torsdag 16 maj 2013

Jag hämtar min inspiration i skogen

Mycket av det jag skriver i bloggen författas i mitt huvud när jag är ute och går i skogen. Jag försöker att alltid ta en promenad efter jobbet. Få friskt luft, rensa skallen, koppla av och få tid att fundera över livet. Dessutom vill jag vara i god fysisk form. Jag vill leva länge och sköta om min hälsa på bästa sätt. Jag har ett stillasittande jobb så jag behöver aktivt söka upp motion.

Just nu är det som skönast i skogen. Vitsipporna blommar, gräset börjar bli grönt, träden börjar bli så där härligt ljusgröna. Det doftar vår och det doftar svensk skog. Jag älskar den doften. Jag älskar den friska luften.

Att gå i skogen gör att jag tänker fritt och kommer på många bra idéer. Jag går igenom vår privata ekonomi och söker efter lösningar och möjligheter. Jag funderar kring olika aktier, olika branscher och olika marknader. Jag funderar på framtiden. Jag funderar på vad vi ska äta på kvällen när jag kommer hem.

Att analysera aktier är mitt största intresse så en stor del av tiden går åt till att fundera kring mina befintliga innehav. Jag ser balans- och resultaträkningarna framför mig och jag har i stort sett alla siffrorna i huvudet. Jag räknar på värderingar och vinster och omsättning med mera. Att gå i skogen och analysera aktier är ett väldigt skönt sätt att analysera på! :) Ofta slutar det med att jag har några uppslag att titta på när jag kommer hem. Då plockar jag fram datorn och går igenom det som jag har kommit på när jag var ute på min promenad. Igår kväll när jag varit ute och gått gick jag in på Banknordiks hemsida och analyserade deras försäkringsverksamhet... Kanske blir det ett inlägg om den framöver även om den är en ganska liten del av deras totala verksamhet.

Tänk att ett så fantastisk skönt nöje, som att ta en promenad i skogen, är gratis?!?! :) Mycket i livet, som är underbart, är gratis. Det tycker jag är värt att tänka på.

Ha en skön kväll!

ägamintid

7 kommentarer:

 1. Vi resonerar slående lika du och jag. Att ta en promenad med bra skor, njuta av vädret, känna atmosfären, leva i nuet och analysera aktier är precis det jag brukar göra dagligen, och då företrädesvis i skogen.

  Jag vet inte vad det är, men det natursköna, eviga och det naturliga kretsloppet fascinerar mig gång på gång. Och en stor fördel för oss kostnadsmedvetna är att det är gratis :-)

  Hann du köpa några SBC förresten?

  Ha en fortsatt bra dag!

  Mvh
  Sunda investeringar

  SvaraRadera
 2. Kul! Trodde jag var ganska ensam om att utnyttja våran underbara resurs, skogen! :) Trodde mest det var tv- och tv-spel nu för tiden.

  Nej, jag har inte köpt några ännu. Tycker värderingen är rimlig idag och ser gärna en något lägre värdering. Ett inköp idag ger en teoretisk avkastning på 10-12 %. Jag skulle vilja ha lite högre än så. Men till ganska låg risk är det ingen hutlös värdering idag. Har gjort en 5-års prognos för bolaget och den ser bra ut vilket gör mig lite sugen.

  Vi får se om jag hugger vi en korrigering söderut.

  Ha en bra dag du med! Snart dags för en ny vandring i skogen!

  SvaraRadera
 3. Håller helt med om att det är underbart att vandra i skogen. Mkt rogivande.

  Tyvärr har jag inte mkt skog där jag bor (i en storstad) men man får ta det som finns (parker).

  Allemansrätten är fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parker funkar också, man får ju ta vad man har. Jag åker en bit utanför stan när jag går ut och går. Luften är bättre och inget oväsen från vägar. Allemansrätten är grym. Den är guld värd!

   Radera
 4. Någonsin funderat på att köpa skog som investering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan jag inte säga. Kan inget om skog. Men kan den avkasta 10-15 % årligen så är jag intresserad av att börja lära mig.

   Fastigheter är en annan tillgång som intresserar mig men än så länge äger jag bara fastigheter indirekt via aktier.

   Radera
  2. Då är skog inget för dig, särskilt inte i dagsläget. En aktivt brukad och hyfsat välskött skogsbruk ger ungefär 3% avkastning från skötseln. Om man kör med aggressiva omloppstiden kan man komma upp i 4%, men det kräver ganska mycket jobb och planering.

   Historiskt har man ju dessutom fått en hyfsat avkastning via värdeökning. Unde 00-talet frikopplades dock skogspriset i viss mån från virkespriserna och sett till realvärden är skog utan tvekan övervärderat idag. Skulle du köpa ny skog idag skulle t.o.m. de där 3% i avkastning vara svåra att nå. Och det kräver mycket arbeta att bara försöka.

   T (Skogsägare, som vet att han borde sälja, men aldrig kommer kunna av känslomässiga skäl. Skog gör sånt med en.)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...