onsdag 27 februari 2013

Betraktelser från mataffären

Hej!

Frun här igen.

Jag har roat mig med att tjuvkika lite i folks kundvagnar när jag själv varit och handlat. Man blir chockad!!!! Chock ur aspekten hälsa och ekonomi. Ett exempel är färdiga hamburgare! Nu tittade jag inte vad de kostade utan tänker mer på smak och hälsa. För att göra egna enkla/snabba hamburgare behöver man nötfärs, salt och peppar (sen kan man ju krydda med annat också om man vill). Kan inte tänka mig att det tar mycket längre tid att blanda nötfärsen med kryddorna och steka än att steka de färdiga hamburgebiffarna. Har jag fel? Varför köper man halvfabrikat när det är så mycket godare att göra egna? Nån som har ett svar? Nåt jag missar? För det kan inte bero på att "man inte kan laga mat", som vissa påstår. Det är inte svårt att steka egna biffar och kräver inte att man är "duktig" på att laga mat.

En annan liten chock var de frysta färdiga pannkakorna. Jag vet inte ens hur dessa ska tillagas, troligtvis ska de väl värmas i mikron? Men det kan ju inte bli lika gott som hemmagjorda pannkakor som kommer direkt från stekpannan med en härlig knaprig stekyta. Visst det tar lite tid att steka pannkakorna men man vet ju att det blir gott och att det inte är några konstiga E-ämnen i.

Vad såg jag mer i korgarna? Jo, stora lass av chips, godis och läsk. Ska tillägga att det var en fredag eftermiddag som jag roade mig med att kolla in de andra kundernas köp.

Jag är övertygad om att man både får både bättre kroppslig och ekonomisk hälsa om man undviker halvfabrikat och färdiglagat!

En liten reservation…vi har ju inte barn än…och vår korg kanske kommer se annorlunda ut sen när vi har mindre tid till matlagning och barnet vill ha sk. fredagsmys och lördagsgodis. Men men som det är nu så håller vi oss borta från allt vad halvfabrikat och färdiglagat heter. Och man blir ju än mer övertygad efter lasagne- och hästköttskandalen.

/

Fru ägamintid

37 kommentarer:

 1. Håller med om allt.

  frysta hamburgare förstår jag mig aldrig på, det är för det mesta bara ströbröd i det..

  Köttfärs, tomatpure, salt och peppar och ibland sambal gör burgarna helt fantastiska.  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite sambal har jag inte testat i burgarna. Gott med lite sting :-) TACK för tipset!

   /Fru ägamintid

   Radera
 2. Jag är nyfiken om den verkliga pris skillnaden mellan att göra själv och snabb matlagning produkter. Skiljer det sig så mycket? Måste tar hänsyn till tiden också, skiljer det sig så mycket?

  Två a mina favorätter är chilli con carne och korv strogonoff. Men jag köper dessa färdiga sås påsar som är dyra, tror 25kr eller något. Jag såg nyligen på youtube att såsarna var inte alls svårt att göra själv, chilli con carne var bara lite chilli pulver och cumin.

  Man ska även kommer ihåg att dessa färdiga hamburgare som fru ägamintid såg säkert innehåller hästkött. Eller rättare sagt, man kan inte vara säkert vad den innehåller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalite´n man får när man lagar själv väger upp all eventuell ekonomisk vinning.

   Sen svarade själv på frågan. Det är inte svårt att att krydda chili con carne eller korvstroganoff. Du slipper med all sannolikhet många mystiska E-ämnen när du kryddar själv.
   Lycka till med matlagningen!

   /Fru ägamintid

   Radera
 3. Vi köper aldrig färdigfabrikat till oss sjävla (förutom varm korv som äldsta dottern på 4 år äter varannan vecka). Till minstingen (dotter 1 år) köper vi dock färdig burkmat som hon äter 3 gånger i veckan. Hon tycker bättre om färdigmaten (konsistens), sen är det mer bekvämt om man är ute mycket (som min hustru är med yngsta).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår att färdig barnmat på burk är smidigt och det verkar som om barn gillar den maten. Vi får se sen när tiden är inne om vi försöker oss på att göra egen barnmat. Det är lätt att vara "kaxig" innan man har barn....just nu så fick jag det avsnittet av Solsidan framför mig där alla mammor lagade ekologisk, närodlad barnmat ;-)

   /Fru ägamintid

   Radera
 4. Jag har ju skrivit mycket om maten nu på slutet och det är inte utan att det också påverkar valen när man handlar, håller verkligen med om att tiden ofta är ett överdrivet problem. Visst är det svårt att konkurrera tidsmässig med en Findusrätt men som sagt kvalitén går ju inte att jämföra.
  Självklart tar man sig tid att laga någorlunda riktig mat när man har barn och även om ni redan har bra vanor så skulle jag tro att att de som inte har det skärper till sig när de blir föräldrar, förhoppningsvis.
  Klart att barnen ska få hemmagjorda pannkakor och fredagsmys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag tror ju att om man lagar mycket mat hemma med rejäla råvaror och barnen får vara med och laga maten så är ju chansen större att barnen får med sig den "kulturen" och gör kloka matval själva sen när de flyttar hemifrån.

   /Fru ägamintid

   Radera
 5. Jag arbetar i en större och mycket populär butik. Det handlar om flera aspekter tror jag. Dels är kunskapen kring matlagning sämre än vad många tror hos våra kunder. Många har svårt att skilja på fläsk- och nötkött... Om vi ändå ser till folk som vill ha de lite finare burgarna köper "färska". Kilopriset sticker iväg och många prioriterar detta även om dina egna burgare skulle kunna vara billigare. Tid handlar om prioritering. Det tar inte mycket längre tid med maträtter du är van vid och kan processerna. Dessutom brukar jag laga fler maträtter varje gång för att slippa laga mat varje dag. Har du koll går matlagningen genomföras med kvalité på ett snabbt sätt. Men folk är lata. Vi svenskar är lata i allmänhet =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska det vara så att man ska ha Hemkunskapslektioner även på gymnasiet och inte bara på högstadiet (det var ju X antal år sen jag gick i grundskolan men har för mig att det var så). Även att Hemkunskap är en ganska svensk företeelse så tror jag att vi kan mindre om "mat" än ex. i de sydeuropeiska länderna. Mat är ju en så viktig och stor del av våra liv så vi borde verkligen höja vår kunskap om det.

   /Fru ägamintid

   Radera
 6. Sköna funderingar och jag nickar instämmande.

  I mitt tycke, tar det faktiskt inte särskilt mycket tid att laga det maten själv. Man får tid att tänka och använda både hjärna och kropp.

  Den tid man besparar på att äta skit, upplever jag att många ändå bara slösar bort genom allmänt prokrastinerande. Lagar man mat, får man åtminstone lära sig ett och annat om god mat!

  P.S En vänlig påminnelse om särskrivningar (Ang. paragraf fyra "en fredags eftermiddag")

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som har matlagningsintresse ser det ju, precis som du skriver, nästan som meditation. Att bara helt få "gå upp i en" köttgryta eller en enkel korvstroganoff och se till att smakerna utvecklas är en underbar känsla.

   Ang. särskrivning så tycker jag det bara är kul att du kommenterar det! För jag är en riktigt ordbesserwisser som direkt ser andras felskrivningar men inte lika ofta mina egna ;-)

   /Fru ägamintid

   Radera
 7. Håller med! Har det senaste testat att äta frukter istället för godis på helgerna, billigare och sundare för mina tänder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog svårt att helt avstå från godis...älskar mörk choklad. Lindts mörka choklad med havssalt, mmmmm! Men jag kanske skulle ta och testa av bli helt godisfri en månad till att börja med. Sen tror jag man inte längre är sugen.
   Och man får mycket god frukt för "godis-pengarna".

   /fru ägamintid

   Radera
 8. Varför skulle man inte kunna skriva "en fredag eftermiddag"?


  Ser inte på vilket sätt det skulle vara en särskrivning...

  SvaraRadera
 9. Jag har testat de färdigstekta pannkakorna med (håll i er nu) choklad. Det var ingen hit och ingenting jag rekommenderar till någon. Men det var en så konstig kombo att jag inte kunde låta bli att testa.

  Annars är biffar/hamburgare bland det roligaste att göra själv för att man kan variera dem så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så då var det en gång och aldrig mer då ;-) ?!?!?
   Blir du sugen just på pannkakor med choklad så får du väl steka egna pannkakor och smeta på lite Nutella :-)

   /Fru ägamintid

   Radera
 10. Lagar en hel del mat själv. Från råvaror. Men just hamburgare tycker jag att de frysta hamburgarna från Scan (tror jag det är) är godare än de jag gör själv från antingen färdigmalet nötkött eller t.o.m. hemmamald nötfärs.

  Jag har för mig att det är 80% nötkött i Scans frysta, sedan är det väl antagligen potatis, brödsmulor och kanske ägg åsså kryddor och lite E-ämnen.

  Förra veckan hade Coop Forum x-pris på 25:- för 8 st 90-grams hamburgare (normalpris cirka 45:-). Denna veckan har Willys extrapris på samma paket för cirka 35:-. Det gäller att vara om sig och kring sig. :)

  Förra veckan, när jag köpte Findusburgarna gjorde jag en dubbel cheeseburgare med stort bröd, hemmagjord dressing (majonäs, bostongurka, ketchup och kryddor), finstrimlad isbergssallad, cheddarost och en klick amerikansk BBQ-sås ovanpå. Till detta en starköl.

  Under mina 50 år har det blivit en och annan hamburgare. Alltifrån restauranghamburgare, via McD, Jack-in-the-box, Carls Jr, Wendys, Clock, Sibyllas och en massa andra. Och jag kommer ihåg att jag tänkte när jag hade ätit upp denna hamburgare i förra veckan, att jag inte kunde påminna mig om en så god hamburgare-måltid någonsin!


  Så klanka inte ned på oss som älskar frysta hamburgare. Det är på gränsen till näthat, anser jag. :)

  SvaraRadera
 11. Just nu så är ju halvfabrikat med köttförs en het potatis....

  Men om du ÄLSKAR frysta hamburgare så tycker jag att du ska fortsätta köpa och äta dem i minst 50 år till ;-)

  /Fru ägamintid

  SvaraRadera
 12. Och att göra hamburgare kan vara svårt om man inte är van. Misslyckats massor av gånger och har nu börjat köpa färdiga istället.

  Hur som helst, ska inte detta vara en blog om sparande och ekonomi, inte hälsa och mat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt misslyckades du? Smakmässigt eller att få biffarna att hålla ihop?

   Detta är en blogg om vår resa till att äga vår tid och den resan består till stor del av att leva hälsosamt så att vi kan njuta länge av vår frihet i framtiden.

   /Fru ägamintid

   Radera
 13. Frysta hamburgare kan ligga hemma i frysen till den dagen de behövs. Färsk köttfärs måste tillagas inom kort. Vissa kanske lägger ner tid på matlagningen för att ge barnen den där "supergoa" hamburgaren och medan ni tillagar den har ni satt era hungriga barn framför tv:n för "ni måste ju laga mat". Med frysta hamburgare köper man sig tid. Barnen får i sig mat efter träningen eller whatever och man kan sen vara en förälder som kan ägna sig åt sina barn istället för att stå vid spisen för att "mina barn sFrysta hamburgare kan ligga hemma i frysen till den dagen de behövs. Färsk köttfärs måste tillagas inom kort. Vissa kanske lägger ner tid på matlagningen för att ge barnen den där "supergoa" hamburgaren och medan ni tillagar den har ni satt era hungriga barn framför tv:n för "ni måste ju laga mat". Med frysta hamburgare köper man sig tid. Barnen får i sig mat efter träningen eller whatever och man kan sen vara en förälder som kan ägna sig åt sina barn istället för att stå vid spisen för att "mina barn ska allt

  SvaraRadera
 14. Fel på kommentarsidan ovan.

  Det är lätt att ha åsikter om hur andra beter sig,och det grundar sig ofta i sina egna prioriteringar. Bryr man sig om mat tycker man kanske att andra föräldrar är konstiga som köper färdighamburgare. Andra tycker barn som inte har en träningsaktivitet minst 3 ggr i veckan är konstiga. Andra ser ner på barnen som måste vara på fritids på sportlovet medan föräldrarna jobbar. Nästa tycker att den som hämtar barnen *för* tidigt klemar bort sina barn medan den bredvid tycker att den andres barn hämtas för sent. Jag tycker att man ska inte lägga sig i så himla mycket vad folk har i sina kundkorgar för man har ingen aning om vad dessa andra har gjort för val. De kanske har tagit ledigt från jobbet för att följa med barnen på scoutläger i tre dagar och behöver stoppa i barnen något på söndag kväll när de kommer hem så kom inte här med en massa fördomar om folk som har frysta hamburgare i kundvagnen om jag får be.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så handlar det om prioriteringar. Vi tycker det är värt att lägga lite extra tid på att göra egna biffar och ha dessa som "snabbmat" i frysen när man är trött och inte orkar/hinner laga nåt.
   Alla gör ju sina egna val och vi vet ju alla inte är så intresserade av mat som vi är.

   /Fru ägamintid

   Radera
 15. Mycket generaliseringar om skitmat, färdiga burgare, chips osv. Alla har olika behov. Många bryr sig inte om hur mat smakar. Det är ett nödvändigt ont. Och då prioriteras snabbhet, förpackningsdesign och hållbarhetstid högre än det s.k näringsvärdet eller kvalitet som överstiger behov. Ärligt talat så finns det inget som pekar på att färdigmaten skulle vara så ohälsosam för oss i rimliga mängder. Fördelarna är med andra ord överhängande för den hatade maten som alla någon gång syndar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis dom du skriver så finns inte matintresset hos alla. Vi är väldigt intresserade av mat. Vi läser kokböcker för inspiration och mår väldigt bra när vi står tillsammans i köket och lagar mat.
   Så för oss är valet självklart men jag inser ju att detta inte är fallet för alla av många olika anledningar.

   /Fru ägamintid

   Radera
 16. Jag och min sambo käkade frysta pannkakor förra veckan (tinade dock dom först)

  Vi klippte pannkakorna i små bitar, sen slängde vi i det i stekpannan tillsammans med socker och kanel. När vi stekt allt i några minuter serverades det med vaniljglass.

  Riktigt gott!

  Mvh Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät riktigt gott :-)

   /Fru ägamintid

   Radera
 17. Har några släktingar som båda är pensionärer, över 70 men vid god hälsa. De köper färdiga rätter 4 för 100kr och värmer i micron för att spara tid och för att det är "billigt". Grejen är bara att allt de har är tid, och 25 kr portionen för skitmat är dyrt, om du lagar själv kan du göra riktiga lyx grejer för 25 kr port.

  Appropå vad maten ska kosta samt vilka krav vi ställer på vår mat skrev jag detta inlägg på en annan blog för ca 2 år sedan.

  http://notbuying.blogspot.se/2011/01/gastinlagg-bara-mat.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland förstår man bara inte.

   Jag ska in och läsa ditt inlägg.

   /Fru ägamintid

   Radera
  2. Nu har jag läst ditt inlägg. Mycket bra skrivet och bra tips. Det behöver som du skriver inte vara dyrt bara för att man köper mat av hög kvalité.

   /Fru ägamintid

   Radera
 18. Hej!

  Håller med om ovanstående betraktelser. Vi brukar göra egna hamburgerbiffar och frysa in, men ibland räcker inte tiden till ändå. Därför har vi en liten del av vår frys som är reserverad för riktig snabbmat. Är barnen riktigt hungriga och man ska iväg till simskolan efter att ha fastnat på ett jobbmöte där chefen pratat iväg alldeles för länge om något viktigt så kan det bli kris.

  Då kommer sunk-burgarna från Scan eller liknande fram. Vårt äldsta barn är en total snabbmatsjunkie, trots att vi inte bejakar egenskapen. I skolan serveras färdighamburgare med helt annan smak än de rena nötfärsbiffar vi gör. Äldsta barnet tycker att dessa är godare än våra egna.

  Även köttbullar är likadant. Jag har flera gånger ställt mig och rullat köttbullar, stekt och fryst in. Provat flera olika recept men snabbmatsbarnet föredrar ändå gummi-studsbollarna med okänt köttinnehåll från Scan.

  Det yngre barnet äter dock hemgjorda köttbullar.

  Det är inte alltid så lätt att få barnen att vara nyttiga när de har smak för skräp :) Men vi tvingar dem för det mesta att äta lite bättre grejor. Läsk köper vi aldrig hem utom vid väldigt speciella tillfällen. Chips och godis är inte heller vanligt förekommande här än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju faktiskt lite sorgligt att skolmaten gör att barnen inte uppskattar "riktig"mat. Men era barn får ju i alla fall annan typ av mat vilket säkert gör att när de blir lite äldre så kommer de uppskatta "mammas/pappas-hemmagjorda" mat mer än snabbmaten.

   /Fru ägamintid

   Radera
 19. Vi har tre barn och köpte aldrig barnmat på burk. Vi tog vår vanliga mat (dock innan den slutgiltiga kryddningen) och mosade ihop allt. Ett tjugotal tupperware burkar, varav de flesta finns kvar efter tio års användning, fylldes och kastades in i frysen. Enkelt, billigt och man vet vad man ger sitt barn. Vi upplevde det aldrig som jobbigt överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 20. Hej Jonas! Det är precis så jag önskar att vi kommer göra när det är dags för barnmat. Kul att höra att ni inte upplevde det som jobbigt.

  /Fru ägamintid

  SvaraRadera
 21. Hej frun!

  Roligt att du bloggar lite!

  Skriv mer! Hur ser dina tankar ut på ert liv? Hur vill du investera, varför? Vad har du för drömmar och ambitioner? Hur gör ni för att undvika konflikter med ert mål, ni kan omöjligt ha exakt samma målbild av livet eller anpassar du dig helt? Vore skoj att veta och det skulle ge ytterligare en dimension till er fina blogg.

  Angående ovanstående inlägg så har jag följande att säga. Om man inte har ryggen fri ska man inte kasta sten i glashus. Om man äter kött ska man inte raljera över andras matvanor. Vi är alla olika och det är deras val precis som ni gjort många val som är "out of reach" för 99 % av jordens befolkning samt "out of mind" för 97 % av alla Svenskar.

  Ha en suverän dag!

  Kram!

  //Linus

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...