torsdag 20 juni 2013

Att bli mer självförsörjande

Så här inför en stor "mathelg" så tänkte jag ta upp ett passande ämne, nämligen mat.

Ett av målen på sikt är att skaffa oss ett hus med en trädgård. Först och främst i Sverige men sett över en lite längre period även utomlands.

Tanken är att kunna odla egna grönsaker, kryddor och frukter och i större grad leva av det vi själva producerar. Detta är inte främst ett ekonomiskt mål utan ett mål som har att göra med att vi vill äta bra föda och vi tycker det är spännande. I Sverige går det att odla en del grödor och frukter och utomlands, i varmare länder, går det att odla än mer.

Att det blir ekonomiskt bra att odla sitt eget skadar heller inte.

Jag ser framför mig att det även skulle kunna vara möjligt att ha höns (ägg) och kanske får. Av mjölken från fåren kan man t.ex. göra ost. Vi funderar även på att skaffa båt för att kunna fånga vår egen fisk.

Om vi har möjlighet att jobba mindre eller tom vara lediga så kommer vi att ha mer tid att ta hand om djur och natur och till viss del bli självförsörjande på mat.

Än så länge är detta målet ett långskott men likväl finns målet där i våra drömmar.

Idag, då vi bor i lägenhet, så odlar vi tomater och basilika på balkongen. Inte mycket att skryta med men det ger mersmak!

Vad odlar ni?

17 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kanske även fotsvamp?

   Radera
 2. Även vi bor i lägenhet men utan balkong så den odling vi gör er mest kryddor då och då.

  Självklart kan vi hyra/köpa mark för detta ändamål men för att vara helt ärlig så är det inte lönsamt i varken pengar eller tid, och det inte vår hobby...

  Det sagt, djur er uteslutet, då vi inte vill binda oss på sådant sätt att då vi inte kan ta hand om dom på ett bra sätt.

  Tupp är uteslutet, med mindre det er den hypotetiska grannens som er i min gryta, oh tystnad ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte tänkt att hyra eller köpa bara för detta ändamål men när vi köper ett hus i framtiden ska det finnas möjlighet att odla en hel del själva.

   Radera
 3. Vi håller just nu på med ett liknande projekt som er att på alla fronter bli mindre beroende av så väl inkomster, matinköp som energiinköp. Just nu läser jag en bok med inspiration kring just en ätbar trädgård. "Forest Gardening" (Robert Hart) bara 111 kr på bokus. Inspirationsbok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Ska kolla upp den boken.

   Radera
 4. Ett mycket intressant ämne. Jag känner själv att det är en lockande tanke, men för mig blir det nog inte mer än en tanke.
  Rent ekonomiskt är det nog svårt att räkna hem självförsörjningen, men som du skriver, det finns ju fler sidor än de ekonomiska att beakta.
  Lycka till, hur som helst.

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite ro för själen också att vara ute i trädgården och att "klara sig mer själv". Om vi köper ett hus ska vi se till att ha lite mark för egen odling. Om vi inte behöver jobba heltid så kommer vi spendera en del tid att just bli mer självförsörjande på mat.

   Radera
 5. Har svårt att tro att odla egna saker sparar många kronor. Kanske om ni gör det i väldigt stora proportioner, men i små mängder går man nog back på det. Speciellt med tanke på tiden och arbetet man måste lägga ner. Ett ägg kostar t.ex. ca 1.70 kr/st.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om mer än pengar. Det handlar om att vara oberoende och att veta vad vi stoppar i oss. Jag tror man kan bli självförsörjande på rotfrukter, potatis och en del annat.

   Radera
 6. åååh vad jag längtar tills den dagen jag kan börja påta i trädgården! Ska odla en hel del. Bär, frukt, grönsaker,kryddor, potatis osv....ha höns....

  SvaraRadera
 7. Lycka till!! och visst tjänar ni på det ....kanske inte så mycket pengar men livskvaliten höjs tycker några här får tänka om ..he he de timmar ni lägger på odling o djur får ni gratis motion o frisk luft o man kan inte räkna allt i pengar ....då skulle man bli urfattig om man räknade så... alla timmar man lägger på att åka till o från affären plus all tid man lägger där inne :) undrar då hur mycket typ 1 ägg kostar om du räknar med allt ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, mycket tänkvärt. Många bra poänger. Du har helt rätt. Detta eviga stressande i affären och trängseln osv. Det finns många fördelar att ha "sin egen produktion".

   Radera
 8. Höns är inte bara bra för ägg utan de producerar otroligt bra gödsel för grönsakerna också! Lycka till med odlingarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Höns vore sannerligen intressant!

   Radera
 9. Det som tilltalar mig mest är att man vet hur saker är odlat. Köpa ekologiskt är inte fel men du har ändå inte koll på hela kedjan.
  Det finns även siter som listar t.ex äppelträd på kommunalmark så man kan plocka gratis. T.ex http://www.tillvaxt.org/skordekarta/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...