fredag 29 mars 2013

Utlandsresorna är ett minne blott

Ni som har läst bloggen ett tag vet att vi brukar resa utomlands 2-4 gånger per år och att vi sätter av pengar varje månad till resor. Nu blir vi snart föräldrar och det börjar verkligen kännas nära nu. Ja, det är nära för det är beräknat till april....

Att bli förälder innebär att vi kommer att "vara hemma" under en längre period. Jag ser det inte som särskild troligt att vi åker på någon längre resa med ett nyfött barn det första eller andra året.

Men när barnet blir äldre ska vi visa hon/han världen (Europa främst) och det ska bli mycket roligt. Eftersom vi har goda erfarenheter från våra egna barndomar med de resor som vi har gjort så känns det spännande att ha möjligheten att uppleva nya länder och nya kulturer även med vårt barn.

Vi älskar att resa och skulle ha åkt iväg nu under våren i vanliga fall. Paris, Rom, Barcelona eller något liknande hade i vanliga fall varit ett aktuellt resmål. I år blir det att vara hemma och njuta av vårt "nya liv". Fantastiskt ska det bli!

I och med att vi inte reser så sätter vi inte av några pengar till resande utan kan använda dessa 6-7 tusen för att "investera" i allt som behövs till vårt blivande barn. Det är en hel del som måste köpas in, bl.a. Barnvagn, säng, skötbord, kläder etc etc.

Det inkomstbortfall som uppkommer när "fru ägamintid" är mammaledig kommer till viss del kompenseras av att vi inte sätter av några pengar för utlandsresor. Jag har tidigare visat upp vår budget och att vi får ett kraftigt inkomstbortfall. Inkomstbortfallet är flera gånger större än de kostnader som uppstår i samband med att vi får barn. Vi kommer att behöva sänka våra ambitionsnivåer något när det gäller det månatliga sparandet men jag ser ändå att vi kommer att ligga kvar på en rätt hög nivå. Det återstår att se ekonomiska effekten av att bli förälder.

En sak är säker. Det är ett lätt byte att byta ut en resa mot ett barn! Det ska bli fantastiskt!

ägamintid

5 kommentarer:

 1. En tips från en nybliven förälder, köp begagnat. Vi har, med undantag från nåt litet plagg, köpt allt från second hand-butiker, tradera och blocket eller lånat från vänner och släkt. Det finns mycket pengar att spara kan jag säga. Babyprylar och -kläder har väldigt lågt andrahandsvärde och är, enligt min erfarenhet, inte så slitna i och med att dom används kort tid. Sen kan man sälja vidare till samma pris.

  // Lucho

  SvaraRadera
 2. Halloj!

  Beundrar fortfarande er målmedvetenhet. Den högbelånade medelklassen (ljust och fräscht) har ju annars börjat framföda trehövdade barnaskaror. Då börjar kostnaderna för utfordring, kläder, elektronikprylar, fritidsaktiviteter, antal bilar, antal flygstolar (vid utlandsresor) mm bli något helt annat. För att inte tala om den ökade boendekostnaden. Inkomstbortfallet ökar också med antalet vab-dagar, föräldradagar och dagar då skola/fritids/förskola helt sonika har stängt. Vill man sedan inte ha barnen i barnomsorg 0630-1730 alla veckans dagar måste man också gå ner i arbetstid. Så visa gärna ert första barn världen, men avsätt och fondera gärna resurser så att även ert andra (och tredje?) barn inte behöver hållas i hemasocknen hela uppväxten. Och alternativet till att köpa begagnat är att köpa nytt av hög kvalitet och ärva inom egen familj. Lycka till //ORBIT

  SvaraRadera
 3. Fick vårt andra barn precis. Vår pojk sen tidigare är numera 2.5. Kan tipsa om att passa på att resa under tiden när ni bara har ett barn, min fru var både i Paris, London och Barcelona under sitt första år som föräldraledig. Billiga flyg på icke resedagar och påhälsning hos bekanta gjorde det möjligt ekonomiskt. I övrigt påverkar barnen inte ekonomin säskilt mycket. Vi har "normala" löner men sparade ändå 240k första året och 320k andra året. Se hur det går i år med två barn:) Prognosen lutar dock mot ca 250k, med 100% föräldraledig fru. Märker redan nu att man i princip inte kan kommer kunna göra något av nöje detta år, barnen tar verkligen all tid. Dvs omöjligt att göra av med pengar, mer än på mat, typ:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också imponerade får tillstås. Frågan är vad du menar med normala löner egentligen? Vi försörjer 5 personer på EN "normal lön" (380kkr före skatt, partnern har egen firma som inte genererar vinst i dagsläget)men då blir det knappt något sparat alls. //ORBIT

   Radera
 4. Man behöver ju inte sluta resa bara för att man får barn, men resorna kanske är annorlunda under några år.
  Själv är jag egentligen mest intresserad av storstadsresor, men det känns inte lockande att besöka Paris, London, New York osv. med barn på 4 och 7 år.
  Just nu är det främst stränder, djurparker, tivolin och Legoland som lockar.
  Om ett par tre år kanske det blir dags att prova med en långweekend i London för att se hur det uppskattas.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...