lördag 16 mars 2013

Likvida medel motsvarar nu 10 %

Marknadsvärdet just nu ca 930 000 kr och 90 000 kr av dessa avser likvida medel. Likvida medel motsvarar därmed 10 % av värdet. Målet är att bygga upp ytterligare likviditet så att portföljen består av 15-20 % likvida medel och 80-85 % aktier.

Jag följer Börssnack på di.se en del och jag lägger märke till att småbolagen haussas friskt nu. Toppvarning? Dagligen stiger diverse småbolag med 50-100 % påhejat av diverse skribenter på Börssnack.

Det känns bra att nu bygga upp lite reserver om en större rekyl kommer. Reserven byggs upp ganska snabbt med tanke på våra relativt stora insättningar till portföljen varje månad.

När likviditeten sedan ligger på en rimlig nivå så hoppas jag kunna vara lite kall och använda den vid större nedgångar. Det är lätt att hugga direkt vid mindre rekyler. Jag hoppas kunna vara lite kallare och vänta in ett fall på 10-15 % någon gång under året.

Att uppgången fortsätter utesluter jag inte men då ligger jag ändå med största delen i aktier och får njuta av det.

ägamintid12 kommentarer:

 1. Om du nu har 90 000 i likvider, varför i hela friden använder du inte detta till att köpa dig bilen?

  Låna sen för aktieköpen istället om du nu "måste" köpa närmaste månaderna ifall "börsen går ner".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte uteslutet. Men när det väl "smäller" i något av de bolag jag vill köpa så måste man ha pengar snabbt. När bilen ska köpas in så kanske likvida medel går till den. Det återstår att se. Inga alternativ är uteslutna.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Instämmer. Min målsättning är alltid att ligga 10 % likvid för att ha tillgång till snabbt kapital när bra köptillfällen uppstår.

   Radera
  3. Med 900k på aktiekontot borde du ha möjlighet att låna till rätt fin ränta om du vill köpa fler aktier? Instämmer med Tapiren att du nog gör bäst i att casha bilen istället för att lägga pengar på hög och låna. Ser faktiskt ingen anledning att göra annorlunda.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  4. Ja, det finns goda möjligheter att låna. Allt handlar om alternativkostnad vid olika beslut. När bilen ska köpas så kan det mycket väl bli så att vi köper den kontant.

   Radera
 2. 1/ med ca 1Mkr och tidigare uppgiven YoC på ca 6% samt att större delen av utdelningarna ligger under första halvåret kan vi förvänta oss att ni når minst 15%. Adderar vi till er avsättning om ca 20-30 kkr per månad så ser vi att ni ligger i den övre delen (eller ovanför) av intervallet 15-20% redan i slutet på nästa kvartal

  2/ att använda likviditet till en känd utgift och inte belåna sig (dvs köpa bil för sparade medel) slår med hästlängder scenariot att spara pengar för att köpa aktier vid en eventuell rekyl om 10-15%.
  Vänd på ditt resonemanget och sätt upp kredit som kan användas vid börsfall om 10-15% (det är enkelt och går snabbt att göra hos Nordnet & Avanza i både KapFörs och ISK).
  Då har du med dagens kunskap om framtiden minimerat dina kostnader samt inte minskat dina möjligheter.
  Med kommande utdelningar och ert sparande innebär det att köp av aktier vid rekyl om 150 000:- tar ca 3-4 månader att täcka upp (utdelning: 60 kkr + 20 kkr/mån * 4 = 60+80=140 kkr alt 60 kkr+30 kkr/mån*3 = 60+90=150 kkr)

  Vem vet dessutom om det blir en rekyl om 10-15% på börsen de närmaste 3-4månaderna? Isåfall är kostnaden noll för detta alternativ. (OK alternativkostnad existerar självklart)

  Dina reflektioner kring detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker. Alternativkostnaden är ju att vi kan låna billigare än vad vi får i utdelning och får dessutom avdrag för räntekostnaden medan utdelningen är skattefri. Således är det mer fördelaktigt att låna än att köpa kontant. Det finns också andra aspekter i detta. Köper vi kontant så når vi en säker avkastning. dvs vi når en avkastning motsvarande den ränta det hade kostat att låna pengarna.

   vi får se den dagen det är dags!

   mvh
   ägamintid

   Radera
 3. Kan det inte va lägligt att sälja av stora delar och ha åtminstone hälften av portföljen livkid? dowen ATH och många stora bolag peakar ju nu. Bör vara nära en rekyl ned tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen uppfattning om index och olika nivåer men visst har börsen stigit oavbrutet en längre tid nu vilken talar för en rekyl. Jag tycker det är lättare att värdera enskilda bolag än att spå framtida börsutveckling.

   Radera
 4. menar du allvar att du har 930.000kr i aktier?
  du va då mig en modig en....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är relativt. Vi sparar 400 000 kr per år och kan således sätta in halva vår portfölj varje år med nya medel. Det kan väl jämföras med någon annan som sparar 20 000 kr per år och har en aktieportfölj på 40 000 kr. Dvs lika stor risk eller lika stora möjligheter.

   jag ser inte det som någon risk över längre tid att äga aktier. Kortsiktiga nedgångar för man dock vara beredd på.

   Radera
  2. "Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful"

   Warren Buffett

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...