söndag 10 juni 2012

Söndagsreflektioner - vansinnet fortsätter

Då var det Spaniens tur att få "hjälp" för att stärka upp sitt banksystem. Det finns ju som bekant en banksektor i Spanien som sitter med dåliga tillgångar i balansräkningen, eller rättare sagt för högt värderade tillgångar i balansräkningen efter fastighetskraschen. Enligt uppgifter i Financial Times kan det röra sig om ett lån upp till 100 miljarder Euro. Tidigare har ju Grekland, Portugal och Irland fått uppbackning på statsnivå.

Jag vet inte vad jag ska säga om alla stöd hit och dit och lån hit och dit... Det börjar likna en parodi det här. Visst, hela länder och banker är systemviktiga och vi såg ju efter Lehman-kraschen att det inte gick särskilt bra att låta en stor bank gå i kk.

Men om det här finansiella systemet ska friskna till så måste de som tar riskerna också ta förlusterna!

Inte skattebetalarna...

Det är så enormt mycket kritik mot grekiska folket och mot spanska folket. Att det inte jobbar och att de strejkar mm. Visst, jag tror att vi i norra Europa jobbar effektivare, inte minst beroende på klimatet.

Något som inte lyfts fram i media är långivarnas roll i soppan! Alla banker och länder som lånat ut pengar till Grekland och Spanien har tagit en kalkylerad risk och borde givetvis stå för smällen? Vad har de gjort för riskbedömning? Har de gjort någon riskbedöming eller bara jagat högre ränta?

Det samma gäller även banker som lånat ut pengar till personer som saknar återbetalningsförmåga. Ska vi skattebetalare nu gå in och rädda dom? Det är INTE konsumenten det är fel på. Det är långivarna som inte tar sitt ansvar!

Vi har nu ett system där felaktiga beslut inte leder till rätt konsekvenser. Risktagarna (långivarna) behöver inte ta någon risk. Deras beteende premieras. Skattebetlarna står för förlusterna.

Det dummaste jag har hört i den här soppan är när Grekland förhandlade med statspapperinnehavarna om nedskrivningsnivån. Då kom det en lördag eller söndag uppgifter om att statspapperinnehavarna vägrar gå med på en nedskrivning på 50 %. Vadå vägrar? De har tagit en risk och kan inte Grekland betala så är deras "papper" värt 0 kr. Hade de varit smarta (gjort en korrekt riskbedöming vid utlåningstillfället alt. inte varit så förbannat giriga) de senaste åren hade de köpt statspapper i Tyskland eller Sverige men de ville ha en högre ränta.... och valde då Grekland. De tog en större risk (medvetet) och fick betalt för den.

Jag har ingen lösning på alla problem men jag är övertygad om att vi måste återgå till marknadsekonomi. Om man tar en risk måste man inse att man kommer att stå för en eventuell förlust. Vi måste rensa ut det som dåligt för att få ett friskare finansiellt system.

Den här lånesoppan är särskilt upprörande då jag själv tog en förlust på en fastighet med 350 000 kr för ett par år sedan och har betalat tillbaka var enda krona själv! Ingen ville rädda mig! Jag fick bita i det sura äppet och fick komma tillbaka på egen hand. Nu ska jag dessutom vara med och stå för bankernas dåliga lån också. Jag får betala för min egen soppa och för bankernas soppa. Jag vill inte vara med längre i det här skuldspelet. Jag tycker det går för långt nu.

Ta mitt inlägg för vad det är. Jag var tvungen att få ur mig min irritation. Måttet är rågat! Hur reagerar börsen imorgon? Upp som en sol och ner som en pannkaka? Den är soppan håller bara på och sjuder. Den kanske börjar koka framåt hösten? Om inte annat så ser väl "tomtarna i Bryssel" till att den torrkokar förr eller senare...

Trevlig söndag

ägamintid

2 kommentarer:

  1. du har så rätt. dessutom ogillar jag tanken på att centralbankschefer styr börser runt om i världen.

    SvaraRadera
  2. Ja,nu kommer de länder som skött sin ekonomi att få ställa upp och "hjälpa" de som suttit "på verandan och druckit grogg", när grannen gnetat till jobbet. När sedan kvällen kommer skall vi dela intäkterna lika mellan "groggdrickaren" och den som jobbat. Man mår illa .....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...