lördag 30 mars 2013

Har du en "Margin of safety" i din privatekonomi?

Margin of safety innebär enligt legenden Graham att man ska ha en tillräckligt god säkerhetsmarginal så att även om det värsta scenariot blir verklighet så klarar man sig (finansiellt).

Graham syftar i det här fallet på att köpa bolag till ett pris (lågt) som gör att man har en säkerhetsmarginal om något går snett.

Man kan tillämpa margin of safety även på sin privatekonomi.

I vårt fall så gör vi det på två sätt:

1. Buffert

Vi har byggt upp en buffert som gör att vi klarar oss ganska länge om vi skulle bli utan jobb eller sjukskrivna etc. I dagsläget skulle vi, med nuvarande omkostnader, klara oss ca 4 år utan någon som helst inkomst. Det känns som en ganska bra buffert men den ska byggas på ytterligare.

2. Låga omkostnader

Målet med våra omkostnader är att de ska vara så låga så att vi klarar oss på en förvärvslön. Då anser jag att vi har tillräckligt låga omkostnader så att vi skapar oss en säkerhetsmarginal om någon av oss mister jobbet. I dagsläget så klarar vi oss på en av våra löner men vi skulle inte klara oss på bara föräldrapenning om jag blir arbetslös.

Att bygga upp en margin of safety är mer viktigt nu när vi snart blir föräldrar. Vi är då inte själva längre utan bygger upp en trygghet för vår familj.

Har du en buffert? Klarar du dig på en lön? Har du en säkerhetsmarginal?

ägamintid

6 kommentarer:

 1. Vår sparbuffert täcker över fyra år normala utgifter, dock med vissa justering (typ, mindre semesterresande, lunch ute mm).

  Vi sparar den lägsta lönen och den kan vi leva på några månader utan att nalla på sparbufferten under antagande att det er den enda arbetsinkomsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger till att vi har barn, och har försäkringar via tjänstepension om någon av oss går bort.

   Självklart har vi inkomstförsäkring via facket som täcker 80% av vår lön, och sjukförsäkring.

   Inga lån eller studieskulder så vanlig livförsäkring er inte nödvändig, dock er vi gifta. Om Ni har större värden och er sambo, skriv testamente och dylikt.

   Radera
 2. Vi klarar oss ca 8 år med nuvarande utgifter. Om man räknar med passiva inkomster klarar vi oss ännu längre. Har sparat sedan länge så vi har goda marginaler även om vi är mitt i småbarnsåren. Tack för en bra blogg! Har läst en massa utan att kommentera förrän nu.

  SvaraRadera
 3. Nu räknar jag buffert som pengar som är mycket lättillgängliga, dvs på bankkonto. Sådan buffert har jag för ca 1 år, större buffert känns som slöseri eftersom jag bara har 3-4℅ ränta på dessa konton.

  SvaraRadera
 4. klarar oss på en lön även om det inte vore super roligt. Bufferten om ingen jobbar räcker nog ca 2år med försäkringar och ersättningar. Inte för att vi har mycker sparat utan för att vi har relativit låga fastakostnader (för sthlms regionen åtminstone).
  mvh
  Eva och Henrik

  SvaraRadera
 5. Har en kontantbuffert som täcker ca 7 månaders utgifter (Inkl. räntor och fast amortering) vilket i dagsläget känns mer än tillräckligt. Sen gilla jag att amortera extra och därmed minska min risk.
  Jag har inget ytterligare sparande men beräknar att komma igång om ca 2 år då lånen har kommit ner på en mer behaglig nivå.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...