söndag 6 januari 2013

Uppdatering "ägamintid-prognosen"

Jag har gjort en kurva som visar "ägamintid-prognosen". Den visar när våra utdelningar förväntas täcka våra levnadskostnader. Jag har en prognos för 10-15 år framåt men en mer exakt prognos finns tom 2014. Nedan ser ni den röda linjen som är vårt utfall tom 2012 samt prognos för 2013-2014. Som synes så ligger vi något efter prognosen i dagsläget men det förväntar jag att vi tar igen kommande år i takt med att flera av innehaven höjer utdelningen.


Som det ser ut just nu så kommer vi hamna på 70-75 000 kr i utdelning för 2013 vilket är lägre än prognosen som ligger på 89 000 kr.

Det är ingen fara på taket utan vi kan ta igen detta. Dessutom så är det bara en kul grej att ha något att sikta mot. Jag är inte orolig om vi når målet ett år senare än prognos. Huvudsaken är vi över tid når målet.

Just nu ser det ut som att vi kommer att täcka våra levnadskostnader med utdelning 2018-2019. Det är bara 6-7 kvar dit! När vi sedan har uppnått målet så kan vi slå av något på takten. Utdelningarna kommer i sig göra en stor del av jobbet och våra egna insättningar kommer att betyda mindre och mindre.

Snöbollen är i rullning! Motivationen är på topp!

Trevlig helg!
ägamintid

23 kommentarer:

 1. Jag antar att barn troligen kommer in i bilden inom 6-7 år också. Då får ni justera upp kostnadskurvan en bit. Jag skulle därför tro att det kommer att ta dryga 10 år innan ni når ert mål men det är ju ändå bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn kommer in i bilden helt klart. Men vi har en plan för detta. Barn leder till ökade kostnader och lägre intäkter men det går att spara in på annat när man får barn. Exempelvis kommer vi resa betydligt mindre vilket kommer spara oss 60-80 000 kr per år.

   Men vi räknar inte med att kunna spara riktigt på nuvarande nivå men det tar kurvan ovan höjd för.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Jag kan rekommendera alla att läsa på om föräldralön redan några år innan man tänker skaffa barn. Föräldralön innebär att man får ersättning även från arbetsgivaren för pappa-och mammaledighet. För att ha rätt till det ska man vara anställd på en arbetsplats med kollektivavtal samt jobbat minst ett år innan ledigheten och även tre månader efter. Ledigheten måste tas ut under barnets första 18 levnadsmånader. För varje år man varit anställd hos arbetsgivaren får man en månad föräldralön när man är ledig (gynnar att jobba längre inom samma företag innan man skaffa barn). Man har rätt till 10% av lönen upp till färdsäkringskassans maxbelopp, därefter 90% av lönen.


   Radera
 2. Det kommer ofta kommentarer om att det är dyrt med barn på denna blog; "vänta bara", liksom. Som förälder till två små barn vill jag gärna ge en annan bild. Visst är det dyrt med vagnar, bilstolar, overaller, blöjor etc, men i och med att nöjeskontot helt plötsligt blir otroligt litet jämnar det faktiskt ut sig. Före vi fick barn åkte vi på skidresor två gånger om året, var ute och åt rätt ofta, åkte på weekendresor. Let's be clear, det gör man inte när barnen är små. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Precis som mitt svar ovan så kommer våra resekostnader att minska. Det kommer inte helt parera för barn men det finns mycket att spara på sig själv när någon annan sätts i första hand. Grafen tar också hänsyn till något lägre intäkter och högre kostnader.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 3. Med barn kommer både kostnader gå upp och intäkter gå ner, kan vara bra att planera för så ni inte blir negativt överraskade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mina tidigare svar. Barn kommer påverka men det blir inte en så stor negativ effekt som man kan tro.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 4. Ge honom lite cred. Visst förändrar barn saker och ting. Men är man sparsam från början så lär risken vara liten att man tar krediter och blir slösaktig. Kör din stil. Du har redan visat att du är en driven snubbe. Och din dam naturligtvis

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. haha, ja det gör det. Ögongodis... Nu gäller det "bara" att uppfylla prognosen och det gör man inte utan "pain".. :)

   Radera
  2. Tycker det är fascinerande att ni är så disciplinerade och investerar hälften av det ni tjänar. Även om man tjänar mycket så verkar de flesta anpassa levnadsvanorna därefter och göra av med ungefär lika mycket. Lyckas ni följa er plan kan ni leva väldigt fritt om några år.

   Radera
 6. Tycker att ni får alldeles för mycket "vänta ni bara". Jag tycker ni är både ödmjuka och drivna, dessutom verkar ni ju ha kul under tiden. Lite avundsjuk är jag ju såklart, vilket bara betyder att jag får kämpa hårdare... ;) Fortsätt skriva om era framgångar, ni inspirerar mig på vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden Angelica!

   Vi är ödmjuka i grunden och tycker vi har haft tur. Dels för att vi gick på pumpen tidigare i vårt liv och lyckades vända till något positivt. Dels för att vi är friska. Dels för att vi älskar varandra och inte kan leva utan varandra. Dels för att vi har jobb som vi tycker om. Dels för att vi tjänar bra. Dels för att vi bor i ett land som är fantastiskt. Dels för att vi älskar att betala skatt. Dels för att vi älskar att vara givmilda och dela med oss. Dels för att vi har gått igenom så mycket tillsammans så att inget längre kan stoppa oss. Dock kämpar vi hårt och det är inte alltid lätt. Det gäller att hitta motivation och den här bloggen är en del av att få motivation.

   Vi mår bra och vi hoppas att det lyser igenom i bloggen. Att avstå konsumtion eller rättare sagt överkonsumtion och materiella ting innebär inte att livet är tråkigt. Snarare tvärt om!

   Fö en mycket trevlig blogg du har. Lägger in den i min blogglista.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 7. Blir det 70-75 kkr netto under 2013? Eller ska skatten räknas av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på hur man ser det. I och med att det är en ISK så är det ju ingen skatt. Dock källskatt på utländska innehav. Tror den hamnar på 10-13 % på totalen. Den går dock att kvitta mot skatten på ISK. Så i princip ska det vara i stort sett skattefritt.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  2. Även med ISK blir väl skatten i storleksordningen 10 procent av utdelningarna (en halv procent av kapitalet), fast det kanske ni har med i kostnadssidan?

   Radera
 8. Du kan inte kvitta mer än själva totala skatten du betalar för en ISK, med tanke på innehaven
  där det exempelvis är 30 % i skatt i Frankrike, närmare 30 % i Tyskland, 15 % i Usa däremot är det ingen skatt på era innehav i England.

  Kan vara bra och ha med några svenska innehav så att inte själva utdelningsskatten överstiger den totala skatten i en ISK. Detta var endast en vänlig påminnelse, men du har säkert koll på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet. Men vi har som sagt 10-13 % skatt och det går nästan att kvitta mot skatten för ISK. Man kan ju behålla utrymmet om man inte kan kvitta bort fullt ut detta året. Det är, som du säger, bra att ha lite svenska innehav för att kunna dra all källskatt fullt ut mot skatten på ISK.

   Bra att du skriver påminnelsen! Jag har räknat länge och väl på just den här ekvationen... :)

   mvh
   ägamintid

   Radera
 9. Alltid lika inspirerande att läsa din blogg. Du har verkligen kommit en bra bit på vägen med att låta pengarna jobba för sig själva.

  Gällande detta med barn, så är det inte så dyrt som många kanske tror, ja det är en initial kostnad, men mycket går att återanvända till barn nr 2

  SvaraRadera
 10. Hej, vill starta med och berömma för en riktigt bra blogg!
  Sen tänkte jag bara ge ett tips för dom som inte vet (men de flesta kanske redan vet?) att om man har en stor kassa som man letar nya aktier med, men inte just nu hittar något köpvärt(som jag) kan det vara en ide att starta ett räntekonto som betalar ut räntan varje månad.

  Har själv konto på Avanza, där jag startat ett räntekonto+Nordax med 2,1% ränta med månadsutdelning.
  Fria in/uttag, insättningsgaranti och går att föra över till de andra kontona på Avanza tex ISK m.m på en grisblink.

  mvh Johan

  SvaraRadera
 11. Hej,

  vill ni dela med er av underlaget till det här diagrammet så man kunde göra ett likadant själv? Skulle vara roligt. Fin blogg ni har.

  SvaraRadera
 12. Grattis! Snyggt jobbat! Det är betydligt lättare att jobba mot 5 år än 20 :)

  SvaraRadera
 13. Sökande uppmärksamhet.

  2015-2016 låneinvesteringar erbjudande 3% ränta endast. Jag är Richard Adams Kevin en representant för AKLM försäkringsbolag, e-post:
  (adams.credi@gmail.com)
  * Personlig lån.
  * Business lån.
  * Investeringar Lån.
  * Bostadslån.
  * Student lån.

  Här är en chans för dig att snarast låna från Richard Adams Kevin låneinvesteringar. Kontakt Email: (adams.credi@gmail.com) för akut lån Information
  Ansökan är ute 2015.Email: adams.credi@gmail.com
  Tell: +187499384874

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...