söndag 7 augusti 2011

Yield on cost är fokus - inte värdet

I turbulenta tider så är det viktigt att fokusera på rätt saker för att inte dras med i börsspykologin allt för mycket. Jag försöker att inte titta på aktiedepån för ofta utan jag försöker fokusera på mina utdelningar. Så länge dessa ökar så närmar jag mig målet. Visst har mina aktier sjunkit ordentligt nu vilket inte är särskilt kul MEN utdelningarna lär inte sänkas i mina bolag.

Jag känner mig trygg med mina innehav och kommer att löpande köpa mer aktier om börsen fortsätter ner. Jag är så pass trygg så jag inte känner någon oro trots lägre och lägre kurser i mina bolag. Ju lägre de går ju mer köper jag, då aktierna blir billigare och billigare.

I tider som dessa måste man så klart äga finansiellt stabila bolag med en god historik för att våga köpa när "fåren" springer åt andra hållet.

Min yield on cost ligger just nu runt 5,3% vilket är något under mitt helårsmål då jag hoppas ligga på ca 5,5%. Jag beräknar köpa några rätt rejäla utdelningsaktier innan årsskiftet.

Anledningen till att YC är så hög beror på att jag äger många bolag med rätt hög direktavkastning. Jag köper också bolag med lägre direktavkasting vilket kommer göra att min YC minskar vissa månader.

Dagens tips är alltså att titta på utdelningen och glöm marknadsvärdet. Förr eller senare kommer aktierna att stiga om bolagen levererar.

9 kommentarer:

 1. Hej igen! Det var jag som skrev första kommetaren på din blogg. Tänkte ge dig tipps på intressanta bolag du kan studera lite. Första ett mycket finansielt stabilt bolag på Norska börsen Gjensidige forsikring (direktavkastning över 7%). Ett tillväxt bolag i Eurocon med en fin utdelningstilväxt. (direktavkastning ca 5%)Det sisst nämda kanske inte passar så bra in i din stategi kanske för hög risk men men.

  Mvh Santa

  SvaraRadera
 2. Hej Santa!

  Jag håller utkik efter många aktier och ska kolla på de som du tipsar om. Jag försöker ha en mix av högutdelare och utdelningshöjare. Helst ska de ha båda delarna.

  MVH

  SvaraRadera
 3. hej!

  Ambitiös målsättning :) och det är bra ett mycket tips att du fokusera på utdelningen istället för marknadsvärdet!

  En fråga kring YoC!
  En Yield on Cost på 5,3 % är mycket bra start om vi antar att den växer med minst 8-10 / år i fortsättningen. Ett problem är att YoC kommer minska längre fram när man köper nya inköp. (eftersom det kommer bli svårare och svårare att hitta bolag med högre direktavkastning när din totala YoC går upp till tex: 8- 10 %.) Det gör att nya investeringar kommer sänka den totala YoC fast din totala utdelning blir större.

  Jag hoppas du förstår vad jag menar. Har du tänkt på det problemet? Eftersom själv har jag en målsättning på 40 % YoC men nu inser jag att jag kommer förmodligen hamna på mellan 30- 35 % fast ändå nå min slutliga mål eftersom jag gör nya insättningar hela tiden.

  Det är liknande problem med återinvesteringen av utdelningarna? Den kommer också sänka din totala YoC fast din utdelning ökar :)

  Hur som helst lycka till med målsättningen, ska bli kul att följa din blogg!

  Mvh
  4020

  SvaraRadera
 4. 4020!

  Tack för din kommentar och dina synpunkter. Jag förstår precis vad du menar. Eftersom jag sätter in pengar varje månad så kommer min YC inte att öka så snabbt. Dock ökar mina utdelningar i kr och öre och det är ju som bekant kr och öre man lever av och inte procenten... :)

  I min plan över 10-15 år så tror jag att jag kan nå runt 12-15% i YC. Mer än så är svårt då återinvesteringen av utdelningarna sänker YC och dessa blir ju stora inom några år och då blir effekten på YC negativ.

  MVH

  SvaraRadera
 5. Ok!

  Tänkte om du hade någon lösning till problemet :)

  Själv har jag försökt skilja på olika beräkningar och delat den totala utdelningstillväxten i:
  -Tillväxt från utdelningar
  -Tillväxt från Sparande
  -Totala utdelningstillväxt
  -Yield on Cost!

  http://40procent20ar.blogspot.com/2010/11/hur-gar-med-utdelningsstrategin-for.html

  Det är lite mer jobb att räkna fram allting men kanske kan vara intressant för din del om du vill ha koll på de olika delarna och var i från du får mest utdelningstillväxt :)

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 6. Nej, tyvärr har jag ingen lösning...

  Dock är det viktigt att köpa aktierna på bra nivåer. Börsfall som det vi är i nu hjälper till.
  Sen blir det mycket pengar i kr och öre när man återinvesterar utdelningen även om YC inte ökar i samma takt. Jag vill ha en stigande YC men främst vill jag ha stigande årlig utdelning i kr räknat.

  Jag ska in på din sida och titta på dina beräkningar.

  MVH

  SvaraRadera
 7. Hej,
  Jag är lite nyfiken på vilka aktier du har eller kommer att köpa.
  Jag har en liknande strategi men jag kommer att amortera 50% och köpa aktier för resten då jag ser en möjlighet att få ta del av utdelningar som ska hjälpa till att amortera ner lånen.

  /Ronny

  SvaraRadera
 8. Hej Ronny!

  I dagsläget väljer jag att inte offentliggöra vilka aktier jag äger men som du förstår så är det större bolag, nordiska och i USA bl.a.

  I dagsläget har vi samma strategi, dvs att amortera 50% och spara 50%. snart kommer jag att spara 100% när största delen av lånen är borta.

  Jag kommer kanske att offentliggöra min portfölj vid ett senare tillfälle.

  Tack för att du tittade in på bloggen!

  SvaraRadera
 9. Ok, jag köper det.
  Jg har inriktat mig på HM, indu och cocacola samt MC donalds, kör hårt på dem och letar efter flera förslag.

  / Ronny

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...