fredag 9 november 2012

Att ta korrekta beslut eller ta bankens beslut?

En stark balansräkning är viktig både för privatpersoner och för företag. Fokus på balansräkningen kommer och går och runt år 2007 innan finanskrisen så talades det inte så mycket om balansräkningen bland företagen utan mest om resultaträkningen och att öka omsättning och resultat. Det var billigt att låna och tillväxten var hög. Så länge företagens vinster växte så kunde man ha en hög belåning. Nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet minskar ju i takt med att resultatet ökar. Sen kom finanskrisen och en mängd överbelånade banker och företag fick problem, likaså fick konsumenter och nationer problem när skulderna i förhållande till resultat/BNP/eget kapital/disponibel inkomst sköt i höjden.

Idag är trenden en annan. Det pratas mer om vikten att ha en stark balansräkning, främst bland företag och bland nationer. Man vill få ner skuldsättningen som nation eller som företag. Bland konsumenter talas det mindre om detta. Belåningen i Sverige hos konsumenter är hög men i t.ex. USA har den sjunkit, vilket också gjort att det fått en negativ effekt på deras konsumtionsberoende BNP.

Vi har själva suttit i rävsaxen med en hög skuldsättning. Vi var då tvugna att ta beslut som banken ville att vi skulle ta istället för att ta beslut som vi själv ville ta. En inskränkning i våra friheter. En inskränkning som i många fall leder till att man tar felaktiga, icke rationella, beslut.

Det gäller även högt belånade företag och nationer som istället för att tillfredsställa sina långivare borde ta helt andra beslut som påverkar konkurenskraften i positiv bemärkelse eller berikar ägare eller medborgare.

Ett exempel från verkligheten som belyser effekten av en för hög skuldsättning är det företag som jag jobbar i.

Mitt företag som jag jobbar i sitter i lånefällan. Vi sitter i knäet hos banken och är 100 % beroende av att ägarna stoppar in mer pengar. Detta får väldigt stora effekter på den dagliga driften av bolaget. Vi köptes för några år sedan och köpet belånades till max med tron om en stark framtida tillväxt och höga marginaler. Efter några år visade det sig att tillväxten inte blev någon tillväxt utan stagnation och lönsamheten inte var hög, utan var låg och sjunkande. Bankavtalen tvingades skrivas om och ägarna fick skjuta till mer pengar. Nu fortsätter nedgången och den späs på av att vi tar kortsiktiga beslut om som över tid är skadliga för verksamheten. Vi leasar utrustning för att vi inte har råd att köpa, vi leasar den dyrt för att inte så många finansieringsföretag vill ha oss som kunder. Vi skjuter viktiga investeringar framåt i tiden för att vi inte har råd, trots att vi borde. Vi skär ner på personal trots att vi borde öka vår personal. Vi minskar vår marknadsföring när vi egentligen borde öka den. Ja, det är många saker som gör vi för att vi måste ta beslut som är i bankens intresse. Bankens enda intresse är att få tillbaka sina pengar.

Vi sitter i en lånefälla utan dess like och tar beslut som är skadliga på lång sikt för att överleva på kort sikt.

Ytterligare en sak som slår mig, när jag tänker på mitt företag, är det gamla talesättet: Ett företag som går bra går bättre än vad siffrorna visar och ett företag som går dåligt går sämre än vad siffrorna visar. Detta kan vara värt att tänka på när man köper aktier. Det är mycket tydligt att så är fallet när jag tittar på mitt företag.

Jag vill slå ett slag för vikten av en stark balansräkning, både för privatpersoner, nationer och företag. Det är lätt att glömma när det är högkonjunktur och pengar och finansiering inte är något problem.

Ha en skön fredag!

ägamintid

12 kommentarer:

 1. Hej! Tänkte kolla om du eller någon på forumet har någon koll på B&B tools. Kollar man snabbt igenom nyckeltalen ser aktien väldigt billig ut.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat på bolaget men känner väl till varumärket. Kanske får slänga ett öga!

   mvh
   ägamintid

   Radera
 2. Vad har du för tankar om vad Jim Rogers säger att var 4-6 år så är det en börskrasch och den som "kommer" kommer att vara mycket större pga skulden är mycket större nu.

  Här är en intervju med honom:
  http://www.youtube.com/watch?v=1DrqcQPyiHs&feature=related

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att en kommande lågkonnjunktur slår hårdare nu då stater är högre belånade och inte kan agera lika offensivt är självklart. Dock är bolagen idag starka och välkapitaliserade. Jag har lyssnat en del på Rogers men delar inte många hans åsikter.

   Lågkonjunktur är dock inte likvärdigt med börsnedgång eller att börsen skulle vara dålig. Kanske snarare tvärt om, dvs lägen dyker upp.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 3. Sitter själv som företagsrådgivare på bank för tillfället och har tidigare jobbat mot privatpersoner, och känner igen vad du skriver. Skuldsätter man sig för högt (gäller både privat och för företag) så hamnar man helt i låntagarens händer och man begränsar sina möjligheter radikalt. Jag är själv totalt allergisk mot företagsköp med hög belåning eftersom min erfarenhet är att det i många fall slutar som på ditt bolag. Se bara på skräckexemplet Perstorp som gått från ett riktigt fint bolag till att hamna i akut kris tack vare sina nya ägare som lånat upp gigantiska summor i bolaget. Jag har avrått och tackat nej till ett antal av dessa affärer bara i år och som tur är har banker generellt blivit betydligt hårdare med upplåning till dessa upplägg vilket är bättre för alla parter.

  Eftersom jag själv sitter på bankens sida så kan jag bara hålla med om att bankens enda mål är att få tillbaks sina pengar om det är skakigt vilket ju egentligen är självklart. Kundförluster och avskrivningar tär ju otroligt hårt på en banks resultat eftersom marginalen på den produkt som säljs är väldigt låg.

  Mitt råd är att se till att ha en stark balansräkning, då håller man långivarna stången och ger sig själv flexibilitet och betydligt bättre villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant skrivet anonym! Just utköp som t.ex. Perstorp är tråkigt då riskkapitalbolag ofta har en strategi med hög belåning för att sedan vinstmaximera och sälja vidare.

   Tack för att du delade med dig!

   mvh
   ägamintid

   Radera
 4. Hade själv lätt kunnat sitta i en jobbig lånesits om vi okritiskt hängt med i racet.
  Vi började titta på hus hösten 2005, och var på banken för att prata om lånelöfte.
  Känslan jag fick då var att de bara tittade på att vi skulle klara månadskostnaden just då, vilket kunde gett oss lån på dubbla den nivån vi slutligen tog.
  Även om vi skulle klara den nivån så hade det ju inneburit att utrymmet för amortering varit mycket mindre, vilket i kombination med mycket högre lån gjort återbetalningstiden MYCKET längre samt handlingsutrymmet mycket mindre.
  Nu är ju ett husköp lite annorlunda än en investering där man räknar med att de lånade pengarna ska jobba åt en, men så fort det inte går som planerat (vilket ju händer ganska ofta) sitter man ju grymt trist till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju erfarenhet av att köpa fastighet för dyrt! Ni/du klarade er vilket är skönt. Dock krävs det ibland att man gör misstag för att inse men det kan bli mycket dyrbara misstag!

   tack för att du delar med dig!

   ägamintid

   Radera
 5. Jag undrar om det är så bra att skriva om sitt eget jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske eller kanske inte. Det är dock enkelt då man känner till det väldigt väl.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 6. Kom att tänka på ditt inlägg efter att jag har tröskat igenom hela small cap för att undersöka om det finns "Graham-stabila bolag" även där (http://aktieingenjoren.blogspot.se/).

  Av de bolag som hade starkast balansräkning var i princip allihopa beroende av extern finansiering då de ej är lönsamma. Så inom företagsvärden så är det tydligt att det är kassaflöden eller en stark balansräkning som gäller för att hålla sig flytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, starka kassaflöden och en stark balansräkning är viktigt. Detta i kombination med en låg värdering är ett fint framgångsrecept!

   mvh
   ägamintid

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...