söndag 3 mars 2013

Månadsbokslut februari

Februari blev en ok månad men inte mer. Det egna kapitalet ökade med 33 000 kr. Eftersom vi satte in 35 000 kr till aktiekontot och amorterade 3 000 kr så minskade värdet på aktierna med 5 000 kr.
 
Detta beror på till stor del på att RSA Insurance störtdök efter sin delårsrapport. Sen har SEK stärkts ordentligt mot samtliga valutor vilket påverkar portföljen negativt, kortsiktigt.
 
Jag är trots allt nöjd med månaden och ökningen är helt ok. Tillgångarna är nu på 1060 000 kr och lånen på 160 000 kr så soliditeten har stigit till 85 %.
 
Förmögenhetsökningen i årstakt ligger på ca 440 000 kr sedan vi startade att december 2010.

 

Det finns hopp om livet och vi kämpar på. Det som är sjukt är att en månatlig ökning på 33 000 kr nu känns som "sådär". Men när jag tänker efter lite mer så inser jag att det är fantastiskt bra. Portföljvärdet är uppe i 850 000 kr nu och börjar bli en ganska stor aktieportfölj. En kursuppgång eller kursnedgång på 10 % påverkar vår aktieporfölj med 85 000 kr. Det kan bli stora svängningar när börsen bestämmer fortsatt färdriktning!

Ha en skön söndag!
ägamintid

14 kommentarer:

 1. Grattis till er framgång, mycket bra jobbat. En fråga hur du ser på det att inte räkna in era csn lån under skulder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vi kunna göra. Har aldrig sett det som ett lån men det är det ju. Även om det är det bästa lånet som vi har tagit!

   Får ta och börja lägga in det i nästa månads sammanställning.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 2. Ja. med 850.000 kr i portföljen kan det bli häftiga svängningar. Men om en nedgång inte stannar vid -10% utan fortsätter vidare ner till -50%? Då är 425.000 kr "borta". Klarar ni det mentalt? Jag skulle inte göra det. Även om "förlusten" hämtas in kommer mycket tid att vara förlorad. Under den tiden skulle jag sväva i en obekväm ovisshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alternativet är att man konsumerat upp pengarna utan nåt minne vad man gjort med dom så är det ju ändå helt ok att ha 425.000 kr på banken istället för luddiga minnen.

   Radera
  2. Ja, det blir sannerligen ett test om börsen faller 50 %! Då gäller det att hålla fast vid sin tro dvs att värdena i bolagen är högre än aktuell börskurs samt att utdelningarna fortsätter att trilla in.

   En sak som talar för oss just nu är att vi sätter in ca 350 000 kr varje år till portföljen och skulle vid ett så stort börsfall kunna köpa väldigt mycket aktier billigt. Vi sätter nästan in halva vår aktieportfölj varje år i egna insättningar. Men betydelsen av våra egna insättningar minskar givetvis ju större portföljen blir.

   Ja, så är det John-Magic!

   mvh
   ägamintid

   Radera
 3. Anonym, ja det är det tuffaste med långsiktig investering och det gäller att bestämma sig från början. Dvs antingen investerar man på lång sikt och kanske inte bryr sig så mycket om aktuellt aktiekursvärde utan fokuserar mer på underliggande värde i form av utdelning, företagens tillgångar (som du faktiskt är delägare i) osv. Så länge inte dessa tillgångar minskar radikalt så gör det inte så mycket om börsen går ned kraftigt de aktiekursen trots allt är ögonblicksbild av vad någon vill betala för tillgångarna.

  Det går ju alltid att ställa ut optioner eller liknande om man vill hedga sig så lösningar finns. Ett tips som jag tycker fungerar som hedge ibland är att snegla på VIX och ta position där när den trycks ner till historiskt låga nivåer, som t ex för två veckor sedan eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet Daniel! Värdet är det intressanta och man får försöka koppla bort börssvängningarna även om det är svårt.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 4. Att hedga på ett eller annat sätt tror jag är mycket klokt för den som är långsiktig. Hur man kan göra detta enklast och billigast skulle kunna bli ett intressant kommande ämne. Kanske bull/bear med lämplig hävstång?

  Själv hedgar jag genom att sälja. Det tycker jag är det enklaste alternativet när man handlar med fonder eftersom de handlas utan courtagekostnader. Men det passar ju inte alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min hedge är nog delvis en del likvida medel och mina insättningar samt de utdelningar som kommer. Det gör i alla fall att man kan köpa under nedgångar och på så sätt köpa mycket värde för pengarna. Har inte funderat på andra hedgar.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 5. Hej! Jag tänkte höra vad du räknar in bland tillgångarna. Är det hus, bilar och alla ägodelar som du på något sätt värderar eller räknar du bara pengar och aktier?

  Vilken mäklare använder du dig av?

  Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I tillgångarna ligger lite finansiella instrument från våra företag vi jobbar i som har ett värde, samt konst som vi har till värde över 200 000 kr mm.

   Jag använder flera men mestadels Avanza.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 6. Hej! När du räknar tillgångar hur ser du då på privata pensionsförsäkringar, tjänstepension och ppm..

  En vän

  SvaraRadera
 7. hej.
  oj! hur vågar ni ha 850.000kr på aktiehandeln?
  de kan ju försvinna i ett slag om ni har otur.

  en gyllene regel lyder:
  pengar man inte kan avvara(förlora) ska man inte ha på börsen.

  alltså anser ni er ha råd med att förlora dessa 850.000kr.
  modigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din gyllene regel tillämpar vi. Detta är inga pengar vi behöver.

   Jag ser ingen risk att förlora alla pengarna men större nedgångar kan komma. Men bra bolag följer med ner och följer med upp.

   Sen ska ju 850 000 sättas i relation till övriga tillgångar och inkomst och kostnadsmassa osv. Om jag äger ett obelånat hus för 9 miljoner så är 850 000 kr ganska lite pengar.

   Vi hoppas att vi ska ha pengarna kvar även om 5 år. Jag tycker det är modigt att inte ha pengar investerade. Inflationen äter snabbt upp avkastningen på ett räntesparande.

   mvh
   ägamintid

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...