onsdag 27 mars 2013

Är våra pengar (och aktier) säkra i Sverige?

"EUROPEAN PARLIAMENT TO PUSH FOR DEPOSITORS WITH ABOVE 100,000 EUROS TO FACE BAIL-IN UNDER NEW BANK RESOLUTION LAW – EU LAWMAKER – RTRS"

Jag är sällan orolig för några större överraskningar här i Sverige när det gäller politiken. Moderaterna och Sossarna driver liknande politik idag och risken för återinförande av förmögenhetsskatten är obefintlig, under överskådlig framtid.

Dock börjar jag känna en oro, en ganska stor sådan, för EU-politikerna som börjar röra sig på mycket djupt vatten. Det ryktas stifta en lag om att man ska kunna "konfiskera" (stjäla) sparmedel från personer med över 100 000 EUR på bankkontot.

Det kallas på "fikon-språket" för "bail-in", dvs att de med stora tillgångar (om man nu kan kalla 850 000 kr för stora tillgångar) ska rädda stater och banker. Nu ska alltså inte skattebetalarna (Tyskland) göra det längre utan det är "vi" som har skött oss, och sparat, som ska stå för notan.

För mig är detta vansinne och det gör mig orolig. Bankmarknaden bygger på förtroende och trygghet. När man sätter detta ur spel så fungerar inte bankmarknaden. Vem vågar sätta in pengar på en bank när 40 % kan stjälas av politikerna över natten? Vågar bankerna lita på andra bankers solvens?

Kan politikerna även stjäla aktier? Ska jag vara rädd?

Politikerna spelar ett högt spel i Europa och marknadens reaktion visar på missnöje genom att sänka euron till lägre nivåer. Jag börjar allvarligt fundera på hur långt de är beredda att gå. Det känns inte längre som att det finns några gränser på idiotierna. Att konfiskera banktillgodohavanden var bland det sämsta jag har sett och hört. Cypern är ett litet land men symbolvärdet i att politikerna vidtar den här typen av åtgärder sätter skräck i mig och säkerligen i många andra.

ägamintid

18 kommentarer:

 1. Spar, pensions eller andra ackumulerade pengar "beskattas allt för att täcka statens behov.
  När pengarna tryter är inget heligt.

  SvaraRadera
 2. Jag är evigt tacksam för att det blev ett "NEJ" till EMU. Nu har vi egen valuta vilket jag tror det är mycket viktigt. Hur kan Tyskland och Cypern ha samma valuta? Det är två helt skilda världar.... Det kommer aldrig att fungera, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast norrland och stockholm är väl också rätt olika?

   Radera
  2. Ja visst är de olika, men är det inte lite som till exempel talföljden:

   1 2 3 4 5 6 7 8 9

   1 och 2 är olika, men i förhållande till 9 är 1 och 2 ganska lika varandra. På liknande sätt tror jag Norrland och Stockholm är ganska lika varandra i förhållande till Cypern.

   Radera
 3. En gång är ingen gång, och två gånger är en vana...

  Frågan är väll dock egentligen vilka sparare som kommer behöva rädda nästa sjunkande bank.

  SvaraRadera
 4. Hur funkar det juridiskt med ett sparkonto - har jag lånat ut pengar till banken? Isf finns det logik i det hela.

  Jag har en fordran på banken. Banken går omkull. Jag förlorar en del av fordan (eller - som i praktiken sker nu - tvingas accepera ett ackord).

  Jag begriper inte hur man kaninvända mot det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tycker att man ska acceptera att banker tar så stora risker att de går omkull? De kanske ska börja spela på kasino med våra pengar - om de inte redan gör det :-)

   Radera
  2. Jag håller med Anonym 22:08, när man sätter in pengar på ett konto lånar man ut pengar till banken mot ränta.

   Det är upp till var och en att välja banker/låntagare som är stabila. Pga bankgarantin har detta system satts ur spel och skattebetalarna ska stå för notan istället. Det riktiga är förstås att låta de som lånat ut pengarna (genom att sätta in dem på ett konto) stå för risken istället, som man gjort på Cypern.

   Radera
  3. Innan bankgarantin infördes så hade jag själv sparpengar i 4st olika banker - varav en i utlandet. Detta för att sprida risken ifall någon bank skulle gå omkull eller få problem. Sunt förnuft tycker jag. Jag köper inte heller aktier enbart i ett bolag utan sprider risken genom att köpa i olika bolag/branscher/länder. Jag förväntar mig inte att någon kommer med några "bail-outs" om de företag jag investerat i går omkull.

   Bankgarantin är i grunden en försäkring som jag ser det och den bank som vill omfattas av garantin borde betala en premie för detta - precis som för alla andra försäkringar. Premien skall då täcka eventuella "bail-outs" på lite längre sikt.

   Rimligen borde detta då leda till en lägre sparränta för de banker som omfattas och en högre för de som inte omfattas. Sen får man själv som sparare välja vilken risk man är villig att ta. Man kan tom tänka sig detta på konto nivå - 0,5% ränta med garanti. 1,5% utan garanti.

   Radera
  4. Absolut att man lånar ut med risk till banken och om banken går i konkurs så får man inget av det tillbaka, förutom insättningsgarantin.. men nu är det trots allt en nationalisering(inprincip) som vi talar om där staten tar 40% av pengarna på banken.. lite som göran persson gjorde med runt 200miljarder av svenska folkets pensionspengar för ett antal år sedan!

   Tar Staten även pengar från företagsägare lär stora delar av hela riskkapitalet fly från Emu och leta sig till stabilare marknader! Vem vet.. om några år kanske största diktaturen kina blir nästa "safe heaven" om inte USA sköter sina förpliktelser rätt..

   Radera
 5. Jag skulle tro att risken att bli bestulen är mindre om man äger aktier än om man har pengar på banken. Ska EU börja stjäla från aktieägare så sätter de sig upp mot synnerligen mäktiga intressen. Att placera sina pengar som de som är starkast och mäktigast gör borde vara det säkraste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget hindrar ett återinförande av förmögenhetsskatt då man helt sonika stjäl en viss % av alla dina tillgångar årligen.

   De riktigt förmögna har alltid kunnat slippa denna skatt via diverse upplägg med exempelvis stiftelser baserade i andra länder och andra konstruktioner. Till och med S gjorde ett undantag för HM Person som slapp förmögenhetsskatt på sitt aktieinnehav i HM. Inte f*n slapp jag skatta för mina HM aktier.

   Radera
  2. Man borde trots allt bli mindre bestulen, få lägre risk för att bli bestulen om man placerar som makthavarna. De vill väl inte ta pengar av sig själva?

   Radera
 6. Har alltid trott att det är säkrare att investera i fasta tillgångar och aktier (delar i företag) än att ha stora summor på banken. Det är både på grund av risken att de konfiskeras eller straff beskattas på något vis men även att så kallade säkra placeringar sällan ger mycket mer än inflationen i avkastning och därmet snarare minskar i värde år för år.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte vi får problem med bankerna i Sverige,men bara för några år sen (fram till mitten av 2000-talet) så kunde man även i Sverige bli av med "värde" utan att vara skyldig.
  Om man lämnade in sin båt på varv för vinterförvaring och varvet gick i kk så förlorade man båten trots att man betalat förvaring i förskott och båten var privat egendom.
  Det gäller att alltid veta vem man gör affärer med, även idag.
  Därför är ägarförtroende är en viktig parameter även för aktieinvesteringar....!!!
  Besser

  SvaraRadera
 8. Därför känns ISK bättre än KF. Man äger aktierna själv. Inte finansbolaget.

  SvaraRadera
 9. Håller med dig det är verkligen oroväckande vad som håller på att hända. Men samtidigt så ligger världen i skuld som aldrig kan betalas tillbaka och på något sätt måste samhället nollställas tror jag. Detta kanske är början på det?

  SvaraRadera
 10. Jaha, här är man rädd förstås. Det sätter "skräck" i plånboksfetishisterna. Kan man undra om inte kraschade välfärdssystem, med offentliganställda utan lön och därmed utebliven vård, skola och omsorg borde sätta större skräck i oss. De som drabbas i det här kan förstås köpa de tjänsterna privat i varje fall...

  Sen är det ju lite tramsigt att tala om "sparare som skött sig". Spararnas framgångar i 2000-talets kreditekonomi baseras ju liksom allt annat på ett ohållbart system. Sparare med pengar i Cypern har gjort lika litet som alla andra för att motverka detta, snarare tvärtom.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...