tisdag 13 augusti 2013

Delårsrapport BanknordikBanknordik är först ut bland de mindre danska bankerna att rapportera Q2 och rapporten var bra, precis som jag har känt på mig. Främst trodde jag den skulle bli bra då Q1:an belastades med mycket stora engångsnedskrivningar. Nu var Q2:an betydligt renare från nedskrivningar och landade på 29 MKR mot 63 MKR i Q1.

Nettoresultatet för Q2 landade på 52 MKR vilket motsvarar 5,30 kr per aktie (Q1 13 MKR).

Några noteringar från rapporten:

Färöarna mycket starkt.

Danmark inte bra men betydligt bättre än Q1. Här ligger nyckeln framöver, att man får en lönsamhet som är acceptabel. Då finns det en stor uppsida i aktien. Den danska delen av banken har både för höga kostnader och för höga nedskrivningar, i dagsläget.

Grönland ok, det är en mycket liten del som knappt syns i resultaträkningen.

Försäkringsverksamheten är klart bättre än Q1:an.

I resultatet ingår en försäljning av en kontorslokal med en vinst på 18 MKR.

Positivt i rapporten var att utlåningen minskar i långsammare takt, det är främst Danska delen som har haft en minskande utlåning. Grönland och Färöarna är stabila.

Negativt är att Danska delen fortfarande är svag. I och med att den är nyligen förvärvad så är detta ett orosmoment.

Totalt sätt har rapporten bra och banken visar att det finns en stor vinstförmåga när det klaffar. Nu gäller det att leverera konsekvent utan större kast i intjäningen. Det tror jag är vad som behövs för att kursen ska fortsätta upp på mer rimliga nivåer.

Jag vidhåller att den uthålliga intjäningsförmågan ligger runt 20-25 danska kronor. Kan de nå ROE på 10 % kommande år så hamnar vi på en vinst per aktie på ca 22 kronor. Med den här rapporten i ryggen bör aktien passera årshögsta (118 kr) om börstrenden vänder fullständigt.

Banken passade i juli på att betala 100 miljoner av de statliga lån som banken har. Detta kommer tveklöst förbättra räntenettot då lånen är dyra.

Q2:an finner ni här

Ha en trevlig kväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...