onsdag 14 augusti 2013

Delårsrapport Lollands BankIdag var det stor action i Lollands Bank med både publicering av delårsrapport och en fusion med Vordingborg Bank.

Det händer, med handen på hjärtat, normalt sett inte särskilt mycket i de mindre bankerna. De är väldigt sparsamma med informationsgivningen.

Lollands Q2 var bra. Basresultatet blev 11,5 MKR vilket kan jämföras med 10,5 MKR i Q1.

Nedskrivningar ca 6 MKR vilket var i nivå med Q1.

Resultat efter skatt 10,4 MKR för första halvåret 2013.

De behåller prognosen om att nå ett basresultat på 40-45 MKR. De har uppnått 22 MKR hittills så det verkar rimligt att tro att de kommer att uppnå sin prognos.

Lollands Bank bör kunna tjäna ca 19-23 kr per aktie för 2013. Aktien handlas till ca 3 gånger basresultatet vilket inte är farligt dyrt, snarare billigt. Den finansiella ställningen är dessutom mycket stark. Med en nedskrivningsprocent på 1 % av utestående lån, på årsbasis, så tjänar banken ca 35 kr per aktie.

Hela rapporten läser ni här

Utöver rapporten så publicerades idag information om att Lollands Bank och Vordingborg Bank fusionerar. Det var intressant och känns logiskt. Bankerna verkar i samma område och det lär finnas synergier att hämta med att bli en dubbelt så stor bank. Lolland nämner själva besparingar över 10 miljoner danska kronor från 2015 men integrationskostnader för 2013 och 2014. Den nya banken som ska heta Vor bank och kommer att ha en balansomslutning (i princip samma sak som utlåning) på 3 miljarder och ett eget kapital på 400 miljoner. Det återstår att se vad effekten blir av fusionen men min förhoppning är att den nya banken blir mer lönsamt än de två enskilda bankerna och att storleken på banken leder till en högre värdering. Det som blir viktigt är att man gör en grundlig värdering av de två bankerna vid fusionen då Lollands Bank är betydligt starkare finansiellt än Vordingborg. Jag som aktieägare i Lollands Bank hoppas att det egna kapitalet värderas på rätt sätt med hänsyn till att det kan finnas en del lik i garderoben hos Vordingborg.

Här finns information kring fusionen.

ägamintid

3 kommentarer:

 1. Ändock väldigt låg omsättning i aktien... Lite märkligt.

  Kul att Lollands fortsätter gå så starkt.

  Har jag, på min dåliga danska, förstått det rätt att fusionen inte kommer baseras på aktiekursen utan istället på det egna kapitalet?

  SvaraRadera
 2. Om jag förstår rätt så är det förhållandet mellan det egna kapitalet i de båda bankerna som kommer att styra:

  Bytteforholdet mellem de respektive bankers aktier vil blive beregnet på baggrund af bankernes
  egenkapital pr. 30. september 2013, og oplyst i fusionsplanen og den udvidede selskabsmeddelelse der planlægges offentliggjort den 24. oktober 2013.

  Det läskigaste är egentligen att det är per 30 september, så båda bankerna har all anledning att snygga till räkenskaperna till Q3:an, men Finanstilsynet ska på besök igen i augusti, så ytterligare eventuella lik kommer säkert att komma ut ur garderoben, vilket gynnar Lollands bank.

  Det betyder hursomhelst att Lollands bank får ungefär 3/4 av den nya banken och Vordingborg 1/4. Ganska OK för Lollands aktieägare med tanke på att de LB bara har 50 % större utlåning än VB idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenny har svarat på dina frågor. jag tycker det är mycket spännande och de kan skramla ihop de synergier som de hoppas på.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...