måndag 5 augusti 2013

Delårsrapport Danske BankNågra kommentarer till rapporten från Danske Bank. Rapporten i sin helhet finns att läsa på deras hemsida här.

Danske Bank fick en ordentlig skjuts uppåt i samband med Q2:an. Största orsaken till detta tror jag var kraftigt fallande kreditförluster både på deras huvudmarknader (Norden) och på Irland. Den irländska verksamheten belastar banken allt mindre och den danska delen har börjat få luft under vingarna. Detta är anledningen till att jag från början köpte banken. Att de ska montera ner icke kärnverksamhet och att den danska huvudmarknaden ska stabiliseras. Det finns nu tecken på att bankmarknaden i Danmark stabiliseras och det gör att vinstestimaten ökar för kommande år.

Danske Bank tjänade 2,20 danska kronor i kvartalet vilket blir knappt 9 kronor i årstakt. Det bör kunna bli ytterligare några kronor högre för 2014. De stora vinsterna kommer dock först när utlåningen tar fart.

Man sänker prognosen för helåret från 7,5-10,0 miljarder danska kronor till 6,5-9,0 miljarder danska kronor. Detta är inte särskilt förvånande med tanke på den dåliga starten man fick på året. Marknaden fokuserade dock inte på detta utan ser istället högre vinst 2014.

Rapporten gjorde av övriga danska innehav fick fart uppåt. Danske Bank är en vägvisare och jag hoppas självklart att övriga banker har en liknande utveckling där sjunkande kreditförluster är ledstjärnan. Det ska bli mycket spännande att läsa övriga bankrapporter från Danmark. Om nu kreditförlusterna är på väg ner, på allvar, så finns det gott om uppsidan i de mindre bankerna.

Danske Banks rapport var mycket viktig för min del. Jag fick det svar jag ville ha; Kreditförlusterna avtar i Danmark.

Avslutningsvis så flaggar Danske Bank för att återuppta utdelningen 2014. Runt 2-3 kronor per aktie tror jag är rimligt, och skulle sitta fint.
6 kommentarer:

 1. Hej,
  Håller helt och hållet med i din analys. Det finns dock en uppsida till i Danske Bank och det är att banken har väldigt höga kostnader jämfört med andra nordiska storbanker. Lyckas Danske skära på dessa kostnader så lär vinsten öka betydligt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. Och sen finns det en uppsida till. Hybridkapitalet som de ska betala tillbaka kommande år kostar enorma pengar. 18-20 danska kronor EPS om några år skulle vara mumma! :)

   Radera
  2. Helt rätt, sänkta räntekostnader kommer förmodligen bli ännu en trigger:-)

   Radera
 2. Kreditförlusterna i Nordjyske kommer nog dock vara mer segdragna pga den stora xponeringen mot Jylland och lantbruk.

  SvaraRadera
 3. Ett enstaka kvartal är lite magstarkt att dra för långtgående slutsatser från, tycker jag, men nu har ju bilden bekräftats under flera kvartal och från flera banker. Tvåan i Danmark, Nordea, visar upp liknande tendenser och även de flesta av småbankerna under Q1-13. Det går åt rätt håll!

  SvaraRadera
 4. Och hur var det med ränteteckningsgraden den här gången?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...