jag ser det som en mycket fin möjlighet att få köpa in mig ett bolag som AIG när aktien handlas under eget kapital.

Bolagets hemsida finner ni här

Tidigare delar i serien om aktieportföljen finner ni här

ägamintid

7 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg. Intressant bolag. För att öka egna kapitalet med såna nivåer per år kräver väl i sig en väldigt hög lönsamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du uppskattar bloggen.

   ROE på 10 % ger 7-8 USD i vinst per aktie om 2-3 år. Det är en ren matematisk beräkning. AIG bör handlas mellan p/e 10-12 över tid, enligt min mening.

   Radera
 2. Hur ser finanserna ut om de drabbas av ett år med medioker (100 % som verkar vara normalläget) eller usel (>100 %) combined ratio samtidigt som investeringarna går åt fanders? Räntan stiger så att obligationerna sjunker i värde samtidigt som börsen dyker och aktierna minskar i värde?

  Risken borde vara lägre i försäkringsbolag med låg combined ratio vilket tillåter att investeringarna går dåligt, vilket de per definition gör med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kommer det att komma år då katastrofer kommer att belasta resultatet och räntan går åt fel håll. Precis som med övriga försäkringsbolag så räknar jag på en "uthållig" vinstnivå och då bör ROE 10 % ligga i närheten.

   Amerikanska bolag har högre CR är t.ex. i Norden men jag tror AIG har förmågan att tjäna pengar både på försäkringarna och investeringarna. När jag lyssnat på presentationer så verkar de ta krafttag för att sänka CR.

   Den finansiella ställningen är mycket stark. De är rejält överkapitaliserade och CEO har sagt att man ska berika ägarna genom både utdelning och återköp. Utdelningen främst för att locka fonder som bara investerar i bolag med utdelning och återköp för att det är mest effektivt när bolaget handlas under book value.

   CEO är nog tillsammans med Corbat i Citigroup bäst i USA.

   Radera
  2. OK, det låter stabilt!

   Om de bara får ned CR under 100 %, det räcker ju att den ligger kring något som är bra med amerikanska mått mätt (95 % eller så över tid), blir det säkert bra och speciellt om de lyckas bra med sina investeringar.

   Och ja, att räkna med annat än uthållig vinstnivå för försäkringsbolag blir heltokigt eftersom alla ingående komponenter kan svänga väldigt kraftigt.

   Återköp då P/B<1 borde vara en no-brainer för fler företag (wink wink danska banker!). F.ö. har Ringkjöbing Landbobank ganska omfattande återköpsprogram fast de handlas till P/B kring 2. Det känns tveksammare, fast de blandar utdelning med återköp.

   Radera
 3. Du skrev en hel del om danska banker i våras, och sen dess har det ju gått galant för de flesta. Grattis!

  Nu när de stigit såpass mycket, ser du fortfarande några case där det är värt att investera? Jag noterade att Vestfyns och Nordfyns bank åkte på nergång i samband med kvartalsrapporterna. Kanske värt att ta en titt på?

  Tack för en bra blogg. /Moneyboost

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga men jag anser fortfarande att Nordfyns, Nordjyske, Lollands, Banknordik är undervärderade men det är min syn på saken. Jag behåller några år så får vi se vad det tar vägen. Tack, kul att du uppskattar bloggen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...