söndag 25 augusti 2013

Genomgång av aktieportföljen - del 4 - Danske Bank


Danske Bank är Danmarks största bank och har liksom hela banksektorn i Danmark genomgått ett stålbad med höga nedskrivningar och kapitalanskaffningar.

Nu ser det dock ut som att det värsta är över i Danmark när det gäller nedskrivningar av dåliga lån. Trenden är just nu avtagande. Danske Bank har dessutom en katastrofal verksamhet i Irland där nedskrivningarna är stora även om de även här är avtagande.

Caset när det gäller Danske Bank är att de ska sänka kostnaderna, stänga olönsamma kontor, minska kreditförlusterna och återfå förtroendet på aktiemarknaden.

Banken har som mål att nå minst en ROE 12 % 2015. Jag bedömer målet vara realistiskt under förutsättning att ingen ny kris av stort format dyker upp. Kan de nå 12 % ROE så innebär det en vinst per aktie på 20 dkr per aktie. Av detta ska banken dela ut minst 40 % vilket skulle innebära en utdelning på ca 8 dkr.

Om banken kan nå sitt mål så är dagens värdering mycket låg. Banken har en stabil finansiell ställning och värderas till ca hälften jämfört med övriga Nordiska storbanker.

Mer info om banken finns på deras hemsida

Övriga delar i serien om aktieportföljen finner ni här

ägamintid

7 kommentarer:

 1. Dessvärre fungerar det åt båda hållen att skära kostnader så pass aggressivt som Danske gör just nu. Kundnöjdheten letar sig ned till nya bottennoteringar och banken tappar många bra och lönsamma kunder på att stänga kontor, "effektivisera" organisationen(dra ned på personalstyrkan), ändra öppettider och skära i övriga kostnader. Allt detta är givetvis mycket positivt ur ett kortsiktigt aktieägarperspektiv, men samtidigt eroderar banken sin egna långsiktiga konkurrenskraft genom dessa åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt handlar ju om att nå en balans. Att skära ner på rätt sätt kan vara en genidrag men att dra ner för mycket kan vara en katastrof. Jag tar det för givet att det finns oerhört mycket dökött att skära ner utan att det kommer att slå mot kvalitén. De ska ha "känslan" att göra detta på rätt sätt.

   Det som oroar mig mer är deras rykte som har fått sig ett stort antal smällar. Detta borde dock blåsa över i takt med att konsumenter och husägare flyter upp över vattenytan och "hatet" mot bankerna minskar. Danske har olyckligtvis blivit hatobjekt nr 1 i Danmark och det är inte bra.

   Radera
  2. Att anta att det finns oerhört mycket "fett" att skära från en någorlunda slimmad organisationen såsom en bank, är nog lite naivt. De kommer skära i "muskler" och försvaga organisationen, det är oundvikligt.

   I en perfekt värld har du en rationell ledning som ständigt anpassar personalstyrkan efter en jämn fördelning, snarare än en ledning som plockar fram stora slaktyxan för att skära kostnader och visa handlingskraft när det hettar/bränner till. Häri ligger också en viktig del i företagets och ledningens förmåga till värdeskapande - både för sina aktieägare och sin personal.

   Radera
  3. Visst flyr kunderna, men inte i närheten av den grad som de borde fly med tanke på hur hatade de verkar vara. Det är jobbigt att fly från en bank och i vissa fall kan man inte ens byta om man vill på grund av att man har bundit sina lån.

   Jag skulle inte oroa mig nämnvärt över det dåliga ryktet, utan mer för att de slaktar så mycket kontor som de gör. Men når de balansen är det ingen fara på taket. Som jag skrev i ett inlägg nyligen har Danske gått från fem till två kontor på Lolland/Falster och det är en rejäl slakt. På kort sikt påverkar det nog inte nämnvärt, men på lång sikt borde det gynna de små lokalbankerna (som fusionerar och växer sig starkare). Men det vet du ju redan, eftersom du äger dem också ;-)

   Irland är en riktig joker, typ som Baltikum för Swedbank, som inte är vackert på kort sikt men när nedskrivningarna väl är tagna blir det desto finare. Gardell som också gillar Danske har ju till och med sagt att Danske är som Swedbank och Irland är som Baltikum.

   Om vi går åter till ryktet så är det bara att se på storbankernas rykte i Sverige. Varje gång bankerna släpper en kvartalsrapport rapporteras det om "miljardvinster" med undertonen "när ska vansinnet sluta?". Svaret är förstås att bankerna är pengamaskiner utan dess like (i dubbel bemärkelse!) och att de tjänar dessa pengar trots dåliga rykten. Folk och företag vill, kan, eller orkar inte byta bank och bankerna kan gemensamt och utan större konkurrens höja avgifter både här och där och sedan låtsas priskriga om bolåneräntor i medierna för att försöka skapa lite goodwill.

   Radera
  4. "Att anta att det finns oerhört mycket "fett" att skära från en någorlunda slimmad organisationen såsom en bank, är nog lite naivt".

   Nja, jag tycker hela danska banksektorn har varit "fat and happy". Det har gått för enkelt för länge. Bara det att det finns alldeles för många kontor i samma stad. Dessutom kan samma bank ha många av dessa. Man kanalbaliserar på sina egna kontor. Genom att stänga kontor kan man flytta över dessa kunder till ett annat kontor och därmed kapa lokalkostnader och personalkostnader.

   Om de sedan lägger ner kontor eller lägger ner kontor i städer som de inte anser vara huvudmarknaden så anser jag det vara korrekt. En mindre bank, mindre spretig bank men lönsammare bank är vad jag vill åt.

   En perfekt värld finns, allt som oftast, inte. Men jag föredrar en ledning som vaknar, även om de i det här fallet har vaknat sent.

   Jag kan tillägga att jag inte har mer information som framgår av Danskes IR.

   Men min syn på banken är att jag får mycket värde till aktuellt pris.

   Den danska bankmarknaden är segmenterad och olika banker har olika problem. Det går att ifrågasätta ledningen i samtliga banker, möjligen med Ringköping som undantag.

   I dagsläget handlar det om vilken ledning som nu tar bästa besluten för att ta sig ur rävsaxen, enligt mitt sätt att se det.   Radera
 2. För danskens del går det nog att skära en hel del när det kommer till bankkontor i Danmark. I Sverige är organisationen så slimmad den kan bli och mer nedskärningar skulle till sist endast få negativa konsekvenser.

  På Nordirland har banken endast två kvartal kvar innan man skrivit av hela köpeskillingen således är nersidan begränsad och ska inte kunna tynga resultatet på samma sätt som tidigare.

  SvaraRadera
 3. Har du läst något om hur danska finansiella "experter" (kom inte ihåg om det var fi eller någon vanlig analytiker) som gick ut och tyckte att danske banks egna kapital var alldeles för högt jämfört med var det borde vara?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...