onsdag 13 februari 2013

Inköp dansk bank nr 3Danske bank, Danmarks största bank är nästa bank att köpas in i Danmark. Jag plockar på mig några olika banker i Danmark då många ser kraftigt undervärderade ut. Det känns lite som Lundaluppens metod för att plocka in "teknologi-företag" där han äger en korg med bolag.

Den pågår också en konsolidering i branschen då Danmark har en mängd mindre banker som nu slukas av de större. Danske bank handlas till 0,8 gånger boken och siktar på 12 % ROE 2015 enligt deras presentation från kapitamarknadsdagen i höstas.

Det är en väg dit att vandra men de står starkt. Marknadsledare i Danmark. Ett resultat för nedskrivningar av dåliga lån på 20 miljarder danska 2012. De förväntas öka det, enligt dom själva, 2013 och förväntar sig ett resultat efter skatt på ca 7-10 miljarder och ROE på 5-7 %.

Jag ser en möjligt vinst per aktie på ca 18-25 danska kronor om 3-5 år vilket motsvarar 10-12 % ROE. Ett P/E-tal på 10 ger kurser på 180-250 kronor. Idag handlas aktien till 110 kronor.

Enligt information från kapitalmarknadsdagen så förväntar de sig att dela ut ca 40 % av resultatet vilket bör ge 6-10 kronor om 3-5 år.

Värderingen av banken är ca hälften jämfört med de stora svenska bankerna. Det anser jag inte vara dyrt. Danske Bank lider som sina kollegor av stora nedskrivningar av lån. Detta kommer fortgå ett tag till, men inte i evighet. Danske Bank kommer att se ljuset i tunneln även dom. Intressant att läsa ur deras årsbokslut för 2012 är att nedskrivningarna av dåliga lån har minskat 4 kvartal i rad nu. Det är en indikation på att det värsta är över när det gäller nedskrivningar.

Riskerna är, som jag ser det, främst tidsaspekten. Dvs att banken underskattar tiden det tar för att värka ut de dåliga lånen och att uppnå ROE 12 % vilket de hoppas göra 2015.

Jag har för övrigt även kikat på Jyske Bank och Sydbank och anser även dom vara intressanta men jag väljer att satsa på den största och då blir valet Danske Bank.

Ha en bra dag!
mvh
ägamintid

6 kommentarer:

 1. Köpte själv Danske- och Jyske bank idag. Köper dem också ihop enligt Lundaluppens teknikportfölj-strategi. Jag har tidigare funderat på varför du endast fokuserat på de mindre bankerna, men idag så blev det alltså den största.

  Kort fråga: anser du fortfarande JP Morgan köpvärd vid nuv. kurs? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danske bank kommer bli en större post för mig än övriga mindre banker. Men de mindre är otroligt mycket billigare även om inte Danske är dyr den heller. JP Morgan är köpvärd fortfarande men jag vilar lite på hanen när det gäller ytterligare inköp där.

   mvh

   Radera
 2. Intressant läsning att följa dina inköp i danska banker!

  Står själv i valet mellan de tre större bankerna du talar om. Var det endast storleken som avgjorde eller såg du någon annan styrka jämfört mot Sydbank och Jyske Bank?

  Eget kapital/kurs är alla snarlika, men Jyske Bank har t.ex. redan idag högre ROE än Danske Bank (över 7 % och fortsatt stigande). Även P/E-tal är något lägre än Danske Banks. Dock känns det mer oklart när Jyske Bank ska börja dela ut pengar till sina aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag valde nog mellan Danske och Jyske men bedömer att Danske är på rätt väg och har en god kommunkation med ägarna. Om man läser deras presentation från kapitalmarknadsdagen så ser det spännande ut. Utdelningen kommer nog att komma igång nästa år för att stiga mot målet på 40 % av vinsten 2015. Det kan bli stora utdelningar om 3-4 år om de hamnar i närheten av sina mål. Såg för övrigt att Skagen fonder har köpt Danske bank i senaste månadsrapporten från dom.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 3. Hur ser du på det här med hybridkapital från danska staten och stoppet för utdelning, hur länge kommer det att hålla?

  Har som princip att endast köpa bolag som i varjefall har en liten utdelning redan idag, men har ändå sneglat på Danske...

  SvaraRadera
 4. Har du sett:

  "H.J. Heinz Company Enters Into Agreement to Be Acquired by Berkshire Hathaway and 3G Capital"
  http://www.berkshirehathaway.com/news/2013news.html

  Ketchup och dylika såser stämmer ju bra inpå vad Warren gillar som business betraktat. Några reflektioner förutom att Berskhires stinna kassa antagligen inte är lika stinn längre?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...