fredag 8 mars 2013

Diadrom - Ett intressant bolagDiadrom fick en rek av en affärstidning för ett par veckor sedan och drog iväg ordentligt. Jag har hållit ögonen på bolaget ett tag och räknat lite på siffrorna.

Diadrom har en historik av tillväxt med mycket god lönsamhet. Avkastningen på eget kapital ligger på 40-50 % och ROA ligger på 20-30 %. Makalöst bra siffror! Bolaget har en mycket stark finansiell ställning med en nettokassa och inga långfristiga skulder.

Bolaget gjorde en vinst per aktie på 1,40 kr 2012 och delar ut 1 kr vilket ger en generös direktavkastning. Värderingen är inte utmanande idag då aktien handlas kring 16-17 kr och förhoppnignsvis tjänar mellan 1,20-1,60 kr per aktie 2013. Den starka finansiella ställningen bidrar till stabilitet. Bolaget klarade krisen bra och har tjänat pengar samtliga de år jag har gått tillbaka i tiden.

Rent kvantitativt om man tittar på siffrorna och värderingen så ser det mycket bra ut.

Diadrom är ett nischat konsultbolag inom "diagnostik". Det är just här som det börjar bli svårt. Jag förstår inte riktigt vad bolaget gör... Vad är det som gör att bolaget kan ha ovanstående avkastning på tillgångar och eget kapital och rörelsemarginaler på 20-24 % de senaste 5 åren? Någon anledning finns det ju. Den närmaste förklaringen jag kan hitta är att de är nischade och troligen besitter någon form av spetskompetens.

Nedanstående i kursiv stil är hämtat från deras hemsida:

Diadrom är ett ledande IT-bolag inom diagnostik av högteknologiska produkter. Diagnostik är ett område med uthållig och långsiktig tillväxt då avancerade produkter får ett allt större teknikinnehåll. Genom att agera på denna marknad med ett nischat erbjudande skall Diadrom växa organiskt under god lönsamhet. Diadrom grundades år 1999 och är listat på NASDAQ OMX First North under DIAH

Fakta
Grundat: 1999
Antal anställda: ca 55 st
Huvudkontor: Göteborg
Övriga kontor: Västerås


Vidare står det följande när jag läser om vilka tjänster som Diadrom tillhandahåller:

Diadrom är specialister på diagnostik. Det innebär att vi kompletterar kundens projektgrupp med expertkunskap inom diagnostik t.ex. centrala stödsystem, mjukvaruladdning, konfigurering eller off-boardverktyg.

Vi arbetar också med helhetsåtagande där vi kommer överens om att leverera en viss funktionalitet. Detta arbete sker ofta med kontoret som bas där vi själva leder projektet. Närheten till kunden är viktig och vi har frekventa avstämningar för att säkerställa att vi arbetar mot rätt mål. Då det är lämpligt gör vi dessa uppdrag som fastprisprojekt.

Inom Diadrom täcker vi de roller som krävs för ett helhetsåtagande. Utöver nischkompetens inom diagnostik som vi alla har med oss är vi projektledare, krav- och affärsanalytiker, systemutvecklare, testare och mjukvaruarkitekter.


Det är inte helt lätt att få kläm på bolaget. Det synes vara ett mycket starkt bolag med unik (?) kompetens. Unika tjänster och produkter? Har de en moat?

När jag tittar på bolaget så är det intressant och jag får ta och läsa in mig mer så kanske jag kommer in "under skalet" och fattar vad framgångsfaktorerna är.

Någon här som äger bolaget? Någon som har klämp på deras verksamhet?

Ha en bra dag!
ägamintid 

15 kommentarer:

 1. Hej! När jag tittade på bolaget før några år sedan så var Diadrom väldigt beroende av någon eller få kunder, vilket fick mig att backa, hur ser det idag? //C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det ser ut idag. Men det är möjligt. De har rätt många kunder i fordonsindustrin verkar det som.

   ägamintid

   Radera
 2. Herregud, det här är raketforskning. Har läst igenom hela hemsidan och dom har förklarat vilka typer av kunder dom har och vilken typ av projekt dom är i, men ingenting om vad dom faktiskt gör.

  "Diadrom fick uppdraget att stödja projektet ur ett diagnostikperspektiv. Vi tog oss an uppgiften genom att granska specifikationer av siktets funktioner och underhållskrav samt intervjua utvecklare av produktens olika delsystem (inom Saab AB och underleverantörer)."

  Jag vet vad ordet diagnostik betyder, men inte vad det innebär :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe! ja, det är inte enkelt... Kan bara hålla med dig.

   Jag har inte heller fattat men de gör många saker rätt om man ska tro på siffrorna de senaste 5 åren...

   Jag hoppas någon mer kunnig kan hjälpa oss förstå! :)

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Jag hoppas också att någon kan hjälpa oss att förstå. Men samtidigt måste jag påpeka att om jag behöver professionell hjälp för att förstå ett bolags verksamhet så är det tyvärr ingenting jag är intresserad av. Ganska bra riktlinje :P.

   Men intressant är det oavsett, för kunskapen enbart.

   Radera
  3. En mycket klok riktlinje!

   Radera
 3. Håll händerna ifrån alla (IT) konsultbolag skulle jag säga. Marknaden håller på att förändras ganska radikalt skulle jag tro. Tiden när man kunde sälja in nyexade studenter som "konsulter" är förbi. Ren personaluthyrning finns det andra bolag som sysslar med, dock med helt andra marginaler.

  De köpande bolagen har redan draigt öronen åt sig och har 1-2 "prefered suppliers". Dessa är inte konsultbolag längre, utan rena sk konsultmäklare som går in och tar den marginal som "konsultbolagen" levt på länge.

  SvaraRadera
 4. Jag jobbar med elektronik och data, men har ingen djupare kunskap om Diadrom.

  I mina öron låter det som om de jobbar med test och verifiering av kunders podukter.

  De verkar också ta hand om att producera vissa produkter (ladda in kundens färdigutvecklade mjukvara).

  Ev har de ansvar för att uppdatera kunders produkter när nya funktioner och gamla komponenter kräver modiferingar.

  Det låter som bolaget kan jämföras med Note. Knappast ett Hitech bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Test och verifiering verkar rimligt. Produktion verkar de dock inte ha så jag skulle inte vilja jämföra dom med Note. Note är en kontraktstillverkare med försvinnande marginaler. Diadrom är ett tjänsteföretag med makalösa marginaler... De verkar sälja viss mjukvara och specialkompetens inom "diagnostik"...

   Undrar om börsveckan som rekade bolaget har koll på vad bolaget gör eller om de bara läst resultaträkningen och dragit en slutsats?!? Jag skulle tippa på det sistnämnda tyvärr...

   Radera
  2. .. kompletterar kundens projektgrupp, mjukvaruladdning, konfigurering

   Vad som menas med mjukvaruladdning är troligen att det laddar CPU-kortet med t.ex. en S19 -fil. De kallar jag för produktionsuppgifter. Se exemplet på S19 fil nedan.   S123B600BDB653CC0800FD1018FD101AFD101CFD101EBDB665CC0002DD007F00067F001055
   S123B6209610B710041306FFF7CC0002DD007F0006DC021A83AA5526E7D6049605B710048F
   S123B6405818CE1018183A164F050505050518ED0020CD363CCE10008655A7208678A70C1B
   S123B660A70D383239FEB680DFC7B6B68297C986AAB710048604B7100986C4B710280E3972
   S123B6807EB6837C0010CE100018DE001F2980FCB6102A188C0002260481AA260618A700F5
   S107B6A07C00013BEA
   S9030000FC

   De verkar också hålla på med test och verifiering. Troligen tar de fram mjukvara ev hårdvara till olika testutrustning. Som sagt det är inget hitech företag. Det är möjligt att de har bra kundrelationer med det stora drakarna, men det verkar inte vara med och utveckla de nyckelkomponeterna i kundernas produkter.

   Note har en liknade verksamhet men jobbar mot en hel del mindre kunder så det är möjligt att de inte tjänar lika mycket och är lika fina, men jag vidhåller att de utför liknade arbetsuppgiftet.

   Jag har inget Note att göra vill bara ge ett enkelt exempel...

   Radera
 5. Ett tips: tänk på hur många datorer det sitter i en lastbil (Didrom jobbar mot Volvo) eller i SAAB:s produkter. Det vore ju dumt om den ett par av alla dessa datorer la av. Det är där Diadrom och deras diagnostik kommer in i bilden.
  Varför inte ta och maila dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut kan jag ringa om jag ska köpa aktier i bolaget. Där är jag ännu inte. Intressant problem du tar upp. Kan de "bota detta" så är det helt klart ett stort värde för deras kunder.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 6. Jag såg också på diadrom för några veckor sedan pga de intressanta nyckeltalen.
  Tyckte att man förklarade sin verksamhet ganska bra i ÅR 2011.

  Det handlar alltså om datorer som är inbyggda i en större produkt. T.ex. flygplan, lastbilar, anläggningsmaskiner och bussar osv.
  Där diadrom ofta är med och utvecklar mjukvaran, samt anpassar den efter kundens önskemål under produktcykelns gång.
  Kunder kan både vara tillverkare och slutanvändare av produkten.

  Jag har inte köpt aktier i diadrom pga. att jag inte har någon uppfattning om hur konkurrenssituationen ser ut. Eftersom det här är en växande bransch med höga marginaler gissar jag på att konkurrensen kommer hårdna mer och mer.
  Har inte heller hittat några tecken på starka hållbara konkurrensfördelar.

  Dessutom är man väldigt beroende av fordonsindustrin vilket man dock strävar mot att inte vara långsiktigt.

  Enligt egen utsago är man även beroende av ett antal nyckelpersoner.

  Annars ser ju ägarsituation och finansiell situation väldigt fin ut, och det är definitivt en intressant marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, låter inte som de är speciellt nischade utifrån vad ni skriver. Låter väldigt likt bolag som Semcon, Rejlers, Epsilon, Cybercom m.fl. och även mindre konsultbolag (finns väldigt många) som erbjuder i princip samma tjänster och åtaganden. Diadrom har säkert väldigt bra förtroende hos sina kunder med tidigare referenser vilket de vinner mycket på, precis som alla andra som är duktiga i branschen. Jag arbetar själv inom samma bransch men är inte så insatt i just Diadrom. Det jag vet är att alla konsultbolag brukar vilja nischa sig inom en viss bit men sen ofta är väldigt "breda" för att ta uppdrag där behov dyker upp - man vill ju tjäna pengar. Det handlar i slutändan om att sälja uppdrag/projekt för ingenjörer inom elektronik, datateknik och mjukvaruutveckling. Däri ligger exempelvis testning, verifiering och utveckling av mjukvara för laddning etc.

   Intressant blogg det här hur som helst, som jag ska följa.

   Mvh.
   / Konsulten

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...