torsdag 30 maj 2013

Konsolidering på den danska bankmarknaden


Den spretiga danska bankmarknaden fortsätter att konsolideras. De små och svagare bankerna plockas upp en efter en av större och mer välmående banker.

I veckan köptes Sparekassen Faaborg upp av Sparekassen Själland. Sparekassen Själland betalar 175 danska kronor för Sparekassen Faaborg, en värdering på 195 miljoner danska kronor, vilket motsvarar en premie på ca 50 %. Köpet gjordes till 0,4 gånger eget kapital vilket antyder att Faaborg lär ha en del lik i garderoben. Dock är det intressant att det ändå blir en ordentlig premie.

Det här är sannerligen inte sista samgåendet. Det finns fler svaga banker på tur. Diba Bank, Totalbanken och kanske Vestjysk Bank kan vara på tur. Det har även skett större aktietransaktioner i Lollands Bank den senaste tiden vilket kan antyda att större ägarförändringar.

Bland de större bankerna så har det tidigare spekulerats om att Nykredit ska köpa upp Spar Nord Bank. Jag är mer tveksam till detta då Spar Nord är en ganska stor bank och väldigt välmående.

Idag kom det även nyheter om att priserna på bostadsrätter i Köpenhamn stiger. Detta är ett gott tecken för bankerna och för hårt belånade konsumenter. Köpenhamn har liksom hela Danmark haft en boprisbubbla som har spruckit men nu kanske bomarknaden är på väg tillbaka igen? Nedan ett utdrag från artikeln.

"Priserne steg med hele 4 pct. fra fjerde kvartal 2012 til første kvartal 2013, og set over det seneste år er priserne på andelsboliger i hovedstadsområdet nu steget med hele 7,3 pct".

Den danska bankmarknaden innehåller väldigt många banker, både starka och svaga. Om några år är jag övertygad om att den kommer att innehålla färre, men starkare, banker. Värderingen av bankerna är skeva och det går fortfarande att hitta kvalitativa, både stora och små, banker till låga värderingar.

Det ska bli intressant att följa konsolideringen kommande år och förhoppningsvis bli belönad via mina innehav i några av de starkare danska bankerna. Som jag tidigare har skrivit så har jag innehav i Banknordik, Danske Bank, Spar Nord Bank, Lollands Bank, Nordjyske Bank och Nordfyns Bank.

Ha en trevlig kväll!

ägamintid

6 kommentarer:

 1. Intressant att se en prisnotering vid uppköp! P/E före nedskrivningar som både du och jag tittar på blev 4,2.

  Värt att notera är att Sparekassen Faaborg är en riktig skitbank som inte skulle ha klarat sig själv. ROE 2012 var -59 % och ROE, 5-årsmedel, är -9 %. Utlåningen minskade 16 % Q1-13 jmf med Q1-12 och räntenettot minskade 18 %.

  En mer välmående bank som Lollands eller Nordfyns borde få ett högre pris och ser man till P/E före nedskrivningar saknas 100 % för Lollands medan det saknas 50 % för Nordfyns innan de är uppe på skräpbanken Faaborgs nivåer.

  P/B ser lite annorlunda ut, men kvalitén på det egna kapitalet i Faaborg lär vara låg medan den bör vara högre i Lollands och Nordfyns om man ser till intjäningsförmågan på det egna kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är intressant med priset som är högre än för friska banker som Lolland och Nordfyns och Nordjyske. Ska bli intressant att se vad som händer framöver.

   Radera
 2. Kanske av intresse?

  http://finafinanser.blogspot.dk/2013/05/brsen-rankar-danska-banker.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken men jag kan inte läsa vad det står. Du får gärna klippa in listan här om du har möjlighet.

   Radera
 3. http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php/id-68956947:disse-10-banker-er-i-overh%C3%A6ngende-fare.html?rss

  SvaraRadera
 4. hej!

  Tack för en bra blogg, Försöker titta in lite då & då.
  Vilken eller vilka danska banker anser du intressantast för tillfället? Danske bank har ju redan stigit rätt mkt det senaste året t. ex..

  mvh
  Hasse

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...