onsdag 6 februari 2013

Två nya danska banker

Har de senaste dagarna kikat på ytterligare några danska banker och två av dom ser spännande ut. Anledningen till att jag tittar på just danska banker är ju att deras fastighetsmarknad har "kraschat" sedan några år tillbaka och bankerna lider fortfarande av stora nedskrivningar. De befinner sig troligen på toppen av nedskrivningscykeln. I Sverige har vi inte haft någon prisnedgång på fastighetsmarknaden än. Det kan ju komma men den diskussionen lämnar jag åt andra.

De två bankerna jag tittar på hänger ihop då Nord Spar Bank äger över 50 % av A/S Noerresundby Bank som är den andra banken.

Lite grova noteringar från den finansiella analysen. Den stora frågan är att kunna bedöma ytterligare nedskrivningar framöver och en ytterligare försämrad kreditkvalité samt hur starka bankerna är på deras respektive marknader.

A/S Noerresundby Bank

Några korta finansiella punkter i miljoner danska kronor:

Aktiekurs: 145 kronor
Börsvärde: 645
Eget kapital (ex goodwill) 1310
P/TBV 0,49
Operativt resulat före nedskrivningar 180 (mitt estimat för 2012)
Vinst per aktie (mitt estimat 2012) 14,00
Utdelning 2011: 2 kronor

Kan de nå 10 % ROE?
Det ger en vinst per aktie på 29 kronor

Nedskrivningar 2012: 45 (H1)
2011: 23 (H1)
2010: 48 (H1)

Lider som så många andra danska banker av stora nedskrivningar för dåliga lån.

Basintjäningen är fortsatt god.


Spar Nord Bank

Aktiekurs: 28,5 kronor
Börsvärde: 3548
Eget kapital (ex goodwill) 5975
P/TBV 0,49
Operativt resultat före nedskrivningar 1000-1100 (bankens egna estimat för 2013)

Resultat efter nedskrivningar 600-700 (bankens egna estimat för 2013)
Utdelning 2011: 0 kronor
Utdening 2012: 0 kronor

Kan de nå 10 % ROE?
Det ger en vinst per aktie på 5 kronor


Banken är betydligt större än Nordjyske och A/S Noerresundby Bank och borde väl närmast värderas i nivå med Jyske eller Sydbank som handlas till 0,8 gånger TBV?

De här bankerna värderas till ca 3 gånger vinsten före nedskrivningar av dåliga lån. Det är mycket lågt. Vid en återgång till en normal nivå på nedskrivningarna så kommer vinsterna skjuta i höjden. Handelsbanken, som kom med sin rapport idag, ligger t.ex. på en kreditreserveringsnivå på 0,1 % av lånestocken vilket ska jämföras med Spar Nord Bank som ligger på 1,5 %.

Det är grova noteringar det här och det ger mersmak att gräva mycket djupare.

Ha en skön kväll!
mvh
ägamintid


 

15 kommentarer:

 1. Båda bankerna har tagit för mycket stryk under finanskrisen och jag skulle välja bort dem av det skälet eftersom det tyder på dåligt omdöme i utlåningen.

  Jag blev inspirerad av ditt inlägg om Nordjyske bank och håller på med en egen analys av Nordjyske bank och BankNordik. Jag eftersöker banker som har klarat sig genom finanskrisen utan att ta för mycket stryk och har därför sållat på ROE (5 år) högre än 7 %. Där får man följande träffar (med nuvarande P/B-värdering inom parentes):

  - Nordjyske Bank (0,48)
  - BankNordik (0,42)
  - Grönlandsbanken (1,25)
  - Jyske Bank (0,83)
  - Ringkjöbing Landbobank (1,47)
  - Sydbank (0,80)

  Förmodligen har alla dessa banker gått igenom krisen utan förlustår. Så är åtminstone fallet för Nordjyske och BankNordik.

  Då jag inte är intresserad av "normalvärderade" banker (inväntar hellre bra läge i någon av de svenska storbankerna som är mycket mer stabila) så lade jag också till kriteriet P/B < 0,5 och blev kvar med Nordjyske och BankNordik. De andra i listan kan också vara intressanta men de dyker jag inte djupare i nu.

  Jag återkommer med inlägg så småningom! Spännande med krisvärderade bolag, men det är svårt att bedöma banker och det finns en del att gräva i och fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är någon som kan gräva i bloggosfären så är det Aktiefokus! Ser fram emot inlägg :)

   Radera
  2. Kenny, jag har tittat även på Banknordic men den föll bort. Ansåg de två ovanstående som mer intressanta. Det som är intressant, precis som du skriver, är att dessa har gått igenom krisen utan förluster trots stora nedskrivningar sen kan man dock konstatera att de har lånat ut vidlyftigt med facit i hand. Dock är nu frågan om toppen är nådd och de dåliga lånen kommer att sjunka framöver. Då handlar det om mycket stora potentiella omvärderingar av dessa banker. Ser fram emot ditt inlägg!

   mvh
   ägamintid

   Radera
  3. BankNordik har fallit bort för mig också, men nu har jag redan börjat skriva och kommer att skriva klart... :-) De har tvingats ta nödlån från danska staten (kapitalinjektion av hybridkapital) plus att de har vuxit mycket aggressivt de senaste åren, bland annat via förvärv. Finanserna ser inte längre superstarka ut. Om kreditförlusterna börjar stiga igen så ser det skakigt ut.

   Till BankNordiks försvar så har de drygt 40 % marknadsandel på Färöarna vilket inte är illa, men nu har banken tillväxtambitioner sedan några år tillbaks. Hade de inte haft det hade de sett intressantare ut.

   Radera
  4. Så, har publicerat analysen nu.

   Radera
 2. Kenny
  Du är på rätt spår!

  SvaraRadera
 3. Är ni inte lite rädda och gå in i banker med så pass liten bok? Eller hur tänker ni på storleken? En bank med börsvärde på under 1 miljard? Jag menar jämför med ex. handelsbanken på runt 160 miljarder eller Danske Bank på runt 100 miljarder. De kommer ju i längden konkurrera ut de mindre bankerna då de alltid kommer ha lägre upplåningskostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så orolig för storleken på bankerna. Upplåningen beror på kreditkvalitén och kan de visa på goda vinster och en bra lånestock så ska de kunna låna lika billigt som större banker. Jag tror därför inte att de alltid kommer ha lägre upplåningskostnader. Sen tror jag inte alltid att det är bäst att vara störst. Ryktet på den lokala marknaden är viktigt och de mindre bankerna har en viktig funktion där.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Man kan fråga sig hur små sparbanker i Sverige som Ölands Bank, Varbergs sparbank etc. överlever och oftast är störst på orten om det inte vore för just ryktet på den lokala marknaden. Ofta kan de locka kunder med bättre erbjudanden på orten eftersom de känner sin marknad, been there done that.

   Radera
 4. Lollands bank ser också intressant ut för övrigt. Men den är mycket liten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte den övertagen av Jyske Bank? Kanske är en bank med snarlikt namn..

   Radera
 5. Banker ar komplexa och det finns goda anledningar till att dessa handlas under bokfort varde.

  SvaraRadera
 6. Vad får dig att tro att de inte kommer visa upp stora kreditförluster i framtiden igen? Visst de kanske klarar sig nu, men de har ju knappast haft bra omdöme hittills så varför skulle de ha det i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju det som är knäckfrågan. Hur mycket beror på effekterna av finanskrisen och vad beror på dåligt omdöme? Det är ju här man måste försöka göra en bedömning. Med dagens värderingar så är det väldigt mycket skit inprisat. Man ska ha i beaktande att många banker handlades till flera gånger boken innan krisen och nu till halva boken. Därav enorma kursfall som följd. Jag har inget svar än men de banker som klarat krisen bäst lär väl vara de med bäst riskkontroll. Nu handlas de flesta som att alla vore katastrofbanker.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Jag tror det är viktigt att vad gäller banker ha i åtanke att det är knappt påbörjat att ta hand om liken från kreditexpansionen. Visst, USA har lyckats tända eld på kreditexpansionen igen med enorma stimulanser, men det biter mindre och mindre. Till slut kommer notan att få betalas, och bankerna står då först i kön att ta smällen. Mitt tips är att fundera på vilka banker som kommer att väljas ut av respektive regering att stå kvar efter rensningen. Knappast högbelånade småbanker. Tänk på Carnegie.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...