lördag 1 juni 2013

Månadsbokslut maj

 
 
Maj blev en bra månad. Det egna kapitalet ökade med 103 000 kr. Vi satte 25 000 kr till aktiekontot vilket är mindre än normalt men vi satte även av pengar till bilköpet. Bilen är nu inlagd i balansräkningen, till anskaffningsvärde, och sen har jag lagt in avskrivning på bilen med 2000 kr per månad för att balansräkningen ska spegla marknadsvärdet på bilen. Vi amorterade ingenting den här månaden men vi kommer att börja amortera igen, i höst. med 2000-3000 kr per månad. Värdet på aktierna ökade med 68 000 kr inklusive insättningen med 25 000 kr.

Aktieportföljen är nu värd ca 1053 000 kr. Milstolpen, att passera en miljon är passerad.

Jag är nöjd med månaden. Tillgångarna ligger nu på 1365 000 kr och lånen på 384 000 kr (inklusive CSN). Soliditeten har minskat till 72 % vilket är en stor nedgång mot föregående månad. Detta förklaras av att jag har lagt in CSN-lånen i balansräkningen.

Sedan årsskiftet har vår nettoförmögenhet ökat med 171 000 kr. Då har vi lagt in CSN-lånen med 250 000 kr under året. Annars hade förmögenheten ökat med över 400 000 kr.

Förmögenhetsökningen i årstakt ligger på ca 427 000 kr, sedan vi startade i december 2010, motsvarande ca 36 000 kr per månad i snittökning. Det är bra!

Inga transaktioner har genomförts under månaden.
 
Under månaden har vår aktieportfölj stigit med ca 5 % vilket jag är mycket nöjd med. Noterbart är att Danske Bank har fått bra fart och stigit med 10 % senaste veckan.

Nu får se vi vad sommarmånaderna har att komma med! Ha en skön helg!

ägamintid

10 kommentarer:

 1. Fin ökning som alltid! Jag tog lite inspiration från dina diagram till mitt första månadsbokslut. Hoppas detta var okej :)

  SvaraRadera
 2. Kan bara inte fatta varför ni lägger 25.000kr/mpnad till aktier istället för att bli skuldfria.
  16månader X 25.000kr och ni ör skuldfria.
  Ni verkar aldrig ens tänkt tanken!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför förstår du inte det? Vet du inte hur ränta fungerar? Om man har en tillgång som ger en högre ränta än räntan man har på sina skulder så förlorar man pengar om man betalar av på skulderna istället för att köpa mer av tillgången. (Inflationen hjälper också till att äta upp skulderna medan aktierna håller inflationen på avstånd då konsumenterna får betala priset för den i slutändan.)

   Radera
  2. Haha,nej inflationen äter inte upp skulder numera! Förr gjorde den det.
   konstigt,så du tror att man måste ha lån för att ha en bra ränta på sitt sparande?
   man kan väl vara skuldfri och ha bra ränta på sitt sparande?
   Den som är satt i skuld är icke fri,va det nån som så :)
   Vi är skuldfria :)

   Radera
  3. du missuppfattar honom2 juni 2013 20:56

   Handlar nog om en balansgång mellan vilken avkastning man tror man kan få, typ "opportunity cost". Eftersom räntan är möjligtvis 2,5 % så är det möjligt att förvänta sig högre avkastning på annat håll, m a o, lånen är inte prio 1!

   Radera
  4. Anonym: Du förstår inte hur inflation fungerar om du tror att den helt plötsligt slutat att äta upp lån. Du får jättegärna förklarar hur du tänker så ska jag förklara varför det är fel. Och "du missuppfattar honom" förklarade vad det det du missuppfattade.

   Radera
  5. Chrimatistikos, jag er en annan anonym. Du har en hög svansföring men du har inte riktig koll på räntor, inflation och lån.

   Ponera att jag sätter in 100 000 på ett fasträntekonto med 3,0% ränta och 1 års bindningstid. KPIF (KPI med fast ränta) er nu 0,5%.

   Alltså, jag lånar ut pengar.

   Frågan: Har jag högre eller lägre köpkraft efter skatt och inflation om ett år dvs er realräntan efter skatt positiv eller negativ?

   Radera
 3. I den mån det är inflation så minskar den ju värdet på både lån och sparade pengar. Självklart är det då bättre att den gröper ur ett lån.
  I strikt ekonomiska termer är det lätt att räkna hem att man behåller lite lån och investerar istället. Det behöver inte betyda att det är att föredra för alla. Man trivs ju olika bra med den risk det ändå innebär.

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som ni alla är inne på så är det en smaksak, en balansgång, hur man vill använda sitt kapital. Vi har ju amorterat hårt tidigare år och sänkt belåningen ordentligt. Nu har vi en relativt låg belåning med rätt låg ränta varför vi väljer att bygga upp tillgångar istället. Det är skönt att ha likvida tillgångar som vida överstiger lånen vilket gör att vi har en flexibilitet att kunna betala av lånen om vi vill.

   Jag bedömer idag inte att vi behöver stressa med att amortera utan vi kör en måttlig amorteringstakt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...