söndag 4 september 2011

Lunchkalkylering - recepttips?Att öka sina intäkter är en viktig parameter för att jag ska nå framgång. Men lika viktigt är det att hålla nere sina kostnader. Maten är något som jag försöker jobba med för här vet jag att det finns pengar att spara.

Jag har den senaste tiden ägnat mig åt att räkna på vad en portion mat kostar för mig. Jag tar ju med mig mina luncher till jobbet numera och jag tycker därför att det är intressant att se hur mycket jag sparar på att göra detta.

Igår gjorde jag korv stroganoff. Så här mycket kostade det. Det blev totalt 7 portioner.

Falukorv 650 g, 34 kr
bulgur 9 kr
Matlagningsgrädde 5 kr
Lök 4 kr
Tomatpuré 1 kr
Krossade tomater 3,50 kr
Summa 56,50 kr
Portionspris 8 kr

Det blev en fantastiskt god korv stroganoff och jag kunde frysa in 5 portioner. 8 kr per portion är ca 70 kr billigare än vad det kostar att äta en "dagens lunch". Jag tycker min mat är både godare, billigare och nyttigare!

Tidigare i veckan gjorde jag indisk gryta och chili con carne för ca 5-7 kr per portion. Fantastiskt gott! När jag räknat på lite olika recept så ser det ut som att jag hamnar på ett snittpris på 8-10 kr per portion. Det innebär att jag kan äta lunch en hel månad för 200 kr (20 dagar * 10 kr)! För samma peng kan jag äta "dagens lunch" 3 gånger...

Jag ska tillägga att jag är intresserad av matlagning och tycker det är ett nöje att laga maten. Detta ska vägas in i kalkylen.

Vad har Ni för bra recepttips?
Ägnar ni er åt matkalkylering?
Är ni medvetna om era matkostnader?

ägamintid

20 kommentarer:

 1. har man matlåda till jobbet har man sällan längre lunch än 30 minuter; dels går det snabbare att värma mat på jobbet än att gå ut och käka och dels korta köer.

  alltså kan man gå 30 minuter tidigare från jobbet varje dag...

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Det har du helt rätt i! Ännu en fördel! Då tar man igen den tid som det tar att laga maten.

  MVH

  SvaraRadera
 3. Jag ägnar mig åt matkalkylering. Är väldigt matlagningsintresserad och köper gärna bra råvaror(kan vara dyrare ibland). Men i det långa loppet har jag mycket lägre matkostnader än mina arbetskamrater som äter ute varje dag.

  Tycker du ska unna dig lite sallad/råkost till din lunch varje dag också så orkar du mer. Allt ska inte mätas i kronor och ören.

  Men man blir mörkrädd när man ser kostnaden för att äta ute.
  70kr per lunch(lågt räknat) 5 dagar i veckan och 48 veckor = 16800kr!

  / linus

  SvaraRadera
 4. 70 SEK för en lunch i Sthlm är mycket tvek..Snarare 95 SEK..Med andra ord, riktigt dyrt!!

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
 5. tycker det var små portioner :) ...inte ens 100 gram falukorv/portion

  SvaraRadera
 6. Linus, helt rätt. Sallad och bra mat ska det vara varje dag. Det blir både billigare och bättre än att äta ute. Och som du säger så blir skillnaden enorm över ett år! Jag har ett konto i min budget som heter delikatess där jag konterar de riktiga fina inköpen. Jag är också intresserad av närproducerad, bra och god mat.

  Andreas

  Ja, det är riktigt dyrt. Med tanke på matprisinfaltionen så lär det inte bli billigare heller...

  Anonym

  Ja, det är inga stora portioner men jag äter ofta rätt mycket potatis, ris och pasta och mindre av såser mm. 100 g falukorv är inte jättemycket men så är det ju lök och tomat också i såsen! :)

  Tack för era härliga kommenterar!

  ägamintid

  SvaraRadera
 7. fel sa. lunchen inkl även gå på toa osv så även om du äter 30min så är resterande tid avsett för paus & toabesök.

  mvh

  SvaraRadera
 8. löken och tomaten är ju icke att förglömma :)

  linssoppa e råbilligt, gott, nyttigt å så hjälper man ju miljön lite eftersom man inte äter kött..ett recepttips

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig om linserna! Äter linser varje vecka, och även bönor. Jag tycker det är sagolikt gott. Dessutom är det nyttigt och billigt.

  Håller för övrigt med dig om miljödelen också vilket inte ska förglömmas oavsett vilken typ av konsumtion vi pratar om.

  MVH

  SvaraRadera
 10. Har läst hela din blogg, men skriver nu min första kommentar.

  Verkligen kul att se dig planera och tänka på alla möjliga aspekter för att nå ditt långsiktiga mål. Gillar att du/ni fokuserar såväl på intäkter som utgifter vilket breddar perspektivet. Det handlar inte bara om att tjäna bra utan vad man spenderar är i princip ännu viktigare!

  Dessutom är du också en livsnjutare som poängterar hur viktigt det är att ha intressen och ha livskvalitet. Annars känns det som att många snålar ihjäl sig utan att hinna leva på vägen. Då tappar sparandet mycket av sin mening i mina ögon.

  För egen del ligger jag ca 8 år efter dig och har inte börjat mitt yrkesliv, vilket minskar möjligheterna till nettosparande av samma summor. Har dock sparat en del i aktier, fonder, räntor etc och intresset av ekonomi är starkt så kommer att utbilda mig vidare i ämnet. Din blogg ger mycket inspiration och jag uppskattar själv att ha en god kostnadskontroll. Roligt att höra hur du resonerar.

  Hoppas du fortsätter skriva och ha en bra kommande vecka :)

  Mvh

  SvaraRadera
 11. Matlåda har jag också insett är en riktig spargris som har många fördelar!

  Har blivit mer och mer vegetarisk i min matlagning då min sambo är det och bönor, linser mm är verkligen gott, nyttigt och billigt.

  Köpte mest på burk i början men att handla de torra, storkoka själv och sedan frysa in är både mycket billigare och godare, så det är ett tips om du inte redan gör det!

  Vanligaste maträtterna är nog egen falafel (superenkelt, ta en del kokta kikärtor, persilja, gul lök och potatismjöl eller ägg om man vill så de håller ihop. mixa i en skål och gör små "bullar" som man lägger i sesamfrön och steker i rätt mkt olja/smör). Andra sorts biffar och olika sorts grönsaksgrytor är annars enkla billiga och goda maträtter :)

  SvaraRadera
 12. Hacka en gul lök släng i den med lite olja i en kastrull och fräs dra sedan ner två burkar krossade tomater 1-2 tärningar fiskbuljong och lite pressad citron... I värsta fall kan du fuska med citronpeppar. Och om du råkar ha lite vitt vin så blir det väldans lyxigt... Sen drar du ner en burk tonfisk i vatten i den här blandningen och serverar med pasta till... För att få lite mer djup i den kan du dra ner lite tomatpurè också... Vet inte riktigt vad prislappen slutar på det beror på hur mycket du äter... Men det är inte dyrt! Raggmunkar kan ju annars var något att titta på...

  Lycka till!

  /Wegardson

  SvaraRadera
 13. Mindre än 100g korv per portion. Ok, vi äter alla olika, men för mig hade det blivit ca 4 portioner. Men jag förstår din poäng.

  SvaraRadera
 14. Jag gillar definitivt inte dagens horribla lunchpriser så matlåda är god idé. Maten är dock det sista jag drar ner på, alldeles för viktigt för min livskvalité med ordentlig mat. Skillnad på falukorv och falukorv och grönsaker är inte jättebilligt etc. Sen vill man inte bara proppa i sig snabba kolhydrater heller.

  SvaraRadera
 15. Jag råkar vara student och visst det blir en hel del matlådor. MEN jag är lite trött på den här mentaliteten "Åh studenter har inte råd = Matlåda!". Visst det är billigare med matlådor och det blir ett ekonomiskt alternativ för många studenter men det är ju så sjukt praktiskt. 1. Man kan själv bestämma innehållet. 2. Priset hålls nere. Hur många matlådor kan det gå på en lunch ute i Stockholm? Fyra, fem matlådor kanske. 3. Det är väldigt praktiskt som någon skrev ovan. Det tar 10 minuter MAX att tillreda och resten är upp till en själv. 4. Man kan äta sin matlåda var som helst när som helst. Man blir inte bunden av matställen eller liknande (jmf. tillgång på mikrovågsugn).

  Nej jag är en flitig matlådemänniska just därför att det är väldigt praktiskt. Sedan så brukar jag äta ute en två gånger i veckan, det beror lite på men man måste ju alternera sig! Min favorit just nu är ugnsbakad lax under cremefraischeochpesto-täcke med pasta + en bit citrusfrukt. Portionspriset ligger runt 20 kronor.

  Cheers! /Gustave

  SvaraRadera
 16. Vilken underbar blogg du har! Jag håller tummarna för att du når ditt mål.

  Och spännande att räkna på vad portionerna kostar. Min mormor räknade ut allt, även minsta kaka fick ett pris och hon räknade alltid in hushållselen också! Så långt har inte jag gått, men mitt bästa tips för att inte bara hålla matkostnaderna nere utan att spara riktigt stora pengar är att göra en veckomatsedel och veckohandla, och att göra lunchlådor samtidigt som middagsmaten.

  Vi hade precis som du börjat räkna på hur mycket pengar det kostar att äta lunch ute varje dag. Dessutom låg vi alltid steget efter med middagen och handlade på vägen hem från jobbet. Och när man är småhungrig när man handlar blir det som bekant en del extra i vagnen... Vi blev nästan mörkräddda när vi såg hur mycket vi sparade på att planera (här gäller det att bara se framåt och inte fundera på hur mycket man slösat bort genom åren : )

  För att göra planeringen lättare har vi en stående meny med kött på måndagar, vegetarisk på tisdagar, pasta på onsdagar, soppa på torsdagar, fisk på fredagar, och vad vi känner för på lördagar och söndagar. Den enkla strukturen har gjort det mycket lättare att sätta sig på söndan, komma på bra och billiga maträtter och åka och handla för kommande vardagar. En massa lunchlådor får vi "på köpet" genom att vi alltid lagar för mycket mat och gör några matlådor, de som inte går åt till kommande dag fryser vi in. Har funkat väldigt bra för oss. Och så ofattbart skönt det är att slippa fundera på middagen och handla på vägen hem från jobbet... Bara att åka hem, ta det lugnt, sätta på radion, tända några ljus, prata med familjen och börja pyssla med maten. Och att bara kunna plocka en låda ur kylen eller frysen på morgonen utan att ha behövt jobba så mycket mer med det...

  Bon appetit!
  /ella

  SvaraRadera
 17. hej.
  denna blogen lägs DIREKT til favoriter!
  ja jag fungerar likadant.
  men såg att det är STOR skillnad på din och min inkomst.
  din inkomst är 63.000kr(sextiotretusen) i månaden,min inkomst är 6.500kr(sextusenfemhundra)kr i månaden en viss skillnad i inkomst men vi har sama tänk när det gäller portionspris ser jag! det är ALLTID billigare att göra sin mat själv.
  idag åt jag 2st kokta ägg och ett isterband til fruksoat med en kopp te,mums.

  SvaraRadera
 18. såg i ditt inlägg den 19augusti o din total makeover,och vill passa på att tipsa dig om en bra bok som handlar om ekonomi heter nästan så!
  den heter "the total money makeover" och är skriven utav Dave Ramsey,finns att öpa på närmaste bokhandel eller www.bokus.com
  ha en bra dag!mvh annette

  SvaraRadera
 19. Hej,
  Jag skrev ett blogginlägg om detta, se http://www.classiercorn.com/2011/05/spara-pengar-genom-att-minimera-dina.html
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera
 20. Eddie

  Ja, det är ju både intäkterna och kostnaderna som gör skillnaden. Även om mitt hushåll har en bra inkomst så måste vi ändå tänka på kostnaderna. Det är lätt att dra på sig för höga kostnader och då blir det inget kvar oavsett vad man tjänar. Sen ska man leva för dagen och inte snåla allt för mycket. Jag anser inte att jag väljer bort någonting i livet. Jag äter vad jag vill och jag reser vart jag vill. Men jag tänker på att inte kasta pengar i sjön i onödan. Det är mycket viktigt. Du är ung och har redan kommit långt i ditt tänk så du kommer att gå hur långt som helst. Jag tycker det är kul att du hittat hit och hoppas jag kan fortsätta att ge dig inspiration.

  Wegardson

  Håller med dig om bönor och linser. Det är riktigt bra mat! Falafel är gott! Gillar det skarpt!Mycket bra tips. Det låter gott och det är säkert billigt! Raggmunk är en riktig favorit! Tror jag lyxar till det i helgen och gör det!

  Anonym

  Ja, det är inte jättemycket men jag äter ordentligt med mos, ris och pasta till. Sen äter jag inte särskilt stora portioner. Vill inte växa för mycket på bredden… 

  Anonym

  Jag håller med dig. Jag känner dock inte att jag drar ner på maten. Jag köper fina råvaror och kan ytterligare förbättra kvaliten i min kost när jag gör maten själv. Det blir både billigare, nyttigare och godare att göra den själv.

  Gustave

  Den där laxen låter god! Jag gillar dina punkter. Det finns många fördelar med matlådan. Jag tycker det är lite roligt att se hur billigt man kan göra matlådan utan att tulla på godheten!

  Ella

  Tack för de fina orden om min blogg! Kul att jag inspirerar. Du har några riktigt bra punkter att komma med som jag verkligen tackar för. Jag tror just planering är a och o för att sänka sina matkostnader. Att handla bestämda dagar och att göra åt allt man köper in. Dessutom är det riktigt bra att variera sig genom att ha olika rätter varje dag i veckan. Ett stort tack för tipsen!

  Lugn och Harmoni

  Min inkomst är ca 60 tusen i månaden i mitt hushåll så jag tjänar inte riktigt så bra själv även om jag tjänar bra. Som du så riktigt påpekar så är det viktigt att tänka på matkostnaderna oavsett inkomst. Man ska inte kasta pengarna i sjön i onödan. 6500 kr är inte mycket pengar. Jag antar att du har en mängd tips för att kunna överleva med den inkomsten. Du är välkommen att dela med dig. Kul att du skrev i min blogg! Boken ska jag titta efter och eventuellt köpa!

  Classier Corn

  Riktigt intressant inlägg! Tack för det och tack för att du tittade in!

  Tack till er alla för era fantastiska kommentarer! Det värmer!

  ägamintid

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...